Hlavní navigace

Tohle je nová Mekka jablíčkářů. V Apple Parku stojí i budova pojmenovaná po Jobsovi

23. 2. 2017

Sdílet

Zdroj: Apple

Nový domov cupertinské společnosti se jmenuje Apple Park. Sestává z několika budov, jimž dominuje obří kruhová centrála podobná létajícímu talíři, do které se letos nastěhuje přes 12 000 zaměstnanců. Jde o největší budovu na světě, jejíž stěny jsou tvořeny zahnutými skleněnými panely. Půdorys má přes 250 000 metrů čtverečních. Uprostřed centrály bude skutečný zelený park plný stromů a vodních ploch.

http://images.apple.com/newsroom/videos/apple-campus/PR1356_prores422HQ-cc-us-_022017_960x540.mp4

Do kampusu se první zaměstnanci začnou stěhovat už v dubnu. Migrace z nedalekého Infinite Loopu potrvá šest měsíců, během nichž ještě budou probíhat stavební práce. Ty započaly v roce 2013.

Apple Park Apple Park

O povolení ke stavbě žádal u cupertinské radnice v roce 2011 sám Steve Jobs. Bylo to jeho poslední veřejné vystoupení, o půl roku později zemřel. Po zakladateli firmy, který by v pátek oslavil 62. narozeniny, bylo pojmenováno auditorium s kapacitou 1000 lidí. Jmenuje se Steve Jobs Theater a možná už na podzim v něm Apple představí nový iPhone. I tato budova je skleněná a kruhová. Má tvar válce o průměru 50 metrů a výšce 6 metrů. Střecha je z karbonových vláken.

Steve Jobs Theater Steve Jobs Theater

V Apple Parku bude také návštěvnické centrum s Apple Storem a kavárnou, velké fitness centrum pro zaměstnance a zvláštní budovy pro výzkum a vývoj nových technologií a produktů.

V Parku vyroste přes 9000 stromů V Parku vyroste přes 9000 stromů

Návrh Parku má na svědomí firma Foster + Partners. Místo původně vlastnilo HP, za původního majitele však šlo o betonovou a asfaltovou džungli. Apple chtěl vytvořit zelený ráj. Doslova. Parkoviště schoval do podzemí. Kolem budov bude vysázeno přes 9000 stromů. Park bude napájen jen z obnovitelných zdrojů Na střeše kampusu jsou solární panely, které dodají 17 megawattů. Jde také o největší budovu světa s přirozeným větráním. Bez vytápění nebo klimatizace se obejde devět měsíců v roce.

Apple Park vs. Infinite Loop Apple Park vs. Infinite Loop (Google Maps)

Byl pro vás článek přínosný?