Hlavní navigace

Topení zadarmo? Elektrický radiátor těží krytoměnu a výnos vám posílá na účet

9. 3. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vtipy o tom, že se nějaký počítač kvůli CPU nebo grafice s vyšší spotřebou může uplatnit jako topení pro tuhé zimy, jste už určitě někdy slyšeli. Ovšem renesance těžení kryptoměn loni a letos tomuto humoru teprve dodala palivo, jelikož takový těžní „rig“ se sedmi, osmi či více grafikami mívá příkon, o kterém se ani hodně nadupaným herním PC nesní. Ovšem pozor, on už to není jen humor. Na trh se teď dostává výrobek, který vytápění domu či bytu (krypto)těžením myslí úplně vážně a funguje skutečně jako regulérní přímotop.

Toto topení spáchala firma Qarnot a funguje na jednoduchém principu. Spotřebovává elektřinu, ale místo aby hřálo klasickým odporovým topným tělesem, obsahuje uvnitř počítač, který elektřinou krmí dva Radeony RX 580 (v 8GB verzi) a na nich provádí těžbu kryptoměn. Celé je to míněno tak, že výnos z těžení vám má kompenzovat cenu protopené elektřiny. Ideálně by topení mohlo dokonce vydělávat, nebo se s trochou štěstí alespoň zaplatit, ovšem těžko vám asi někdo zaručí, že se těžení bude vyplácet i příští zimu.

Firma Qarnot nevyrábí topení tohoto typu poprvé – její předchozí produkt Q.rad ještě ovšem nejel na kryptobublině, ale mířil serióznějším směrem. Šlo vlastně o distribuovaný server, jehož výpočetní výkon Qarnot prodával svým klientům a z těchto peněz uživatel dostával výplatu, která opět pokrývala účet za elektřinu. Nevýhodou byl požadavek na zajištění rychlého připojení k internetu, navíc firma produkt nabízela jen někde a větším uživatelům (firmám, institucím). Nová těžní verze pojmenovaná Qarnot QC1 také na rozdíl od klasických akumulaček potřebuje připojení k internetu kabelem, ale pořídit si ji už asi bude moci kdokoliv.

Cloud24

Elektrické topení Qarnot QC1 těžící kryptoměnu. Její výnosy mají zaplatit náklady Elektrické topení Qarnot QC1 těžící kryptoměnu. Její výnosy mají náklady na vytápění zaplatit

Qarnot QC1 má uvnitř jak už bylo řečeno dva Radeony RX 580 Nitro+ 8GB, jejichž odpadní teplo je ale odváděno na žebrovaný plášť-radiátor, jenž ohřívá vzduch v místnosti. Těží se na nich Ethereum, přičemž výrobce udává hashrate 60 MH/s a celý výtěžek se posílá na adresu vaší peněženky, výrobce údajně nebere provizi. Celý stroj by měl být kompletně pasivní (původní  vzduchové chladiče jsou asi odebrány) a příkon je 500 W. Topení se dá ovládat pomocí dotykového rozhraní, nebo i mobilní aplikací. Uvnitř běží Linuxový systém, ke kterému se můžete připojit a v případě potřeby ho třeba předělat na těžbu jiné „mince“ – pokud Ethereum vybouchne nebo jeho výdělečnost zničí čínské ASICy.

Rentabilita těžby nemusí vydržet moc dlouho

Nejistá budoucnost těžby je samozřejmě achillovou patou tohoto zdánlivě geniálního způsobu, jak topit zadarmo. Kdo ví, zda za týden, měsíc, či rok celá tato mánie (a podle názoru nejen ekonomů bublina) zkolabuje a těžení vydělávat přestane. Ale i pokud jste co do kryptoměn fandové a optimisté, musíte počítat s poklesem výnosů těžby na použitých GPU, ke kterému dochází zcela přirozeně, protože roste počet horníků a zvedá se obtížnost. A nadto zrovna tento týden ceny Bitcoinu a s ním i jeho alternativních sourozenců obnovily svůj táhlý propad, tuto poslední noc dokonce ztratily hodně krvavě. I při pohledu na to, kam trajektorie grafu směřuje, je koupě topení Qarnot QC1 – které vyjde na 2900 eur – docela sázka, pokud nemáte pro ona GPU v záloze nějakou jinou činnost. Současné objednávky mimochodem budou vypořádány až v létě, takže aktuální zimu ani těžní sezónu už zařízení nestihne.

Byl pro vás článek přínosný?