Hlavní navigace

Topfun.cz: jak vypadá největší online půjčovna u nás?

5. 12. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na jaře spustil dočasnou videopůjčovnu Blesk.cz. Přinesl několik hitů, zajímavé ceny, ale už dopředu bylo avizováno, že portál Biják bude fungovat jen pár týdnů. Uběhlo půl roku, ve světě technologií dlouhá doba, změnil se výrazně i český trh s videem?

Trochu ano. Největší portál Topfun, který provozuje Centrum, zatahal za pár nitek a výrazně obohatil nabídku filmů. Na Topfunu se už dokonce objevila i sekce Seriály, ale zatím je prázdná, obsah teprve připravují. Na webu se nachází necelá osmistovka filmů. Pokud jsem počítal dobře, tak přesně 795. Ne všechny jsou ale dostupné, spousta novinek se teprve chystá k uvedení. Zamrzí, že podobné portály ignorují různé statistiky, jako by se bály příliš nízkých čísel.

TopfunTopfun na webu

Někdy se Topfunu poštěstí rychlá dostupnost filmů. Např. nový Robin Hood od Ridleyho Scotta se teprve nedávno objevil na DVD a Blu-ray. Jiné, například Avatar, jsou v nabídce už od začátku roku, ale místo odkazu pro stažení vás zarazí hláška „Připravujeme“. Tolik k obsahu, pojďme Topfun otestovat v praxi

Filmy jsou seřazeny v seznamech podle abecedy nebo žánru. Filtrovat můžete také oblíbené či novinky. U každého snímku najdete ukázku a také základní informace o videu: rozlišení, lokalizace, délku a cenu. Film si můžete pustit v okně prohlížeče (vyžaduje Silverlight), případně jej stáhnou do počítače. Abyste tak mohli učinit, je třeba se nejdříve registrovat.

Zadej adresu, občane

Bohužel je to jedna z těch otravnějších registrací, která vyžaduje i telefon a adresu. Také tyhle gestapácké manýry nemám rád, ale vzhledem k obsahu a možnému zneužití se musí nějak chránit. Takhle je každý film napsán na vaše jméno a hotovo. Ale až mi od nich jednou přijde spam nebo telefonní hovor, ať si mě nepřejí.

Topfun DRM Topfun DRM Topfun DRM
Stačí stáhnout soubor a z kreditu jej zaplatit až v přehrávači.

Platba za filmy probíhá dopředu, nejdříve si musíte dobít kredit. Minimální hodnota balíčku je 100 Kč, maximální 5000 Kč. Platí se kartou a systémy PaySec, GoPay nebo PayPay. PayPal bohužel chybí. Dostupný je ještě systém SuperCash (na terminálech Sazky) a darovaný kupón. Nechybí ani SMSka, ale cena je dost nevýhodná. Za 69 Kč dostanete kredit jen 53 Kč, zbytek tvoří marži pro zúčastněné strany. Ještě existuje nákup pomocí bodů Coke z Coca-Coly. Některé z filmů si můžete dokonce koupit. Sice mají také DRM, ale s neomezenou licencí. Bez počítače si je však nepřehrajete.

Jestli jsem správně vypozoroval, nejdražší půjčovné stojí 49 Kč, nejlevnější zřejmě 19 Kč (například Hannibal). Většina filmů má pouze jednu zvukovou stopu a to českou. Už zmíněný Hannibal je ovšem anglicky a českým titulky vypálenými do obrazu. Zvuk je pouze stereo. Tento film ukazuje ještě jednu zajímavost. Neomezená licence stojí 99 Kč, stejně jako některé další hollywoodské filmy. Čeští tvůrci si svá díla cení na 299 Kč. Třeba takové Pelíšky už obešly snad všechny trafiky za 50 Kč. Za šestinásobnou cenu získate pouze pohodlí a rychlost stažení. Ale všechno ostatní je špatně. Chybí bonusy, horší obraz i zvuk a přehrajete je pouze na počítači. Co mě však překvapilo, Topfun u tohoto snímku uvádí rozlišení 1000 × 700 px. Nevím sice, jestli je jedná chybu, nebo čeští vydavatelé sami určují takové novoty, ale třeba je to náznak vysokého rozlišení do budoucna. Ve 3D už filmy nabízí také.

WMP

Jinak bývá horizontální rozlišení 720 či 640 pixelů, vertikální se odvíjí od poměru stran. Testované video – snímek Wanted – je ve WMV3 (datový tok 2000 kb/s, MP@ML), zvuk odpovídá WMA2 (stereo, 192 kb/s, 48 kHz, L3). Kvalita je ucházející, obraz je bez kompresních artefaktů, s přimhouřeným okem jej lze přirovnat k DVD. Ale čím větší monitor, tím více si všimnete vyžehlených detailů.

Stažený soubor si přehrajete pouze ve Windows Media Playeru, to kvůli ochraně DRM. Na Macu, Linuxu, ale i v jiných přehrávačích máte smůlu. Pokud se nechcete snižovat k nástrojům pro odstranění ochrany (stejně k nim licenci a Windows potřebujete), máte smůlu. Řešením je film spustit přímo v okně prohlížeče. Na stránce se objeví přehrávač běžící v Silverlightu. Ve Windows bylo přehrávání bez problémů, v Mac OS X s doplňkem Silverlight také, ale v Linuxu se mi film nedařilo spustit. Microsoft pro něj netvoří Silverlight, ale musíte se spolehnout na open-source variantu Moonlight (z projektu Mono). Bohužel, ani poslední testovací verze nezabrala (možná je problém jen u mě). Takhle si široce dostupnou službu nepředstavuji.

Velký krok pro Čechy a Slováky, malý pro ostatní

Internetové půjčovny jsou u nás stále v plenkách. Jsme někde tam, kde západ před pěti lety. Bohužel malý trh a bojácní vydavatelé způsobují, že nabídka je taková, jaká je. Topfun přesto roste, klasické půjčovny se naopak zavírají. Přitom je to škoda, obojí má něco do sebe a určitě nejsem sám, kdo by ocenil nějaký zlatý střed těchto formátů. Pohodlí a rychlost internetu, ale obrazovou a zvukovou kvalitu, doplňkové funkce (další jazyky, bonusy) jako v kamenných půjčovnách. Klidně i za stejnou cenu. Ale pokud možno s jiným DRM tak, abych si mohl video pustit bez počítače i v obýváku. Existují HTPC s Windows, ale přece si takové nepořídím jen kvůli Topfunu a podobným portálům. Jenže bez DRM to nejde, půjčovat „na dobré slovo“ by neprošlo.

Tím Topfun určitě nezatracuji. Věřím, že má co nabídnout a průnik s většinovým divákem je dost velký. Ale asi mezi tu většinu nepatřím a bez výše zmíněných vlastností klasického DVD/Blu-ray pro mě nemají české internetové půjčovny smysl. Jó, to v Emérice si půjčují HD filmy s šestikanálovým zvukem. Fňuk.

Byl pro vás článek přínosný?