Hlavní navigace

Tor Browser již oficiálně i pro Android. Slibuje nejbezpečnější surfování

10. 9. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vývojáři Tor Projectu minulý týden oficiálně vydali první prohlížeč pro mobilní platformu. Tor Browser je dostupný pro Android skrz Play Store nebo formou instalátoru APK. V budoucnu se objeví i v repozitáři F-Droid. Zatím jde o alfaverzi, takže ještě může obsahovat hodně chyb. Prohlížeč je stejně jako desktopový protějšek založen na Firefoxu s přidanou anonymizační vrstvou. Tor Browser na webech blokuje sledovací prvky (včetně reklam). Brání fingerprintingu, tedy vytváření jednoznačných identifikátorů uživatele. Zvnějšku všichni uživatelé Tor Browseru vypadají stejně.

A provoz samozřejmě prochází vícevrstvým šifrováním přes různé uzly, které tvoří páteř celé sítě Tor. Uživatelé jsou tak prakticky nevysledovatelní a Tor umí efektivně obcházet i národní pokusy o cenzuru internetu.

[wpViralQuiz id=240833]

TIP: Google vás sleduje, i když to nechcete. Jak ukládání polohy vypnout?

Současná alfaverze Tor Browseru zatím vyžaduje, abyste si nainstalovali i proxy Orbot, která přes Tor směruje veškerý síťový provoz na Androidu (tedy i z jiných aplikací). Autoři Tor Projectu ale tvrdí, že až v roce 2019 vyjde finální verze jejich prohlížeče, obejde se bez Orbotu.

PS: Oficiální Tor Browser pro iOS se zatím nechystá. Tvůrci ale doporučují Onion Browser (App Store).

Byl pro vás článek přínosný?