Hlavní navigace

Torrent Guard chce vymýtit falešné torrenty. Jde na to statistikou

5. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

V torrentech se skrývá nepřeberné množství dat a tedy není překvapením, že úměrně s tím rostou šance na podvodný torrent. Ten znamená v nejlepším případě pouze ztrátu času, může vás však také zavést na spamem a viry přeplněné stránky, případně vám vnucovat instalaci nechtěného malwaru.

Průzkum výzkumníků z madridské Universidad Carlos III a jejich spolupracovníků odhalil, že v průměru je zhruba třetina všech torrentů na serveru The Pirate Bay prolezlá nevyžádaným materiálem. Počet nahrávaných torrentů přitom stále roste a s nimi bude těch falešných přibývat. Nicméně jedním z výsledků studie je i zjištění, že 90 % fake torrentů je uploadováno ze stále stejných, asi dvaceti IP adres. A s tím se dá dále pracovat.

Když moderátor nestačí

Ve většině případů pochopitelně není nic těžkého rozpoznat falešný torrent. Některé jsou nápadné okamžitě – když se na P2P síti objeví nový film ve skvělé kvalitě a navíc má za půl hodinu od uploadu tisíce seedů i leechů, něco prostě není v pořádku. Jindy je třeba počkat si na komentáře odvážnějších uživatelů nebo rovnou na smazání daného torrentového zmetku. Konkrétně moderátorům The Pirate Bay prý trvá maximálně pár hodin, než se s falešným torrentem vypořádají.

Torrent Guard a The Pirate Bay

Podle zmíněného výzkumu se i tak každý rok najde několik milionů uživatelů, kteří na návnadu v podobě falešného torrentu skočí. Podle Rubéna Cuevase, jednoho z autorů studie, se jeho tým zaměřuje právě na pomoc těm méně zkušeným uživatelům -– jednak je chce upozornit na možná rizika podvodných torrentů, jednak přichází s nástrojem, který by měl usnadnit a zabezpečit orientaci v torrentové nabídce.

Sklizeň shnilých torrentů

Na hostingu jmenované madridské univerzity tak nyní najdeme on-line utilitku, jež umožňuje otestovat si vybraný torrent a jeho věrohodnost. Torrent Guard slibuje z vložené hash hodnoty torrentu, z magnet linku nebo ze samotného torrentového souboru zjistit, zda se jedná o falešný torrent. Jenomže tento nástroj (dostupný rovněž jako plugin pro klient Vuze) nenabízí žádný jedinečný mechanismus – jde o pouhé porovnání s daty zjištěnými výzkumem.

S Torrent Guardem tak sice nenaletíme známým firmám, ale úspěšné odhalení shnilého torrentu nás kvůli tomu čeká jen párkrát. Autor tohoto článku například nechal otestovat nejeden evidentně falešný torrent a výsledkem byla pokaždé omluva, že program nemá dostatek informací. A to šlo o torrent z The Pirate Bay, tedy serveru, na jehož monitorování byl výzkum postaven. O něco lépe funguje možnost ověřit si jednotlivé uploadery, ale i ta je značně limitována šíří dosavadního průzkumu.

 

Budoucnost bez falše

Projekt Torrent Guard ovšem není odsouzen k zániku, jen bude potřeba ještě hodně zkoumání a bádání. Tvůrci jsou si vědomi toho, že musejí hlavně získat ke spolupráci další BitTorrent portály a trackery. Do budoucna už spolupráci přislíbily The Pirate Bay, OpenBitTorrent a PublicBitTorrent.

Podle autorů studie je reálná šance, že pokud spolupráce ponese kýžené výsledky, dokáže Torrent Guard nakonec zabránit až 35 milionům zbytečných stažení falešných torrentů.

Byl pro vás článek přínosný?