Hlavní navigace

Toshiba a 1TB SSD o velikosti poštovní známky

12. 2. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Japonská Toshiba ve spolupráci s univerzitou Keio vyrazila dech všem, kteří sní o ještě lepších SSD zařízeních: uvedení směšně malého SSD produktu (rozměry dle zprávy opravdu odpovídají rozměrům poštovní známky) o kapacitě 1 TB se dá považovat za technologickou revoluci, díky ní se možná konečně dočkáme opravdu objemných a cenově dostupných disků na bázi flash pamětí.

Vraťme se ještě jednou k rozměrům: výrobce tvrdí, že jeho vynález je o 90 % menší, než standardní 2,5" SSD. Do takových rozměrů se povedlo vměstnat 128 8GB NAND flash čipů a řadič, který umožní přenášení dat rychlostí 250 MB/s (tj. víceméně stejnou rychlostí, jako současná SSD). Třešničkou na dortu je až o 70% větší úspora elektřiny oproti dnešním produktům, což potěší hlavně majitele notebooků, kde se každý ušetřený watt počítá.

Nic naneštěstí není tak růžové, jak se zdá. Pro rychlé uvedení na trh chybí zatím potřebná rozšířená technologie, kterou by se daly takové produkty masově vyrábět. Toshiba a Keio University každopádně věří, že jejich prototyp se dostane do stádia finálního produktu do roku 2012.

Zdroj: The Inquirer

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku