Hlavní navigace

Toshiba dohání konkurenci, uvádí 4TB a 5TB desktopové pevné disky

1. 11. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud jde o úložiště, soustředí se v posledních letech zájem hlavně na SSD. Jistě je mezi námi ale stále dost těch, kdo potřebují velké úložné prostory a tím pádem závisejí na klasických magnetických discích. Ty bude zajímat zpráva, že Toshiba, menší soupeř velké dvojky Seagate/WD ovládající trh s pevnými disky, nyní vydává nová desktopová HDD. Odpovídá jimi na pokroky v kapacitě učiněné zmíněnými firmami, čímž v oblasti velkých pevných disků roste blahodárná konkurence.

Toshiba tento týden uvedla na trh nové interní modely velikosti 3,5" pro stolní počítače. Ty přicházejí s kapacitou 4 TB a 5 TB, čímž Toshiba dohání manko, neboť doposud nabízela desktopové disky jen do kapacity 3 TB, i když větší modely měla v segmentu enterprise. Pro srovnání, konkurenční Seagate již má 6 TB Desktop HDD a také Western Digital nabízí 6TB model v řadě Green. Konkurence je tedy zatím napřed, Toshiba už ale v kapacitě nezaostává nějak dramaticky.

Pevný disk Toshiba

K diskům samotným bohužel není příliš mnoho informací. Na webu je disková divize Toshiby zatím nemá, a tak můžeme čerpat toliko ze stručné tiskové zprávy. Podle ní jde o disky s rychlostí rotace 7200 otáček za minutu (zatímco Greeny od WD běží na 5400 a nejnovější Desktop HDD od Seagatu na 5900 ot./min.). Stavěné jsou samozřejmě pro rozhraní SATA (6 Gb/s), používat by měly konvenční záznam (PMR). Počet použitých ploten bohužel neznáme; svůj enterprise model s 5TB kapacitou ale firma založila na pěti 1TB plotnách a je poměrně pravděpodobné, že stejnou konstrukci má i desktopový model. Toshiba uvádí, že disky mají sníženou spotřebu a také mechanické namáhání, nicméně bez nějakých čísel lze tato tvrzení jen těžko posoudit.

 

Disky by se už měly prodávat (ačkoliv v tuto chvíli ještě v oficiálním e-shopu nejsou), poskytována je na ně tříletá záruka. Společnost u nich nicméně nasadila poněkud zvláštní ceny – tedy pokud někde nedošlo k chybě. Posuďte sami: 4TB model má v Americe stát 299 USD a 5TB pak 399 USD, což je v českém skoro 8000, respektive přes 10 000 CZK. Přitom stejně velké modely od konkurence lze sehnat za polovic či méně. Zde tedy asi bude muset dojít ke značné korekci (je možné, že doporučené ceny jsou masivně nadnesené), než budou novinky konkurenceschopné.

Zdroj: Toshiba (techPowerUp)

Byl pro vás článek přínosný?