Hlavní navigace

Toshiba má 3D displej, který mění úhel pohledu podle polohy uživatele

13. 12. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

3D displeje, ke kterým nepotřebujete brýle jsou velmi drahé a navíc trpí hodně omezenými pozorovacími úhly. Toshiba předvedla na 3D Expu v Japonsku prototyp zařízení, který druhý neduh alespoň trochu odstraňuje. Displej je totiž osazen šestiosým akcelerometrem s gyroskopem, který reaguje na náklon. Toshiba tedy myslí hlavně na handheldy, u televizorů by byla potřeba například kamera, která by snímala diváky.

Z principu nejspíš vyplývá, že se jedná o technologii s paralaxní bariérou, která se posouvá podle toho, jak displej natočíte. Prototyp je zatím nevzhledné a velké zařízení, ale nějak se začít musí. Na úhlopříčce 12,1" lze sledovat z širších úhlů také opravdový 3D obraz (pokud je v přístroji uložen nějaký prostorový model). Na prezentované botě byste tak viděli i podrážku, druhou stranu apod. Toshiba uvádí, že zatímco běžně se v těch lepších případech setkáte s 30° pozorovacími úhly (horizontálními), jejich prototyp rozšíří zorné pole až na necelých 90°.

Hlavním odbytištěm mají být školy a reklama. Protože kdo by se otravoval s rozbalováním krabice, aby si prohlédl botu, když může vzít do rukou dvoukilový displej, který stojí více, než celý regál s adidaskami.

Zdroj: Engadget

Byl pro vás článek přínosný?