Hlavní navigace

Toshiba má displej, který lze ovládat ohýbáním

Sdílet

Zdroj: Redakce

Toshiba na konferenci SID 2010 prezentovala LCD displej, který se dá nejen ohýbat, ale také tímto ohybem ovládat. Na ukázce je vidět prototyp s úhlopříčkou 8,4 palce a rozlišením 800 × 600 px. Základem je ale LED podsvícení na hranách displeje, které je pouze 0,4 mm široké. Samotná krycí vrstva má další desetinu milimetru.

Ovládání demostrovali na aplikaci Google Earth a prohnutím řídili přiblížení/oddálení mapy. Ovladač zařízení přitom kontroluje sílu odporu a tím pak reguluje míru přiblížení. Samotný displej lze srolovat až do průměru 50 mm.

I když tato technologie působí efektně, zatím si nedovedu představit její využití. U digitální fotomapy stejně neřeší konkrétní místo přiblížení, ale zvětšuje od středu. Proto je potřeba použít směrové šipky nebo dotykový senzor. V tom případě ale lze zvětšovat i gestem pomocí dvou prstů. A navíc, takový displej nefunguje sám od sebe, takže od něj vedou „kšandy“ k další elektronice. To se dá vyřešit integrování do těla přístroje, ale pak už to zase nepůjde ohýbat.

Zdroj: Tech-On

Byl pro vás článek přínosný?