Hlavní navigace

Čipy NAND a SSD od Toshiby se přejmenují na Kioxia, značka se mění kvůli prodeji firmy

19. 7. 2019

Sdílet

Před dvěma lety se stala docela důležitá věc v oblasti výroby pamětí – Toshiba Memory, jeden z hlavních výrobců pamětí NAND Flash pro SSD, paměťové karty, mobily/tablety a další zařízení, se ocitla na prodej kvůli finančním problémům mateřské korporace. Nakonec ji (respektive podíl v ní) získalo konsorcium různých firem, v němž je Hynix, Seagate, Kingston, Dell a Apple, samotná Toshiba stále drží podíl v holdingu firmu ovládajícím. Osamostatnění výroby pamětí bude teď ovšem dokončeno tím, že se oficiálně změní název.

Jen jméno firmy by asi nebylo nic pro nás důležité, ale jelikož se s těmito výrobky budeme u nejrůznějších například SSD pořád setkávat, je asi dobré na tuto věc upozornit, abyste věděli, odkud se najednou „nové“ čipy vzaly a kam se ty značky Toshiba poděly.

Doteď byla divize Toshiby vyrábějící NAND, která prošla vyčleněním do samostatného podniku a poté prodeji částečného podílu zmíněným počítačovým firmám, nazývána Toshiba Memory Corporation a čipy nesly označení Toshiba. Protože už ale přímo Toshiba drží jen nějakých 40,2 % (jestli se nepletu), bude teď podnik přejmenován. Jako nová značka/identita bylo zvoleno jméno Kioxia, respektive Kioxia Corporation. Má to být neologismus spojený ze slov kijoku (japonsky paměť/vzpomínka) a axia (řecky cena/hodnota).

Rebranding neproběhne teď hned, ale až k 1. říjnu. Výrobky by se tedy asi s novým označením měly začít objevovat až poté. Nicméně strategie a fungování firmy by měly zůstat stejné a s touto věcí se nijak neměnit. Také technologie by tedy měly zůstat stejné, firma bude pod novým označením dál vyvíjet paměti 3D NAND označené „BiCS“ (a zřejmě budou používána i původní číselná označení generací). A výroba bude samozřejmě probíhat ve stejných továrnách jako dosud.

Až tedy uvidíte, že jsou v nějakém SSD nebo zařízení paměti Flash označené Kioxia, vzpomeňte si, že jde o NAND od bývalé Toshiby a ne o nějakou podezřelou/neznámou značku bůhví odkud. A tedy docela kvalitní o osvědčenou NAND, která v posledních generacích (64vrstvé a 96vrstvé BiCS) už může konkurovat i předtím výkonnostně zcela dominujícím paměťem V-NAND od Samsungu, což vrstvené paměti ostatních výrobců ve svých prvních generací nedokázaly.

Pod označením Kioxia se zřejmě také začnou prodávat kompletní SSD Toshiba – ta typicky nebývala dostupná na běžném trhu a firma je nabízela jen v OEM segmentu. V poslední době se to ale měnilo a tak lze i u nás koupit například SATA disky TR200 s TLC 3D NAND nebo NVMe moduly. Pod značku Toshiba se také přesunuly SSD bývalého OCZ, kteroužto firmu Toshiba koupila v roce 2013, takže ta asi také změní jméno na Kioxia. Přejmenovat se mají totiž i všechny subdivize, kterých je větší počet (viz tabulku).

Subdivize Toshiby. které se přejmenují na Kioxia Subdivize Toshiby. které se přejmenují na Kioxia

Galerie: Jak vypadají čipy DRAM pro operační paměti a NAND Flash pro SSD

Byl pro vás článek přínosný?