Hlavní navigace

Toshiba Portégé M800 - levná mobilita

9. 11. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Provedení a zpracování, vzhled a displej

Design Portégé M800 charakterizují zaoblené rohy a lesklý povrch - nejen displeje, ale celého víka a okolí klávesnice. Bílá barva (Toshiba ji nazývá perleťovou) trochu připomíná starší modely Applu, a ačkoliv se nemusí líbit všem, osobně ji považuji za lehký náznak luxusu. Navíc oproti tmavému provedení na ní nejsou vidět tolik otisky prstů, které jinak znehodnotí jakýkoli lesklý povrch. Spodní strana a boky jsou však již černé a z běžného matného plastu, což je docela škoda, protože to společně s oblými hranami luxusní působení bílé poněkud sráží.

Tady je určité vhodné poznamenat, že řada Portégé není prémiovou řadou Toshiby, jak bývá zpravidla vnímáno trhem. Jde o řadu, jejímž hlavním specifikem je mobilita a přenosnost. M800 do této koncepce zapadá bezezbytku, i když oblé křivky a bílé provedení příliš nekorespondují s modely A605 nebo R500, které jsou stříbrné, váží výrazně méně a jsou také o poznání dražší. Naopak M800 je levný notebook pro široké spektrum uživatelů, kterým dva kilogramy hmotnosti nevadí a ocení nízkou cenu, která se v internetových obchodech dostala na 22 tisíc s daní.

Této ceně odpovídá i hmotnost notebooku, která činí oproti velmi lehkým modelům U400 nebo R500/R600 dva kilogramy. To je hmotnost, která je u levných třináctek naprosto běžná a rozhodně to není nic, za co bychom měli Toshibě spílat. Pokud byste chtěli lehčí notebook, musíte si zkrátka více připlatit.

Poznámka: Design Portégé M800 je stejný jako u 13" modelu Satellite U400. Liší se pouze absenci čtečky otisků prstů mezi tlačítky touchpadu a absencí sdruženého konektoru USB/eSATA, o kterém bude řeč později.

Prosím, méně svítit

Víko notebooku se nedá otevřít do přímky, ale jen do úhlu okolo 145 stupňů. To může někdy vadit, zejména tehdy, když sedíte s notebookem v křesle s koleny nahoře nebo ležíte v posteli v téže poloze. Klouby displeje nijak nevržou, vše je příkladně tiché. Provedení kloubů je, na můj vkus, poněkud nemoderní, příliš "vykukují" a nejsou designově příliš povedené. Trochu mi vadí některé nedomyšlené detaily, jako slot na karty PC Express, z nějž karty vyskakují při silnějším zatlačení na povrch notebooku. Stačí vzít notebook do jedné ruky za levý rožek a karta vystřelí ven. Také prohýbání a vrzání spodku notebooku v místě mechaniky není právě reprezentativní.

Displej má klasické třináctkové rozlišení 1 280 x 800 bodů, což je i pro méně zrakově "nadané" rozumné optimum. Vyšší rozlišení už by mohlo někomu přinášet problémy s čitelností. Displej má velký rozsah nastavení jasu, ovšem jen směrem "nahoru" - k vyšší svítivosti. Není problém na něm cokoliv na denním světle přečíst, tedy pokud nemáte za sebou přímý zdroj světla - pak se bude displej lesknout. Pokud jde o nejnižší úroveň jasu displeje, ocenil bych možnost jeho většího "stáhnutí"; v naprosté tmě může trochu oslňovat a také rušit partnera, který spí vedle v posteli. Pozorovací úhly jsou dobré, displej má však trochu problémy se světle šedými odstíny, které nejsou tak kontrastní, jak by měly být.

Tady rozhodně stojí za připomínku, že tlačítko pro zapnutí je podsvíceno velmi silným žlutým světlem, které ve tmě doslova dráždí. Přitom na liště nad klávesnicí je dotykové tlačítko, které podsvítí (nebo zhasne) všechna dotyková tlačítka v horní liště pro přehrávání hudby a videa, nápis Portégé a linku nad touchpadem. Jenže tlačítko Power na něj nereaguje a svítí na plné pecky neustále. Vedle těchto multimediálních kláves jsou pak umístěny dva reproduktory, které hrají dostatečně hlasitě na to, abyste slyšeli film i v hlučnějším prostředí.

Klávesnice, touchpad, napájení a konektory

Plochý touchpad

Klávesnice je velmi dobrá, má klasické rozložení včetně velkého Ctrl vlevo a velkého, dvouřádkového Enteru a velkého Backspace. Velmi oceňuji oddělení kurzorových tlačítek od hlavního bloku a rovněž se mi líbí oddělení kláves Home, End, Ins a Del v horní řadě, stejně jako umístění tlačítek PgUp a PgDown vedle kurzorových šipek. Celkově musím rozložení tlačítek pochválit, ve tmě se naučíte díky drobným mezerám mezi jednotlivými bloky snadno rozlišit funkční klávesy. Stisk je optimální, klávesnice není ani příliš hlučná, jen se uprostřed trochu prohýbá - ničemu to ale nevadí. Čitelnost černých textů na bílém pozadí je ve tmě skvělá. Už jen chybí podsvícení nebo osvětlení kláves a byl bych maximálně spokojen.

Zajímavě je řešený touchpad, který je vzhledově zcela součástí celé plochy pod klávesnicí. Má stejný proužkovaný vzorek jako povrch notebooku a mezi touchpadem a okolím není řádný viditelný přechod - je ve stejné rovině jako okolí. Rozdílem je pouze hrubší povrch, díky čemuž hmatem poznáte, zda jste ještě na touchpadu nebo už nikoliv. Trochu rušivě působí stříbrná tlačítka touchpadu, která z notebooku příliš vystupují. Mezi nimi je pak umístěna dnes již téměř běžná čtečka otisků prstů.

Dobíjí i vypnutý

Konektorová výbava je na třináctku velmi dobrá, kromě klasického ethernetu a modemu najdete na pravé straně ještě jeden port USB a další dva pak vlevo. Jeden je navíc kombinován s portem eSATA, což šetří místo a navíc rozšiřuje možnosti notebooku o připojení externího SATA disku. Všechny porty USB navíc umí dobíjet připojená elektronická zařízení jako mobilní telefon nebo navigaci i tehdy, když je notebook vypnutý. Na levé straně je pak umístěn i konektor VGA pro připojení monitoru a HDMI pro digitální připojení monitoru nebo televizoru. Osobně stále častější používání konektorů HDMI velmi oceňuji, protože kvalita VGA nedostačuje na větší monitory s vyšším rozlišením.

Velké tělo notebooku umožnilo použít mechaniku DVD o klasické velikosti, což samozřejmě šetří náklady. Při přehrávání filmů je mechanika velmi tichá, ale poněkud vibruje - a vibrace se přenáší do stolu, který pak lehce duní. Nepotěší ani její pomalost: při kopírování filmu DVD nepřesahuje rychlost 3,5 MB/s. Pochvalu si ale Toshiba zaslouží za umístění konektorů sluchátka a mikrofon na levé straně, takže můžete poslouchat hudbu, i když máte notebook v klíně. Vpředu je umístěna čtečka karet SD, XD a MS, a otočný ovladač hlasitosti - specialita Toshiby. Lze tu také hardwarově vypnout bezdrátovou síť.

Hardwarová výbava, výsledky testů

Svižný chod

Platformě Centrino dnes už definitivně odzvonilo, plně ji nahradila platforma Centrino 2, která nabízí zejména úspornější chod a také vyšší výkon. 45nm procesory Core2 Duo začínají na 2,26 GHz, zatímco procesory předchozí 65nm generace se daly pořídit s kmitočtem už od 1,5 GHz. I ten nejlevnější model, P8400, kterým je vybaven testovaný notebook, má 3 MB L2 vyrovnávací paměti, 1,06GHz frekvenci sběrnice a navíc má nižší napájecí napětí. Čili za stejné peníze dostanete vyšší výkon a více výdrže na baterii.

Procesor je doplněn třemi gigabajty paměti typu DDR2 s frekvencí 800 MHz, což souběžně s frekvencí sběrnice 1 066 MHz přináší výrazně vyšší paměťovou propustnost a tedy i vyšší výkon - zejména ten grafický, neboť integrovaná grafika využívá systémovou paměť. Pro srovnání: starší typ notebooků s Centrinem dokázal přes paměti protáhnout okolo 3,5 GB/s, zatímco novinka se bez problémů dostala na 5 GB/s. Dodávané tři gigabajty paměti jsou více než dostačující pro provoz Visty, přesto si ale můžete další paměť přikoupit.

Pro grafiku Intel 4500MHD má systém standardně vyhrazeno 128 MB paměti, v případě potřeby lze grafice vyhradit paměti dvojnásobek. Nicméně výkon grafiky není nijak obdivuhodný, bez problému si zahrajete pouze starší hry, u těch novějších jako je například UT3 budete muset nastavit všechny detaily na minimum a snížit rozlišení na 800 x 600. Teprve pak se hra bude aspoň trochu hýbat a bude ji možné označit za hratelnou.

K další výbavě patří svižný 320GB pevný disk, který dosahuje průměrné rychlosti čtení téměř 50 MB/s. Od výrobce je rozdělen na dvě stejné části, což nemusí vyhovovat každému. Konektivitu zajišťuje klasický stovkový Ethernet, Bluetooth s možností připojit bezdrátová stereo sluchátka a Wi-Fi se standardem 802.11N a tedy vysokou rychlostí přenosu dat. Za zmínku stojí pak ještě mikrofon v horní části displeje a kamerka s rozlišením 1,3 mpix, která se hodí třeba pro Skype.

Méně točí, více hřeje

I přes použití moderní čipové sady a procesoru ze sady Centrino 2 se notebook zahřívá na můj vkus více, než bych čekal. Důvod je prostý: větráček chladiče neběží neustále, ale zapíná se až tehdy, kdy je to skutečně nutné - zejména pokud notebook běží na baterii. Po krátkém ochlazení procesoru a čipové sady se zase vypne. Na jednu stranu je fajn, že notebook po většinu času tichý (je slyšet jen šustění pevného disku), na druhou stranu kdyby se větráček točil na velmi nízké otáčky neustále, notebook by tolik netopil do klína.

Při běžné práci, kdy surfujete nebo pracujete s e-mailem, se teplota procesoru pohybuje do 50 stupňů Celsia, kdy se zapne větráček a procesor celkem rychle ochladí o nějakých deset stupňů. Lepšímu chlazení by možná pomohl režim, kdy by větráček běžel na velmi nízké otáčky neustále, takže by nebyl téměř slyšet, ale nehřál by tolik v klíně. Rovněž nasávací otvor větráčku mohl být větší, aby jej stehna celý nezakrývala a bránila tak chlazení.

Naměřili jsme

  • Vista index: 3,7 (CPU 5,2, RAM 5,7, Grafika Aero 4,1, Grafika hry 3,7, Disk 5,5)
  • Sandra 2009: CPU 19,35 GIPS, Memory Int 5,09 GB/s, Float 5,07 GB/s
  • HD Tune: 47,5 MB/s
  • Crystal Mark: 51 MB/s
  • 3D Mark 2001 SE: 5471
  • 3D Mark 06: 945 (CPU 1 902)
  • PC Mark 05: 4365
  • Výdrž kancelář: 2:49 h (Wi-Fi, office, internet)
  • Výdrž kancelář: 3:02 (office, bez Wi-Fi)
  • Výdrž multimedia: 2:19 h (s Wi-Fi)

Akumulátor a výdrž, zhodnocení a závěr

Přes tři hodiny

Toshiba udává kapacitu baterie 40 Wh, přitom RM Clock ukazuje kapacitu z výroby 45 Wh (designed capacity) a kapacitu plně nabité baterie 53 Wh. To při průměrné spotřebě bez zapnuté Wi-FI a Bluetooth okolo 14 W znamená výdrž až čtyři hodiny, se zapnutými bezdrátovými sítěmi pak spotřeba činí okolo 17 W a tedy výdrž se pohybuje lehce nad třemi hodinami práce. Pokud provozujete náročnější aplikace, například prohlížíte si graficky bohaté webové stránky nebo přehráváte filmy, nedostanete se ani na dvě a půl hodiny (spotřeba přes 20 W). To vše při nastavení režimu spotřeby na Rovnováha.

Poznámka: Pokud chcete, aby notebook vydržel déle, můžete si přikoupit šestičlánkovou baterii s kapacitou 52 nebo 78 Wh. Musíte ale počítat s tím, že bude z notebooku trochu čouhat.

Za dobrou cenu

Nový Toshiba Portégé M800 je prvním notebookem této řady, který je dostupný skutečně širokému okruhu uživatelů díky nízké ceně. Ta je za notebook této značky a výbavy skoro až hříšně nízká - za dvaadvacet tisíc získáte plně vybavený, dobře přenosný a značkový notebook, za který se nemusíte stydět ani po designové stránce. I přes nízkou cenu ale nepotěší některé detaily ve zpracování, které by se u notebooku této značky objevovat neměly.

Informace

Toshiba Portégé M800
cena 22 600 korun
zdroj Toshiba (web)

Parametry

  • procesor Intel Core 2 Duo P8400 (2,26 GHz, 3 MB L2, FSB 1066 MHz)
  • čipset Intel GM45 Express
  • operační paměť 3 GB DDR2 800 MHz (2+1 GB)
  • pevný disk 320 GB (5 400 ot./min)
  • optická mechanika DVD¬±RW / RAM
  • displej 13,3" WXGA TruBrite TFT (rozlišení 1280 x 800 bodů)
  • grafická karta Integrovaná Mobile Intel GMA 4500MHD (maximální externí rozlišení: 2 048 × 1 536 bodů, maximální neprokládané rozlišení: 1 600 × 1 200 bodů, maximální obnovovací kmitočet: 85 Hz)
  • komunikace Modem V.90 (V.92 ready), LAN 10/100 Mb/s, Wi-Fi 802.11a/b/g/Draft-N, BlueTooth
  • vstupy a výstupy 3x USB 2.0, 1x Express Card slot, 1x RJ-45, 1x RJ-11, 1x VGA, 1x Sluchátka (stereo), 1x Mikrofon, 1x IEEE 1394 (FireWire, i.LINK), 1x S/PDIF optický (sdílený s výstupem na sluchátka), 1x Integrovaná 1.3 Mpx webová kamera s vestavěným mikrofonem, 1x HDMI (podpora 1080p), 1x eSATA (sdílené s jedním USB portem), 1x Čtečka paměťových karet 5-v-1
  • rozměry 314 x 229 x 27,5 - 35,0 mm
  • hmotnost 2,1 kg 2,8 kg

Plusy a mínusy

+ Velmi dobrá výbava
+ Pohodlná klávesnice
+ USB dobíjí i ve vypnutém stavu
+ Příznivá cena

- Drobné rezervy ve zpracování
- V klíně se zahřívá
- V noci displej příliš jasně svítí

Kompletní fotogalerie

Byl pro vás článek přínosný?