Hlavní navigace

Toshiba Portégé Z20t: výtečný konvertibl od 33 tisíc (recenze)

11. 6. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Design, zpracování a specifikace

Toshiba Portégé Z20t je jedním z nejzajímavějších počinů typu 2-v-1, co jsme doposud měli možnost vidět. Na pohled pěkný přístroj není ani příliš tlustý ani příliš těžký, má matný dotykový displej a astronomickou výdrž na své dvě baterky.

Toshiba Portégé Z20t
Toshiba Portégé Z20t

Jako přístroje 2-v-1 obvykle je naše Toshiba vlastně tablet, ke kterému můžete přicvaknout klávesnici – a to v obou směrech – je tak možné přiklopit víko i displejem nahoru. V modulu s klávesnicí najdete kromě řady portů i druhý akumulátor. Přítomen je samozřejmě touchpad a dokonce i trackpoint.

Design a zpracování

Se sympatickou úhlopříčkou 12,5" je Portégé Z20t pěkným kompromisem mezi velkým tabletem a malým ultrabookem. Celé tělo je černé a matné (kromě stříbrné zadní části), zpracování je z plastu s hořčíkovou kostrou. Matný je dokonce i dotykový displej, za což Toshibu chválíme. Otisků prstů se bát nemusíte a černá s imitací broušeného hliníku vypadá opravdu hezky.

Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t

Celé zpracování se prohýbá jen mírně a je vcelku pevné. Zamrzí jen viklavé klouby, prokletí každého secvaknutelného přístroje. Za zmínku stojí i také ostré hrany základny, které vám ale vzhledem ke sklonu otevřeného notebooku vadit spíše nebudou. Toshiba se chlubí odolností proti pádu ze stolu z výšky 76 cm.

Odpojení tabletové části zajišťuje přepínač a táhlo. Přepínač na boční straně doku zajišťuje či povoluje ono táhlo, které najdete na kloubové části – v odjištěném stavu stačí zatáhnout a můžete odpojit tablet.

Tloušťka dosahuje 21 mm, tablet pak pouze necelých 9 mm. Hmotnost celku je 1,46 kg, přičemž tabletová část váží 681 g, dok potom 776 g.

 

Specifikace

Toshiba Portégé Z20t
displej 12,5" (1920 × 1080 px), matný IPS, 176 dpi
procesor Intel Core M-5Y51 na 1,1 GHz (2,6 GHz Turbo), 2/4 jádra, TDP 4,5 W
grafický čip Intel HD Graphics 5300 (integrovaná)
RAM 4 GB DDR3L 1600 MHz
úložiště 256GB SSD
optická mechanika
akumulátor 36 Wh (tablet) + 36 Wh (dok)
rozměry a hmotnost 309 × 215 × 21 mm, 1,46 kg (681 g tablet + 776 g dok)
OS Windows 8.1
Rozhraní
sítě Wi-Fi 802.11ac (Intel Wireless-AC 7265), Bluetooth 4.0, Ethernet 1 Gb/s, WiDi
USB tablet: 1× microUSB 2.0, dok: 2× USB 3.0
čtečka karet ano, microSD na tabletu
výstupy na monitory micro-HDMI (tablet), HDMI, VGA (dok)
další 2× kamera, 1× 3,5mm jack
Cena a záruka
zahájení prodeje duben 2015
záruka 2 roky
zapůjčil Live PR / Toshiba ČR
cena neprodejný vzorek, jiné konfigurace 33–46 tis. Kč (vč. DPH)

Klávesnice, touchpad, displej a konektivita

Porty, konektivita, a notebook ze stran

Na pravé straně tabletu najdete vypínač, kolébku pro ovládání hlasitosti, stavovou a dobíjecí kontrolku, microUSB, microHDMI, slot na microSD a 3,5mm jack pro připojení sluchátek. Spodní strana obsahuje jednak připojovací prvky a dále také nabíjecí konektor.

Dok nabízí na své pravé straně kromě vlastního napájecího konektoru také další dva porty USB 3.0 a plný síťový konektor RJ-45 – drátová síťovka je od Intelu v rychlosti 1 Gb/s. Nalevo pak jsou porty HDMI a VGA (D-Sub), slot pro zámek Kensington a přepínač zámku tabletu ke klávesnici.

 Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t

Co do bezdrátové konektivity podporuje notebook Wi-Fi 802.11ac a Bluetooth 4.0, oboje v podání Intelu.

Klávesnice

Klávesnice má velmi nízký zdvih. Klávesy jsou zcela ploché, jemně matné a hranaté. Zarážky jsou poněkud méně citelné. Píše se ovšem poměrně tiše a přesně, pouze hmatová odezva je poněkud menší. Podložka mírně pruží, ale nic hrozného.

Toshiba Portégé Z20t
Toshiba Portégé Z20t

Potěší přítomnost kláves pro práci s textem ve své primární poloze, nechybí kontextová klávesa a přítomen je dokonce i numerický Fn-blok.

Klávesnice je bíle podsvícená. Podsvícení můžete regulovat ve dvou velmi podobných stupních či ho úplně vypnout. Větší část bohužel prosvítá mezi klávesami.

Touchpad a trackpoint

Touchpad se mi docela líbil. Pohyb po něm je hladký a přesný a přestože jde o clickpad, jde stisknout s dostatečnou silou prakticky v jakékoli pozici. Levé a pravé tlačítko jsou znázorněny plastickou a snadno nahmatatelnou bílou čárkou  V levém rohu máte malý vypínač touchpadu, v pravém pro změnu přepínač úsporných režimů notebooku – oba aktivujete dvouklikem.

Toshiba Portégé Z20t
Toshiba Portégé Z20t

Trackpoint má ohromný rozsah rychlosti, není gumový, ale spíše hrubě sametový, prst na něm tak drží velice jistě. Dvě tlačítka trackpointu najdete tradičně nad touchpadem, což je dovoluje snadno použít právě s tím. Tlačítka mají velmi mělký a poměrně tichý cvakavý stisk.

 

Displej

Obraz má 1920 × 1080 px, tedy Full HD, na 12,5" úhlopříčce. Použitá matrice typu IPS je poněkud méně kvalitní; barvy jsou po všech třech stranách spektra „zkrácené“, modrá je navíc i dost ustřelená stranou. Gamma je hodně mimo, teplota barev ale přibližně odpovídá. Černá je ale slušná a kontrast solidní, což od pracovního notebooku vyžadujeme především.

Podsvícení je regulováno od 22 po 327 cd/m2, což je v kombinaci s matným povrchem dostatek i pro používání na ostřejším světle. Pozorovací úhly jsou velmi široké horizontálně i vertikálně.

Matný povrch nepřináší jen lepší pozorovací vlastnosti, ale také pohodlnější dotykové ovládání. Prsty po něm lépe kloužou, nelepí se a dotyk je příjemnější než na skle. Z jistého úhlu vidíte mřížkovou matrici desetibodového digitizéru, při běžném používání si jí ale nevšimnete.

Toshiba Portégé Z20t

Svítivost:  22–327 cd/m2 (120 nit v 30 %)

Kontrast: 1:487

Měřili jsme kolorimetrickou sondou Datacolor Spyder 3 Express.

Hardware, výkon

Hardware

Procesorem je tu Intel Core M-5Y51, dvoujádro Broadwell na 1,1–2,6 GHz. CPU podporuje Hyper-Threading a jde tak o virtuální čtyřjádro. V čipu najdeme integrovanou grafiku Intel HD Graphics 5300 s 24 shadery na taktu 300–900 MHz. Máme tu  4 GB pamětí DDR3L na 1600 MHz ve dvoukanálovém zapojení. 

Úložištěm je 256GB SSD, model Toshiba THNSNJ256GVNU ve slotu M.2. 

Toshiba Portégé Z20tToshiba Portégé Z20t
   Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t  Toshiba Portégé Z20t

Výkon

Procesor je chlazen pasivně, což přináší jisté výkyvy ve výkonu – obzvláště v těžké vícevláknové zátěži trvající delší dobu začne takt CPU klesat. Oproti například ThinkPadu Helix jsou ale výkyvy spíše minimální.

Ve velmi tvrdé zátěži v Prime95 se procesor pohybuje mezi 1,8–2,4 GHz pro jednovláknovou zátěž, frekvence po delší zátěži je většinu času 2,1 GHz. Při čtyřvláknové zátěži frekvence kolísá kolem 1,5 GHz. Ve většině aplikací se ale setkáte s měkčí zátěží a tedy vyššími takty. S architekturou Broadwell a čtyřmi vlákny navíc není ani 1,5 GHz nijak extrémně málo.

Grafika sice má plných 24 EU, jenže se kvůli nízkému TDP často pere s procesorem. Dá se nicméně čekat, že her moc hrát nebudete a na pracovní využití není problém.

SSD je výkonem nadprůměrné. Celkový aplikační výkon je tak příjemně vyvážený a rychlý.

 

Testy procesoru

Poznámka: Procesory a grafické karty nebyly měřeny na přesně srovnatelných konfiguracích.

x264 FHD benchmark v1.0.1 64-bit

FHD benchmark také používá bezplatný x264, počítá už s 64bitovými systémy a má příjemnější rozhraní. Benchmark si můžete v připraveném vlákně v našem diskuzním fóru.

Cinebench R15 64-bit

Testy úložiště

AS SSD Benchmark měří jednak sekvenční i náhodné rychlosti, dále hodnotí úložiště i bodově. Používáme jej pouze pro SSD. Má také subtest Copy benchmark, který se zaměřuje na kopírování vzorku souborů – tento test používáme vždy.

 

CrystalDiskMark měří výkon úložiště. Zaznamenává jak sekvenční rychlost, tak náhodné čtení různě velkých bloků.

 
  

 

 

HD Tune měří sekvenční rychlost a přístupovou dobu.

PCMark 7, PCMark 8

PCMark 7 je celkem spolehlivý ukazatel praktické rychlosti celého počítače. Do výsledku hodně zasahuje rychlost úložiště – stejně jako v reálném použití.

PCMark 8 je nový nástroj, který nám Futuremark dal k dispozici ještě před jeho uvedením na trh. Funguje trochu jinak – najdete v něm několik sad testů zaměřených na různé využití PC. Sady si můžete i nastavovat podle vlastních představ.

Vždy pouštíme akcelerovanou verzi benchmarku.

Test Storage bych bral s rezervou – benchmark v něm zřejmě zohledňuje, zda má notebook samostatné SSD. Například modely s SSHD drtivě prohrávají proti hybridním zapojením, která jsou na úrovni velikých SSD – realita je ovšem poněkud jiná.

 

3DMark 11

3DMark 11

Ještě před nedávnem nejnovějším testem grafiky od Futuremarku byl 3DMark 11. Ten už používá DirectX 11 (Shader Model 5.0) a žádnou fyziku pouze pro jednu značku. Nyní Futuremark vydal nový 3DMark (bez číselného označení verze) a my začínáme sbírat výsledky z něj.

Opět používám referenční nastavení a profil Performance (skóre je ve tvaru Pxxxx), 1280 × 720 px.

 

Opět samozřejmě přikládám i graf s výsledky skóre grafického výkonu.

 

Výdrž, provozní vlastnosti, software

Výdrž, hluk a zahřívání

V tabletu je vestavěný 36Wh Li-Pol akumulátor, dok obsahuje pak další 36Wh baterku. Celková kapacita je tak velice vysoká, obzvláště patrné je to proti minimální spotřebě osazeného Core M s pasivním chlazením. Výsledná výdrž dosáhla na webu fantastických 14 h.

  • Web (Cnews.cz v Chrome, obnovování každých 20 s, Wi-Fi, jas ~120 cd/m2): 14:00 h

Jak jsem zmínil, chlazení je plně pasivní a tedy naprosto tiché, v celém přístroji není ani jeden ventilátor nebo rotující plotna disku – v oblasti hluku tak dostává notebook 100% hodnocení.

Teploty se pohybují kolem 60 °C v klidu, ale záleží to výrazně na předchozí zátěži. Během testu CPU teploty stoupají k 90 °C, procesor ovšem v závislosti na teplotě mění svou frekvenci. Ta sice nespadne pod základní takt, výkon Core M ale z velké části závisí na Turbu. Pod maximální zátěží na TDP procesor pracuje jen na 1,5 GHz, takt se ale mění hodně podle typu zátěže.

Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t

Ve velmi tvrdé zátěži v Prime95 se procesor pohybuje mezi 1,8–2,4 GHz pro jednovláknovou zátěž, frekvence po delší zátěži je většinu času 2,1 GHz. Při čtyřvláknové zátěži frekvence kolísá kolem 1,5 GHz. Ve většině aplikací se ale setkáte s měkčí zátěží a tedy vyššími takty. S architekturou Broadwell a čtyřmi vlákny navíc není ani 1,5 GHz nijak extrémně málo.

Spotřeba (příkon):

  • v klidu se ztmaveným LCD a vypnutou Wi-Fi: 4 W
  • v klidu: 5 W
  • v Combined testu 3DMarku 11: 13 W

Malý napájecí adaptér má výkon 45 W.

Zvuk

Tablet má dva reproduktory na přední spodní straně a mikrofon. Maximální hlasitost je poněkud nižší, zvuk je průměrně znečištěný šumem. Basy zcela chybí.

 

Software

Operačním systémem je tu Windows 8.1 64-bit.

Z ostatního softwaru stojí za upozornění jen otravná zkušební verze antiviru McAfee.

Závěr, plusy a mínusy

Verdikt

Minule jsem recenzoval ThinkPad Helix, hardwarově opravdu velmi podobný přístroj. Nebyl jsem z něj nadšen a dal jsem mu pouze slabých 60 %. Horší hodnocení ale patřilo jen ThinkPadu Helix, protože jak ukazuje dnešní Portégé Z20t, i konvertibilní tablety jdou udělat lépe.

Toshiba Portégé Z20t
Toshiba Portégé Z20t

Toshiba Portégé Z20t je o mnoho lehčí a tenčí, přesto má ale větší akumulátor a díky němu ještě podstatně vyšší výdrž. Takt procesoru sice taky dost kolísá, ovšem ne tolik jako u Helixu. Zpracování mi přišlo srovnatelné, další plus ovšem Toshiba získává za matný displej. Jako třešinku na dortu musím zmínit design, který je oproti „tanku-Helixu“ velmi líbivý. A pokud by někdo chtěl brát ThinkPad kvůli trackpointu – ten má Portégé taky, a velmi dobrý. Navíc má dok Toshiby porty VGA, HDMI, RJ-45 a dvě USB 3.0 – vše v plné velikosti.

Ten největší argument je ale cena – zatímco ThinkPad Helix stál 55 tis. Kč, stejně vybavené Portégé Z20t stojí pouze 46 tis. Kč a startovní cena je jen 33 tis. Kč.

Toshiba Portégé Z20t
Toshiba Portégé Z20t

Pokud tak sháníte snadno přenosný přístroj typu 2-v-1 – tedy notebook s odcvaknutelnou tabletovou částí, moje doporučení míří určitě na Toshibu Portégé Z20t, která si vysloužila celých 90 %.

Plusy / mínusy
  tablet s oboustranně připojitelným dokem
  pěkný, odolný a lehký design 
  rekordní výdrž na akumulátory
  plně pasivní chlazení
  matný dotykový displej
  podsvícená klávesnice
  slušná konektorová výbava
  procesor nedosahuje nominálních Turbo taktů
  mírně viklavé klouby
Cena neprodejný vzorek, jinak 33–46 tis. Kč
Hodnocení: 90 %

 

Specifikace

Toshiba Portégé Z20t
displej 12,5" (1920 × 1080 px), matný IPS, 176 dpi
procesor Intel Core M-5Y51 na 1,1 GHz (2,6 GHz Turbo), 2/4 jádra, TDP 4,5 W
grafický čip Intel HD Graphics 5300 (integrovaná)
RAM 4 GB DDR3L 1600 MHz
úložiště 256GB SSD
optická mechanika
akumulátor 36 Wh (tablet) + 36 Wh (dok)
rozměry a hmotnost 309 × 215 × 21 mm, 1,46 kg (681 g tablet + 776 g dok)
OS Windows 8.1
Rozhraní
sítě Wi-Fi 802.11ac (Intel Wireless-AC 7265), Bluetooth 4.0, Ethernet 1 Gb/s, WiDi
USB tablet: 1× microUSB 2.0, dok: 2× USB 3.0
čtečka karet ano, microSD na tabletu
výstupy na monitory micro-HDMI (tablet), HDMI, VGA (dok)
další 2× kamera, 1× 3,5mm jack
Cena a záruka
zahájení prodeje duben 2015
záruka 2 roky
zapůjčil Live PR / Toshiba ČR
cena neprodejný vzorek, jiné konfigurace 33–46 tis. Kč (vč. DPH)

Galerie fotografií, screenshoty

Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t

 

Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t Toshiba Portégé Z20t 

Byl pro vás článek přínosný?