Hlavní navigace

Toshiba představila 5TB HDD pro servery, dodávat je začne ještě v únoru

13. 2. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když Western Digital odkupoval konkurenční Hitachi Global Storage Technologies, jako ústupek antimonopolním úřadům musel část výrobních kapacit HGST odprodat Toshibě. Japonská společnost, která do té doby vyráběla pouze disky pro notebooky, tak do své nabídky mohla zařadit i disky „desktopového“ rozměru 3,5 palce. Najdete je mimochodem i v některých českých obchodech, TipHardware slibuje dodání 1TB modelu přibližně za týden.

Desktopový pevný disk od Toshiby

Kromě toho se ale Toshiba směle pustila i do podnikového segmentu. Už koncem 2012 uvedla na trh disky řady MG s kapacitami do 4 TB. Její právě představené disky řady MG04 (MG04SCA mají rozhraní SAS, MG04ACA používají SATA 6 Gb/s) nabídnou kapacitu až 5 TB. To je sice méně, než má Hitachi Ultrastar He6, Toshiba MG04 se však obejde bez héliové náplně. Seagate slibuje, že bez použití hélia dosáhne i 6 TB – disky s šesti plotnami ale uvede na trh až v dubnu letošního roku, kdežto Toshiba prohlašuje, že vzorky série MG04 dodá svým zákazníkům ještě v průběhu února.

Toshiba MG04

Závěrem stručně ke specifikacím. Plotny (je jich pět po jednom terabajtu) se otáčejí rychlostí 7200 ot./min a disky budou vybaveny 64 nebo 128 MB vyrovnávací paměti. Cache se běžně používá pro zvýšení výkonu při čtení – při zápisu by hrozilo, že ještě nezapsaná data se při výpadku napájení nenávratně ztratí. Pro tyto případy nabízí Toshiba volitelně tzv. perzistentní cache, kterou lze bez obav použít i pro zápis. Další funkcí, kterou podniky ocení, je „Sanitize Instant Erase“. Bezpečné smazání zpravidla obnáší přepsat celý disk náhodnými daty, ideálně na několik průchodů, taková procedura by ale v případě 5TB disku jen stěží byla instantní. Namísto toho disk uložená data automaticky šifruje a na požádání smaže šifrovací klíč.

 

Zdroj: Toshiba via techPowerUp

Byl pro vás článek přínosný?