Hlavní navigace

Toshiba se stahuje z trhu s PC. Propustí skoro 7000 lidí, čeká 4,5mld. ztrátu

22. 12. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Toshiba nezažívá zrovna šťastné období. Dala vědět, že za aktuální fiskální rok odhaduje ztrátu ve výši zhruba 4,5 miliardy dolarů. Firma byla přitom v tomto roce přistižena, jak podvádí. Když to zkrátíme, tvářila se, že od celosvětové krize v roce 2008 vydělala o 1,2 miliardy dolaru více, než jaká byla realita. Na podvody se ale přišlo a několik klíčových lidí ve vedení firmy odstoupilo.

V souvislosti se ztrátou nepřekvapí ani rozhodnutí o rozsáhlém propouštění. Firma do března propustí 6 800 zaměstnanců, tedy zhruba 30 % všech svých pracovních sil v divizi spotřební elektroniky. Detaily o restrukturalizaci můžete podrobně zkoumat v tomto dokumentu. Ve zkratce se ale bude v následujícím roce méně investovat, Toshiba naopak ve fiskálním roce 2016 plánuje investovat do energetického byznysu nebo do úložišť.

ToshibaZavře a prodá svůj komplex Ome Complex. Mezitím už prodala jednu továrnu v Indonésii, jež produkovala televizory a pračky. Hledá i investora či kupce pro divizi zabývající se zařízeními pro zdravotnictví. Trh s počítači dlouhodobě klesá, to víme všichni, takže nepřekvapí, že se ve výrobě počítačů bude angažovat méně a zaměří se hlavně na podnikové prostředí. Spotřebitelům se v tomto směru bude věnovat již pouze v Japonsku a USA, např. z našeho trhu tak de facto zmizí.

Tomuto oznámení přecházely zvěsti o tom, že se dohromady spojí tři značky, a sice Toshiba, Fujitsu a Vaio. Toshiba je několikátým výrobcem, jenž se aspoň částečně stahuje z trhu s počítači. Sloučení by nás příliš nepřekvapilo.

 

Akcie firmy si v tomto roce nevedly dobře a po mírném oživení se v podstatě celý prosinec mírně propadaly. Výrazný propad ovšem přišel v reakci na poslední oznámení. V pátek měly hodnotu přes 280 jenů, v pondělí se držely nad 250 jeny a v úterý pouze nad 220 jeny.

Zdroj: Toshiba via TechCrunch

Engadget | The Jakarta Post

Byl pro vás článek přínosný?