Hlavní navigace

Toshiba slibuje 5× vyšší hustotu zápisu

19. 8. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Včera jsme přinesli dobré zprávy příznivcům SSD, dnes pro změnu uděláme radost fanouškům pevných disků s rotujícími plotnami. Průlomový objev překvapivě nehlásá některý z velkých výrobců, ale Toshiba, která vyrábí pevné disky pouze pro notebooky. Japonská společnost oznámila, že vyvinula technologii, která umožní několikanásobně zvýšit hustotu zápisu na magnetické médium. Nazývá ji „bit-patterned media“, tedy uspořádání bitů do mřížky. Po kolmém zápisu, který se začal prosazovat před čtyřmi lety, má být další cestou, jak do budoucna zvyšovat kapacitu klasických pevných disků.

Zatímco současné harddisky používají plotny potažené souvislou vrstvou magnetického materiálu, u bit-patterned principu je médium poseto jednotlivými zrníčky magnetického materiálu a každé zrníčko obsahuje jeden bit. Zrníčko je několikanásobně menší, než pro jeden bit potřebná oblast na souvisle potažené plotně. Až doposud jsem pouze zopakoval věci, které byly výzkumníkům dávno známé. Problémem totiž bylo, jak zrníčka umístit na povrch média do uspořádaného útvaru. Čtecí a zápisová hlava pevného disku totiž zná jenom datovou stopu, nikoliv bity náhodně rozkutálené po povrchu plotny. A právě uspořádaného rozložení zrníček se vědcům Toshiby nyní podařilo docílit.

Toshiba sestavila raný prototyp média, jehož hustota zápisu je 2,5 Tb na čtvereční palec (dnešní magnetické plotny mají nanejvýš okolo 541 Gb/in²). Výzkumníkům se také podařilo získat použitelné signály z přeletu čtecí hlavy nad povrchem média.

A to nejdůležitější nakonec – jak daleko je technologie „bit-patterned media“ od komerčního využití? První pevné disky využívající tento princip uložení dat by se prý mohly objevit v obchodech v roce 2013.

Zdroj: ITworld, bit-tech.net

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku