Hlavní navigace

Mesh síť i bez vrtání do zdi. TP-Link kombinuje Wi-Fi a powerline

13. 11. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

TP-Link uvedl nové Wi-Fi řešení, které má ideálně pokrýt celý byt. Sestává ze dvou routerů/satelitů, které nabízí jednu konfigurovatelnou mesh síť. Systém Deco P7 je zvláštní tím, že satelity spolu nekomunikují přes druhý separátní bezdrátový kanál nebo Ethernetem, ale využívají powerline. To je síťové rozhraní, které umí datové pakety zasílat přes elektrické vedení. Deco P7 spadá do rychlostní třídy AC1300. Podporuje tedy Wi-Fi 802.11a s propustností až 867 Mb/s a nezávisle může nabídnout i 2,4GHz Wi-Fi 802.11n o propustnosti až 400 Mb/s. Powerline odpovídá specifikacím HomePlug AV2 o propustnosti až 600 Mb/s. I u powerlinu jde o teoretické „až-rychlosti“. Zařízení musí být ideálně připojena k jedné elektrické větvi. Pokud by signál šel přes jistič, rychlost jde hned do háje.

Každý ze satelitů obsahuje i dva gigabitové LANy (mohou sloužit i jako WAN) a podporují i Bluetooth 4.2, což se může hodit pro různé doplňky pro internet věcí. Správa sítě probíhá už jen pomocí mobilní aplikace, webové rozhraní chybí.

TP-Link Deco P7 se již prodává za cenu okolo 6000 Kč. Podobně stojí námi testované Deco M5, které sice nemá powerline, ale v balení jsou tři satelity.

TIP: Wi-Fi v celém domě. EasyMesh spojí routery různých výrobců

Byl pro vás článek přínosný?