Hlavní navigace

Tři čtvrtiny katalogu IKEA nejsou fotky, ale počítačové modely

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud listujete katalogem nábytků a vybavení od Ikey, možná jste si ani neuvědomili, že většina obrázků nejsou ve skutečnosti fotografie. Firma pro CGSociety odhalila, že 75 % produktů jsou počítačem vytvořené modely (CGI). Prvním modelem byla už v roce 2006 dřevěná židle Bertil.

Židle Bertil byla prvním CGI modelem v katalogu
Židle Bertil byla prvním CGI modelem v katalogu (foto: Ikea) 

3D modely proces zjednodušují a zrychlují. Pokud firma tvoří nové katalogy, musela by kvůli focení dostat prototypy výrobků z několika továren světa na jedno místo a v jeden čas. To je náročné logisticky i finančně. Modely ale mohou tvořit lidé z celého světa a výsledné kompozice vznikají pouhým přesunem digitálních souborů.

 

Ikea má nyní vymodelovaných asi 25 000 produktů, všechny v rozlišení 16 Mpx (4000 × 4000 px) tak, aby bylo možné tisknout i velké plakáty. Grafici modelují v 3DStudiu Max a renderují v nástroji V-Ray. Zajímavé je také prolínání prostředků autorů. Ikea píše, že řada bývalých fotografů se postupně naučila pracovat s 3D programy a naopak hodně grafiků začali fotit. Sama firma přitom neupřednostňuje konkrétní přístup. Vybere fotku nebo 3D model podle toho, který obrázek je lepší.

3D modely ale budou časem jistě převažovat. Loňský katalog už například počítal s rozšířenou realitou. Telefonem nebo tabletem jste si mohli v místnosti virtuálně rozmisťovat nábytek a díky tomu si docela dobře představit, jak tam zapadne.

via The Verge

Byl pro vás článek přínosný?