Hlavní navigace

Tři nástroje pro práci v síti Google+

19. 10. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

G+7: miniaplikace neboli gadget

Patříte k nadšeným pluskařům? Facebook se s novým konkurentem pere s vervou, přesto Google u služby Plus nedávno ohlásil překročení hranice čtyřiceti milionů uživatelů. Facebook se v tuto chvíli nemusí vůbec cítit ohrožen, na jeho základnu v řádu stovek milionů uživatelů zkrátka nikdo nemá, přesto se čerstvé krve zalekl a z konkurenčního boje těžíme všichni, ať už klábosíme s přáteli v kterékoliv z těchto sítí.

Čtěte také: Proč Google+ neuspěje proti Facebooku?

Nejsnazší je ke Google+ přistupovat z webu. Google sám o sobě moc jiných možností nenabízí, snad jedině s výjimkou aplikace pro Android. Plusko ale není tak malé, aby nevznikaly amatérské pokusy o aplikace, díky nimž si návštěvu prohlížeče dokonce někdy můžeme úplně odpustit. Napříč platformami se můžete setkat s různorodými malými či naopak megalomanskými aplikacemi.

G+7: miniaplikace neboli gadget

G+7 je normální miniaplikace na plochu do Windows (primárně do sedmiček). Čili žádná složitost, prostě ji stáhnete ze stránek Kalamon Software, nainstalujete, přihlásíte se ke svému účtu a pak již sledujete příspěvky vašich internetových známých. Po instalaci bude okénko prázdné, takže klepnete na Sing in a otevře se přihlašovací stránka. Fakt, že jde o zobrazení prostřednictvím Internet Exploreru, G+7 úspěšně zatajuje.

Že máte tu čest s prohlížečem od Microsoftu poznáte jednak podle charakteristického ozvučení, druhak po přihlášení, když vám Google prozradí pozoruhodnou věc, a sice že se stránka vykresluje v kompatibilním režimu IE. Kdoví, proč.

Po přihlášení gadget stále zeje prázdnotou, musíte jej obnovit příslušným tlačítkem, posléze se už načte časová osa. Když se mrknete do nastavení, možná budete překvapeni tím, že si lze vybrat z poměrně široké nabídky velikostí miniaplikace. Změna velikosti bývá v tomto obvykle dosti omezená.

Jinak si nastavíte, které kruhy se mají ukazovat. Pokud máte vaše nejbližší známé ve vlastním kruhu, klidně si nechte vytahovat jenom tento kruh. K tomu si vybíráte, jak často se ze serveru stahují novinky. Standardně se s Google+ komunikuje každou minutu, což je dost zbytečné.

Určitě zaplesáte na tím, že nemusíte vůbec otevírat prohlížeč. Většinu akcí pokryje sám G+7. Neslouží pouze k prostému prohlížení jako řada jiných pokusů, příspěvky se rozbalují a zobrazují plnohodnotně. Vy se tak můžete zapojit do diskuse, případně hodnotit zajímavé příspěvky znaménkem plus. Například pro přiblížení fotografií už se návštěvě webu prohlížeči bohužel nevyhnete.

Google+ Manager: doplněk pro Firefox i Chrome

Google+ Manager: doplněk pro Firefox i Chrome

Vznikají určitě i doplňky pro prohlížeče, které tradičně upravují přímo funkcionalitu a vzhled webu. Pokud vám nevyhovuje miniaplikace na plochu (kterou mimochodem v systémech jako XP nevyužijete), můžete si zkusit upravit web sítě dle vlastních představ. Nesmí vám ale vadit, že budete muset plusko tak jako tak navštěvovat přes prohlížeč.

Google+ Manager nainstalujte do svého Firefoxu prostřednictvím webu addons.mozilla.org, respektive zamiřte do Internetového obchodu Chrome v případě prohlížeče od Googlu. Stačí klepnout na tlačítko Přidat do aplikace Firefox nebo Přidat do Chromu, načež vyskočí ještě nějaké to upozornění, které potvrdíte. Firefox podrobte restartu a směle se můžete pustit do úprav webu. Chrome restartovat nemusíte.

V obou programech se vám v nástrojové liště objeví charakteristické tlačítko od Google+ Manageru. Přesměruje vás na hlavní stránku sítě. V ohnivé lišce je však větší a celou lištu i se zbytkem tlačítek nepříjemně roztáhne.

V obou případech se taktéž na webu Google+ objeví stejné tlačítko, takže toho v grafickém prostředí prohlížeče se můžete klidně zbavit. Leda by vám scházela upozornění na nové události, která se v ikoně ukazují. Možnosti dvou různých verzí se neliší, stejný počet kategorií zaručuje rovnocenné možnosti ve Firefoxu i Chromu.

Nové tlačítko v horní liště na webu Google+ vám především usnadní navigaci v síti. Pokud se podíváte do nastavení, najdete konečně všechny ty vysněné tweaky. Z webu mohou kompletně zmizet reklamy, naopak přibude ovládání pomocí klávesových zkratek a můžete si různě pohrát s lištami a nabídkami.

Lokalizace do českého jazyka není příliš povedená, v doplňku zůstává mnoho původních výrazů v angličtině, přeložené texty zase vyznívají dosti amatérky a nepěkně. Přirozeně i překlad Google+ Manageru je stejný ve verzi pro Firefox a Chrome.

Potěší vás jistě i funkce zkracování odkazů nebo překládání textů z cizích jazyků.

G+ Notifier: jednoduchý notifikátor

G+ Notifier: jednoduchý notifikátor

Vývojáři nezapomínají ani na mnohdy velice oblíbené notifikátory. Když vám nejde o nic moc jiného než o upozorňování na to, že vám někdo komentuje příspěvky, bude se vám patrně zamlouvat G+ Notifier. Hledejte jej na adrese gplusnotifier.com. Stáhnout si lze instalační program, nebo přenosnou verzi, jíž jen rozbalíte do libovolné složky. Pakliže si zvolíte druhou variantu, program spustíte poklepáním na soubor DanTup.GPlusNotifier.exe.

Prvotní nastavení si po vás vyžádá dvě odpovědi. Za prvé, zda chcete automaticky instalovat nové verze. Kontrolám se nevyhnete, ale samotná instalace je na vás. Ve druhém případě se volí velmi důležité chování prográmku. Buď se vám po klepnutí na upozornění budou ukazovat novinky ve vlastním malém okně, nebo se necháte přesměrovat na plnohodnotný web sítě Google+.

Vše si pečlivě rozmyslete a nastavení potvrďte. Pak se logicky budete muset přihlásit.

Více od vás vyžadováno není, jen se v oznamovací oblasti ukazují bublinová oznámení o novinkách. Počet novinek rovněž můžete spatřit v ikoně samotné.

Aplikace vám umožňuje rozbalit jednoduchý seznam událostí, který není nic jiného než mobilní verzí stránky Google+. Přímo touto cestou lze přidávat komentáře a příspěvky.

Jde o docela chytré využití mobilní edice webu, která vypadá docela pěkně a na základní věci stačí celkem bohatě.

Byl pro vás článek přínosný?