Hlavní navigace

Trillian 5.1: nativní podpora Skypu

7. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Skype zažil raketový vzestup. Zpopularizoval telefonování přes internet a stal se jednou z nejsilnějších internetových značek vůbec. Přesto si ho jeho majitelé přehazovali jako horký brambor, až za něj zaplatil horentní sumu Microsoft. Skype nikdy nijak závratně nevydělával, placené funkce využívá zlomek z celé uživatelské základny. K lepšímu výdělku pravděpodobně pomohou až postupně zaváděné reklamy. Komunikátor se nicméně za celou dobu nepotopil díky chytrému nápadu.

Využití technologie peer to peer rozložilo většinu síťového provozu mezi uživatele, takže provozovatel služby nemusel investovat extrémní částky do serverové infrastruktury. Právě to je častým důvodem kritiky, jíž Skype čelí. Jenže ono „zneužití“ vašeho domácího připojení k internetu je v podstatě nevyhnutelné. Přenos hlasu (a hlavně videa) patří k datově náročným operacím, což si žádá vysoké nároky na servery. Takto servery nekolabují, neboť si připojení uživatelé vzájemně posílají data mezi sebou. A provoz sítě ve výsledku není finančně tolik náročný.

Řada lidí se do Skypu strefovala pro jeho uzavřenost. Zatímco k jiným chatovacím sítí jsme se mohli připojit v alternativních klientech (byť to třeba v případě ICQ nebylo legální), Skype alternativu neměl. Pro Windows existoval oficiální klient a jiná možnost nebyla. Jenže po několika dlouhých letech se situace aspoň trochu zlepšila. Vývojáři dostali do rukou správné nástroje a teprve nedávno se mohli pustit do integrace sítě do svých aplikací. A s kompletní podporou Skypu se jako první hlásí Trillian.

Skype funguje oficiálně i bez oficiálního klienta

Pátá generace Trillianu se pustila do pořádné integrace s Windows. A v jejím prvním oživení (s označením 5.1) se aplikace pustila zase do integrace Skypu. Pakliže vám tonto produkt do počítače nesmí, Trillian jako první alternativní kecálek splní vaše představy. Prvně v historii můžete pod Windows komunikovat s uživateli sítě Skype, aniž byste nutně museli instalovat stejnojmenného oficiálního klienta. To je velký průlom.

Na počet novinek v Trillianu 5.1 mnoho nenajdete. Jenže nativní podpora pro Skype je natolik zásadní, že by vývojáři nemuseli zvyšovat číslo verze pouze o desetiny. Ke svému účtu se normálně přihlásíte v nastavení aplikace.

Místy vás bude trápit nekompletní česká lokalizace, která se kupodivu za těch pár měsíců od vydání pátého Trillianu nikam nepohnula. Záleží na vašem bezpečnostním softwaru, ale třeba avast! antivirus vás upozorní, že se aplikace pokouší spustit jiný program. Nejde o nic jiného než o zásuvný modul od Skypu.

Nastavení samotného Skypu moc prostoru nedostalo. Můžete spravovat blokované kontakty a tím v podstatě končíte. Otázka zní, zda víc potřebujete.

Po přihlášení se v seznamu kontaktů uživatelé ze Skypu logicky ukáží v samostatné skupině.

Prostřednictvím kontextové nabídky kontaktu můžete svého známému ihned zavolat. Nebo si můžete otevřít okno s konverzací a komunikovat textově. Vývojáři implementovali i funkci pro přenos souborů.

V horní části komunikačního okna se zobrazují všechny důležité prvky.

Informace o hovoru vystřídají posuvníky hlasitosti. A tlačítko, kterým telefonování ukončíte.

Hlavně příležitostně

Video zatím prozvoněné není. Při vyzvánění ani neuslyšíte charakteristický tón, jenž ohlašuje pokus o navázání spojení. Větší i menší detaily dohromady způsobují, že Skype v Trillianu působí jako dost chudý příbuzný poměrně robustního oficiálního klienta. Jenže to v podstatě platí o všech integrovaných sítích, v jednoduchosti spočívá krása některých alternativních kecálků. Důležité je, že se s Trillianem do sítě Skypu dovoláte. Pakliže používáte placené funkce (např. hlasovou schránku), na používání této alternativy rovnou zapomeňte. Příležitostní uživatelé o ní mohou s klidem uvažovat.

Video Skype externím vývojářům otevřel doslova před několika dny, takže není důvod nevěřit, že se s ním setkáme v některém z příštích vydání Trillianu, nic tomu totiž bránit nebude.

V současném vydání se však můžeme těšit z několika maličkostí. Ne každý hloubá v historii, zvlášť kvůli tempu, s nímž se rozrůstá. Kdybyste se to ní přesto potřebovali mrknout, všechno v ní najdete snáze. Hezčí vzhled není tím nejdůležitější, o tuto roli se uchází vyhledávání v reálném čase. Drobná vylepšení se týkají integrace sociální sítě Twitter, stejně jako modulů ICQ a AIM.

Trillian obsahuje jedno drobnost, která však potěší, pokud své kamarády často oblažujete. Umí posílat obrázky, od nynějška dokonce do všech integrovaných sítích. K těm patří ICQ, Windows Live, Google Talk, Facebook a další. Vašemu příteli se orbrázek ukáže jako odkaz. Výhoda je nasnadě, nemusíte chodit na web a snímek někam nahrávat.

Více si pro nás vývojový tým nestihl připravit, což ale bude vadit málokomu. Navíc Trillian 5.2 na sebe nenechá dlouho čekat, vývoj probíhá v plném proudu. Do té doby si užívejte čistého designu a splynutí s moderními Windows, slušnou podporu všech hlavních chatovacích služeb a nově také Skypu. Základní verzi můžete používat zdarma, jen počítejte s občasným zjevováním reklam v okně s konverzací.

V plné verzi se vám na servery budou zálohovat starší chaty a vymizí reklamy. Dosud jste si mohli Trillian předplatit na rok za sympatických 12 dolarů, pokud vám to připadá málo, můžete nyní zakoupit celoživotní licenci za 60 dolarů a odpustit si starosti s každoročním obnovováním licence.

Byl pro vás článek přínosný?