Hlavní navigace

Trinity ve variantě FirePro se začalo volně prodávat, i s deskou Sapphire A3M

31. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Že AMD hodlá některá APU Trinity prodávat s profesionální grafikou FirePro, jsme zde již několikrát přetřásali. Původně jsme psali, že tato profesionální APU se budou dodávat pouze velkoodběratelům. Představa byla zřejmě taková, že OEM výrobci je upotřebí v relativně levných pracovních stanicích pro (méně movité) grafiky. Nyní si to možná v AMD rozmysleli, nebo se některý z partnerů rozhodl o APU FirePro podělit se zbytkem světa tak nějak na vlastní pěst. Jak procesory, tak speciální základní desku pro ně určenou začala v Japonsku prodávat firma Acube.

Samotná APU již vlastně velmi dobře znáte, jedná se o procesory A10-5700 a A10-5800K (ten jsme na našem webu recenzovali) pro socket FM2. Nyní se ovšem honosí jmény FirePro A300 a A320. Cosi víc z nich dělá prakticky jen zvláštní ovladač, který vám odemkne vlastnosti karet FirePro. Zejména jde o certifikovanou akceleraci pro různé grafické programy (například Maya, Microstation, ArcGIS, Cinema4D, Allplan nebo software od Adobe). Grafiky FirePro však také podporují obrazový výstup s více než osmi bity na barevnou složku, což vám přijde vhod, pokud si koupíte nějaký obzvláště drahý (a kvalitní) monitor.

Model

CPU – jádra

Takt CPU
(základ / turbo)

L2 cache

Takt GPU

GPU – jádra

TDP

Násobič

FirePro A320

4

3,8 GHz/4,2 GHz

4 MB

800 MHz

384

100 W

Odemčený

FirePro A300

4

3,4 GHz/4,0 GHz

4 MB

760 MHz

384

65 W

Uzamčený

Zajímavé je, že coby FirePro údajně integrované jádro procesorů Trinity podporuje výpočty s dvojitou přesností. A dokonce prý velmi rychle, s čtvrtinovým výkonem. To je až nereálně dobrý výsledek (na úrovni čipů jako Tahiti a GK110), takže je docela pravděpodobné, že se jedná o chybu a Trinity tyto výpočty nakonec ve skutečnosti neumí – uvidíme.

  FirePro A300 a deska Sapphire A3M
FirePro A300 a deska Sapphire A3M

Obě APU jsou zatím souzena pouze desce Sapphire A3M formátu micro-ATX (asi nejsem sám, kdo by podporu časem rád viděl i v běžných modelech platformy FM2 ostatních značek). Údajně je vybavena osmifázovou napájecí kaskádou (a má též osmipinové napájení procesoru), jinak je však veskrze praktického rázu a bez pozlátka (tedy až na pozlacené kontakty konektorů). Vedle jednoho slotu PCI Express ×16 má po slotu typu ×1 a ×4 (ovšem s otevřeným koncem) a také jedno PCI. Zřejmě je použita čipová sada A85X, neboť portů SATA je osm s rychlostí 6 Gb/s. Kromě této výbavy má deska uvnitř ještě vývod GPIO a umožňuje připojit modul TPM.

FirePro A300 a deska Sapphire A3MFirePro A300 a deska Sapphire A3M

Trošku škoda je, že nelze použít paměti s ECC. Práci integrovaného zvukového kodeku zastává osmikanálový Realtek ALC892; u Ethernetu se však v Sapphire od této firmy odvrátili a zvolili řešení od Broadcomu, gigabitový adaptér BCM5761.

Na zadním panelu najdete šestici USB (dva porty jsou typu 3.0) a konektor pro Ethernet. Zvukové konektory jsou zde pouze analogové, a sice šest jacků, na PCB je ale vývod pro S/PDIF). Z video výstupů je A3M vybavena analogovým portem a DVI (dual-link), místo obvyklého HDMI vidíme DisplayPort 1.2, což by umožňuje připojení monitorů s rozlišením větším než 2560 × 1600 bodů. Maximální podporované rozlišení by mělo být až 4096 × 2160. K oběma digitálním portům by mělo být možné pomocí rozbočovače připojit dvojici obrazovek najednou.

 

Pokud se náhodou nacházíte v Japonsku může být tato jednoduchá profesionální platforma vaše za 64 980 JPY (FirePro A300), respektive 69 800 JPY (FirePro A320). V hrubém přepočtu tedy asi 15 800 a 17 000 korun, což není zrovna láce; teoreticky by za tím však částečně mohly stát vyšší ceny v zemi vycházejícího slunce a také fakt, že nikdo jiný zatím tento hardware neprodává. Zda se postupně dostane do širší distribuce a dorazí i k nám, zatím nevíme.

Zdroje: techPowerUp, Hermitage Akihabara, Sapphire

Byl pro vás článek přínosný?