Hlavní navigace

Tříslotové monstrum Asus Matrix GTX 580 vyfoceno

28. 5. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

V poslední době se výrobci s extrémními verzemi GeForce GTX 580 „rozšoupli“ a objevuje se jedna za druhou. Ať už se jedná o vylepšenou MSI N580GTX Lightning s 3 GB grafické paměti, Gigabyte GTX 580 Super Overclock, či starší Asus ENGTX580 DirectCU II, všechny mají nereferenční návrh s upraveným a hlavně vylepšeným napájením. O chlazení nemluvě. V tomto duchu se nese i ještě nevydaný model Asus Matrix GTX 580, který jste mohli poprvé vidět v naší reportáži z CeBITu. Samozřejmě disponuje grafickým jádrem GF110 běžícím však na frekvenci 816 MHz. 1,5 GB grafické paměti poté tiká na frekvenci 4008 MHz efektivně.

Asus Matrix GTX 580

Stejně jako verze DirectCU II i Matrix disponuje obřím tříslotovým chladičem s dvěma velkými ventilátory, pravděpodobně s přímým dotykem heatpipe na tepelný rozvaděč grafického jádra. Již po prvním obhlédnutí karty je jasné, že se jedná o verzi pro nadšence a overclockery. Na plošném spoji totiž najdete také tlačítka pro ovládání otáček ventilátorů, pro přepnutí BIOSu či body pro měření napětí multimetrem.

Asus Matrix GTX 580

Bok chladiče zdobí podsvícené logo Asus Matrix, což uvítají zejména majitelé skříně s průhlednou bočnicí. O napájení se stará brutální devatenáctifázová napájecí kaskáda. Nutno podotknout, že takovou napájecí kaskádu nemá velká většina současných základních desek. Externí napájení zajišťují dva osmipinové PCIe konektory.

Asus Matrix GTX 580

Jak jsem se již zmínil, Asus Matrix GTX 580 má i tlačítko pro přepnutí BIOSu. To značí, že budou celkově dva, kdy jeden z nich bude pravděpodobně záložní pro případ neúspěšného pokusu o přehrání prvního. Pro připojení zobrazovacích zařízení jsou k dispozici dva DVI-I, jeden HDMI a jeden DisplayPort konektor. Abych pravdu řekl, tato grafická karta mě doslova uchvátila, jelikož se hodí přesně pro extrémní přetaktování a vůbec bych se nedivil, kdyby s ní padlo mnoho dalších rekordů. O ceně ani dostupnosti nic nevíme.

Asus Matrix GTX 580

Zdroj: techPowerUp!

Byl pro vás článek přínosný?