Hlavní navigace

Tržní podíly GPU: Nvidia prodává víc GeForce, než AMD Radeonů i APU dohromady

23. 2. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když jsme naposledy informovali o tržních podílech výrobců grafiky (tehdy šlo o výsledky za třetí kvartál roku 2014), byli jsme svědky růstu Intelu a velmi těsného výsledku mezi AMD a Nvidií. Karty GeForce díky své převaze v oblasti dedikovaných grafik braly téměř stejný díl koláče, jako AMD s Radeony i APU dohromady. Uplynuly tři měsíce a analytická firma Jon Peddie Research už má i čísla za zbytek roku 2014. Pokud jste čekali, že z nich jako vítěz vyjde Nvidia, nespletli jste se.

Minule držela Nvidia 14,1 % trhu shodně s AMD. Během října až prosince ale proti červenému rivalu výrazně posílila a dokonce se jí podařilo uzmout něco z podílu i Intelu, který doposud vytrvale rostl. Ke svému podílu získala Nvidia skoro celý procentní bod a dostala se na 15 %. Za vše vděčí kartám pro stolní PC, kde se jí prodeje v absolutních číslech zvedly o 5,51 %. Karty pro notebooky se naopak držely v podstatě na stejné úrovni jako v třetím kvartálu (nárůst o 0,1 %). Celkově prodala Nvidia o 2,9 % víc grafických karet než o kvartál předtím.

Intel si v podílu pohoršil o 0,4 procentního bodu z 71,8 na 71,4 %. Intel prodal o 4 % méně grafik integrovaných v procesorech, přičemž tento pokles zájmu se stejnou měrou týkal jak notebooků, tak stolních počítačů. V desktopu se prodalo o 4,4 % méně kusů, v noteboocích o 4,1 % kusů méně.

Tržní podíly výrobců GPU pro Q4 2014 (Zdroj: Jon Peddie Research)
Tržní podíly výrobců GPU pro Q4 2014 (Zdroj: Jon Peddie Research)

Hlavním poraženým je AMD, kterému Nvidia ubrala z tržního podílu nejvíc. Z 14,1 % v Q3 se v Q4 2014 propadlo na podíl 13,6 %. Co se samostatných grafik týče, prodalo AMD ve srovnání s třetím čtvrtletím o 15,97 % méně karet pro notebooky a o 16,6 % méně desktopových karet. Suverénně nejhorší byl ale propad prodejů desktopových APU. Zdá se, že říjnové slevy APU pro stolní PC moc nezabraly (nebo jen zabránily ještě horším věcem), jelikož prodeje byly v čtvrtém kvartále o 30 % horší než v Q3 2014. Jediným světlým bodem byla APU pro notebooky, kterých se AMD podařilo udat víc, a to o 4,6 %. Díky tomu není celkové číslo zas tak hrozné – v absolutních číslech se prodalo o 7 % méně GPU od AMD.

 

 

Nvidia má víc než tři čtvrtiny trhu samostatných grafik

V Q4 2014 se tedy stalo to, k čemu měla Nvidia nakročena už v třetím čtvrtletí: prodala víc svých samostatných grafických karet, než se podařilo AMD udat samostatných GPU i APU k tomu. A rozdíl je už docela velký (15 proti 13,6 %). Jak velký trhák se Nvidii podařilo udělat, ukazují čísla počítaná čistě z dedikovaných karet. Zatímco v třetím čtvrtletí tvořily karty GeForce 71,5 % všech samostatných karet, za čtvrté čtvrtletí už to bylo přes tři čtvrtiny – 76 % (přesně řečeno 75,98 %). Zbylých 24 % má AMD, jelikož podíly Matroxu a S3 jsou mikroskopické nebo nulové.

Podíly pro pouze samostatné grafiky, Q4 2014 (Zdroj: Jon Peddie Research)
Podíly pro pouze samostatné grafiky, Q4 2014 (Zdroj: Jon Peddie Research)

 

Vrchol, nebo je ještě kam stoupat?

Příchod čipu GM204 tedy Nvidii evidentně pomohl k jednomu z nejlepších výsledků v historii (o čemž ostatně svědčí i finanční výsledky za toto období). Je otázka, zda půjde o vrchol, nebo zda se v tomto a následujícím kvartále firmě podaří schlamstnout ještě větší kus koláče. V lednu sice firma uvedla další GPU generace Maxwell GM206, zároveň si ale pokazila známky „3,5GB“ aférou s GeForce GTX 970 a v menší míře i zákazem taktování notebooků, byť ten mezitím vzala zpět. Je tedy možné, že o kousek přízně zákazníků teď Nvidia zase přijde. Osobně ale tipuji, že jestli k nějakému odlivu vůbec dojde, nebude nijak drastický.

Samostatné karty Nvidia získaly 76 % trhu, AMD má 24 % (Zdroj: Jon Peddie Research)
Samostatné karty Nvidia získaly 76 % trhu, AMD má 24 % (Zdroj: Jon Peddie Research)

Zdroje: Jon Peddie Research (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?