Hlavní navigace

Tržní podíly GPU v Q2 2019: Grafiky a APU AMD poprvé za pět let předčily GPU Nvidia

30. 8. 2019

Sdílet

Léta jsme co čtvrt roku pravidelně psali o tom, jak se vyvíjí tržní podíly výrobců GPU. Tyto informace vycházely z pravidelných analýz firmy Jon Peddie Research, ale ta před nějakou dobou přestala uvádět exaktní procenta a veřejně publikovala jen změny. Chvíli jsme se snažili to dopočítávat, ale pořád by při tom rostla nepřesnost. Naštěstí to vypadá, že po delší době Jon Peddie poskytl konkrétní čísla webu Tom's Hardware, takže máme po čase opět přesné údaje o tom, jak na tom momentálně tržní podíly jsou. Respektive přesná ze zpráv JPR (jde o průzkum trhu a ne úplně exaktní spočítání všech prodejů, takže zde pořád mohou být odchylky proti realitě).  

Podíl AMD poprvé po pěti letech předstihl Nvidii

Nejdřív čísla, která uvádějí tržní prodeje všech GPU v osobních počítačích na platformě x86 – samostatných, ale i integrovaných, jichž je většina. Nejsou v nich servery nebo herní konzole. Jon Peddie Research (skrze Tom's Hardware) uvádí, že jako vždy má největší podíl Intel díky integrovaným grafikám ve většině svých CPU. V prvním kvartále roku (leden–březen) měl 68,2 %, ale v druhém kvartále (duben–červen) o něco klesl na 66,9 %.

Nvidia, která soutěží pro změnu jenom samostatnými GPU, měla v Q1 2019 podíl 16,1 %, ale v Q2 se o něco málo zhoršila na 16,0 %. Tyto ztráty „koláče“ pak přešly k AMD. To mělo v Q1 podíl 15,7 % (což znamená, že součet jeho samostatných Radeonů a procesorů s integrovanou grafikou byl pořád nižší než jen samostatné GeForce Nvidie). Ale v Q2 stouplo zejména na úkor Intelu a dostalo se na 17,2 %. Je to poprvé po velmi dlouhé době, co má AMD v celkovém počítání GPU vyšší tržní podíl než Nvidia. Naposled se to AMD povedlo v Q3 2014, od Q4 2014 prodávala Nvidia víc GPU, než AMD APU a GPU dohromady. Pokud by se ale srovnávaly jen samostatné grafiky, samozřejmě by Nvidia dál vedla (jak uvidíte za chvíli).

Trzni podily GPU graf Q2 2019 Tržní podíly výrobců GPU po Q2 2019, historický graf (Zdroj: Jon Peddie Research)

Co se v druhém kvartálu dělo? Obecně prodeje byly skoro stejné jako v Q1, proti prvnímu kvartálu prý prodeje šly dolů o malých 0,6 %. Postihlo to ovšem hlavně Intel, jemuž se prodeje GPU (a tím CPU) zhoršily o 1,44 % proti prvnímu kvartálu. U Nvidie byly údajně stejné jako v Q1 (snížení jen o 0,04 %, odtud minimální změna tržního podílu), ale AMD stouply prodeje o 9,85 %. Pro kontext počítačů se údajně v Q2 prodalo o 9,25 % více než v Q1, což je sezónně netypické.

Trzni podily GPU samostatne karty Q2 2019 tabulka Tržní podíly výrobců GPU po Q2 2019, meziroční a mezikvartální srovnání (Zdroj: Jon Peddie Research, via Tom's Hardware)

Stav v samostatných desktopových grafikách

Pokud jde o obrat, ke kterému došlo mezi Nvidií a AMD, bude asi hodně daný tím, že AMD teď stoupá v prodeji procesorů APU pro desktopy a notebooky (kde na tom bylo léta špatně), tedy tím, že sílí zastoupení jeho integrovaných grafik. Ale podle všeho také značně stouply prodeje samostatných Radeonů (pro což však vysvětlení je – v první části roku byly prodeje uměle snížené tím, že se pořád odbourávaly přebytečné skladové zásoby po kryptoměnnové bublině, kdežto v Q2 se asi zase začaly normálně prodávat nové).

Trzni podily GPU samostatne karty Q2 2019 Tržní podíly výrobců GPU v samostatných grafických kartách pro desktop, Q2 2019 (Zdroj: Jon Peddie Research)

Podle samostatné zprávy o tržních podílech v samostatných grafických kartách, kterou už JPR také publikovala, měla v Q1 Nvidia v samostatných grafikách podíl 77,3 % a AMD 22,7 %. Po druhém kvartálu se to však změnilo na 67,9 % (stále přes dvě třetiny) pro Nvidii a 32,1 % pro AMD. Mimochodem – jak jsme zmínili, že prodeje PC stouply o 9 %, tak toto pro samostatné desktopové grafiky neplatilo, ty prý klesly o 16,6 %. Mohlo by to možná být proto, že se již trh chystal na vydání nových modelů NvidieAMD, které ale přišly až v Q3 (červenci).

Mimochodem na okraj k tématu článků o tržním podílu GPU. V budoucnu asi budeme moci pokrývat obecná čísla mezi Intelem, AMD a Nvidií jen tehdy, pokud mimořádně budou někde zveřejněná čísla z podrobné placené zprávy jako teď (její pořízení je poněkud mimo naše možnosti a zaměření, jelikož je určená spíše pro ekonomickou sféru a cena a obsah tomu odpovídá). Jon Peddie Research ale stále otevřeně poskytuje aspoň čísla pro tržní podíl čistě v oblasti samostatných desktopových grafik Radeon a GeForce. Tyto údaje tedy asi budeme moci sledovat dál, dokud informace bude dávána k dispozici.

Galerie: PowerColor Radeon RX 5700 XT Devil a Radeony RX 5700 XT firmy Yeston

Byl pro vás článek přínosný?