Hlavní navigace

Tržní podíly v samostatných grafických kartách: Nvidia má 80 % trhu, Intel necelé 1 %

6. 9. 2022

Sdílet

Zdroj: ExtraHardware/Cnews
Nvidia má teď sice problém prodat všechny grafiky generace Ampere, které zůstaly na skladech po kryptohorečce, ale pořád platí, že trhu samostatných grafik výrazně dominuje. Čtyři pětiny prodejů jdou pořád jí.

Minulý týden jsme tu měli zprávu o tržních podílech GPU od analytické firmy Jon Peddie Research. První část jejích čísel ale mluvila dohromady o všech GPU, takže v ní dominoval vliv integrovaných grafik v procesorech. Až teď v Jon Peddie Research publikovali také druhou část, která už se týká jen samotných grafických karet, takže dává lepší představu přímo o prodejích GPU jako takových.

V celkovém počítání minule získávaly tržní podíl firmy Intel a AMD a Nvidia poměrně dost ztratila. Bylo to ale asi proto, že se relativně zvedla váha procesorů s integrovanou grafikou tím, jak prodeje samostatných grafik / samostatných GPU šly výrazně dolů. Pokud se ale omezíme jen právě na rámec tohoto značně „pokleslého“ počtu prodaných samostatných GPU, pak v této podmnožině to bylo obráceně a Nvidia podíl získala. Což znamená, že jí prodeje klesly méně než konkurentům.

Jon Peddie Research uvádí, že v jeho počítání se letos v druhém kvartálu (dubnu až červnu) prodalo o 2,4 % více samostatných grafických karet než v druhém kvartálu loni (Q2 2021), jenže proti boomu v prvním čtvrtletí letoška je to mezikvartální propad o celých 22,6 %. V Q1 se prý prodalo 13,38 milionu karet, ale v Q2 už jenom 10,4 milionu karet.

Tento mezikvartální pokles ale vychází hůř pro AMD než pro Nvidii. Prodeje samostatných karet Radeon se údajně zhoršily proti předchozímu čtvrtletí o 34 % (a meziročně klesly o 5 %), kdežto prodeje GeForce jen o 19,1 %. A Nvidia dokonce prodala o 3 % více karet v meziročním srovnání proti loňskému období Q2.

Tržní podíly výrobců GPU za Q2 2022 v samostatných grafických kartách Tržní podíly výrobců GPU za Q2 2022 v samostatných grafických kartách (zdroj: Jon Peddie Research)

Tržní podíly v druhém čtvrtletí byly údajně takovéto: 79,6 % pro Nvidii, tedy téměř čtyři pětiny trhu. Intel měl podle Jon Peddie Research 1 % a AMD okolo 20 %. Je pravděpodobné, že obě firmy mají o něco méně a jejich podíl je zaokrouhlený nahoru (JPR uvádí ve veřejně přístupných grafech číslo zaokrouhlené na celá procenta). Je zajímavé, že před rokem vycházely podíly prakticky stejně, Nvidia měla ale 80 %, AMD 20 % a Intel nulu. Letos v prvním kvartálu se AMD podařilo dostat na 24 %, nicméně to teď v druhém kvartálu zase ztratilo.

Jak situaci případně změní současné problémy Nvidie s propadem prodejů a odbouráváním skladových zásob (a obecně obtížná ekonomická situace) nyní v třetím kvartálu, se dozvíme až asi někdy začátkem prosince, protože JPR vydává své statistiky zhruba s dvouměsíčním odstupem po konci jednotlivých období.

Zdroj: Jon Peddie Research

Byl pro vás článek přínosný?