Hlavní navigace

Nvidia má skoro 73 % trhu samostatných grafických karet, výrazně ubrala Radeonům

27. 11. 2019

Sdílet

V pondělí jsme psali o statistice tržních podílů GPU, kterou pro každé čtvrtletí vydává firma Jon Peddie Research. Nvidia podle ní v třetím kvartálu výrazně zvedla svůj tržní podíl skoro až k 20 % na úkor Intelu a AMD. Tato zpráva v sobě ovšem zahrnovala také integrovaná GPU v procesorech Intelu a AMD. Nyní JPR vydala i separátní zprávu o tržních podílech GPU pouze v samostatných grafických kartách pro desktop, což lépe vypovídá o tom, jaká se situace na hráčském trhu.

Jak už bylo zmíněno minule, v třetím kvartálu nastalo určité „odšpuntování“ prodeje grafických karet do distribuční sítě, minimálně u Nvidie a jejích partnerů vyrábějících karty GeForce. Těm se tak značně zvedly prodeje, do té doby poněkud utlumené po loňském prasknutí bubliny kolem kryptoměn a jejich těžby na GPU. Během těžební horečky totiž byla zvýšená poptávka a výroba mainstreamových GPU, ovšem po opadnutí této mánie firmy nestihly včas zareagovat a v obchodní síti zůstaly velké skladové zásoby. V situaci, kdy byla poptávky výrazně umenšená, se doprodávaly dlouhou dobu a distributoři a prodejci od výrobců grafických karet odebírali výrazně méně kusů.

V třetím kvartále už byly podle Nvidie tyto staré skladové zásoby karet GeForce trhem konečně „stráveny“, takže se opět začala nová GPU prodávat normálním tempem, což vedlo k u Nvidie k navýšení dodávek. Podobný efekt by asi měl nastat nebo už nastal i u AMD, ale možná v menší míře, protože v tomto kvartálu Nvidia výrazně zvýšila tržní podíl na jeho úkor. Celkově stouply prodeje grafických karet pro desktop o 42,2 %.

Nvidia teď vládne 72 % samostatných grafik

Podle Jon Peddie Research měla ještě v druhém kvartálu Nvidia podíl 67,92 %, ale nyní v třetím kvartálu (červenci až září) jí podíl stoupl na 72,92 %, tedy o celých pět procentních bodů. Konkurenčním grafikám AMD v souladu s tím klesl podíl z 32,08 % na 27,08 %.

trzni podily vyrobcu gpu q3 2019 samostatne karty Jon Peddie Research Tržní podíly výrobců GPU v Q3 2019, statistika čistě samostatných grafických karet pro desktop (Zdroj: Jon Peddie Research)

Před rokem v Q3 2018 měla Nvidia ještě vyšší podíl (74,28 %), takže meziročně je zde stále určitý pokles. Uvidíme, zda se třeba v dalších kvartálech ještě zvedne a vrátí se na tuto hodnotu. Maximumem Nvidie byl v nedávných dobách tržní podíl až 82 %. To nicméně bylo také způsobeno nahromaděním skladových zásob konkurenčních grafik v době první kryptotěžební bubliny (rok 2013–2014), která se týkala převážně jen grafik AMD Radeon.

Nvidia GeForce RTX 2080 Super Nvidia GeForce RTX 2080 Super

V Q3 bývají podle Jon Peddie Research prodeje grafik nejvyšší, takže je možné, že v Q4 se o něco sníží, což však nemusí podíly přímo měnit. Příští údaje za nyní probíhající čtvrté čtvrtletí budou dostupné zřejmě koncem února, kdy uvidíme, jak se projevilo vypuštění nových levných karet GeForce GTX 1660 Super a GTX 1650 Super, případně Radeonu RX 5500, jehož efekt ale asi bude omezený (v retailu se ještě nezačal pořádně prodávat).

Galerie: Odhalení grafik AMD Radeon RX 5500 a RX 5500M

Byl pro vás článek přínosný?