Hlavní navigace

Tržní podíly výrobců GPU: prodej karet klesl o 40 %, Radeony na historických minimech

6. 3. 2019

Sdílet

Už nám zase utekly tři měsíce, takže přichází další zpráva o vývoji tržních podílů na poli grafických karet či obecně GPU, kterou připravuje firma Jon Peddie Research. Nyní už má údaje za poslední čtvrtinu loňského roku, takže se dozvíme, jaký vliv měly nové grafické karty Nvidia GeForce RTXarchitekturou Turing a předvánoční prodeje.

 

Samostatné karty se neprodávají, roste podíl integrovaných

Pro kontext: v třetím kvartálu oba výrobci samostatných GPU oznámili (AMD, Nvidia), že mají po těžní horečce z předešlých měsíců příliš velké skladové zásoby a jejich nové prodeje proto hodně klesnou, neboť distribuční sít bude nejdřív muset udat zákazníkům nahromaděné staré zásoby. V Q3 2018 proto klesl tržní podíl AMD i Nvidia na úkor integrovaných grafik Intelu a celkově šly prodeje dolů. Tato situace se ani v Q4 nevyřešila a situace se vyvíjela stejným způsobem. Tentokrát ale relativně lépe pro Nvidii.

Prodeje GPU podle Jon Peddie Research v posledních třech měsících klesly ještě víc proti třetímu kvartálu (navzdory Vánocům), mělo by to být o 2,65 %. Meziročně (proti Q4 2017) to bylo o 3,3 %. Je to proto, že se o 20 % zhoršily prodeje v desktopu – pokud se zprůměrují integrovaná a samostatná GPU. Je to proto, že prodeje samostatných grafických karet pro desktop samy o sobě klesly proti stavu o rok dříve o 40,2 %! Notebooky, kryptokocovinou nepostižené, naopak zaznamenaly o 8 % lepší prodeje grafik.

Intel má zase přes 70 %

Podle Jon Peddie Research klesly prodeje AMD v Q4 o 6,81 %, Nvidie o 7,62 % a Intelu celkově o 0,67 % (vše je ve srovnání s Q3 2018). Intel sice také klesl, ale méně než o těch 2,65 %, a tudíž se mu podařilo získat tržní podíl. Díly koláče se změnily takto: Intel získal 1,4 procentního bodu a měl by tedy zvýšit podíl z minulých 69,7 % na zhruba 71,1 %. AMD kleslo z 14,1 % na asi 13,5 % a nakonec Nvidia z 16,0 % na asi 15,2 %. Podíly jsou přibližné, protože JPR je neuvádí přesně; prozrazuje už jen změny. Každý kvartál tak bohužel námi vypočítané podíly nabírají určitou chybu měření (jak si také můžete všimnout, už nám čísla kvůli skrytému zaokrouhlování ani nedávají dohromady 100 %).

Výrobce/kvartál Q4 2018 Q3 2018 Q4 2017
AMD ~13,4-13,6 % ~14,1 % 14,2 %
Intel ~71,0-71,2 % ~69,7 % 67,4 %
Nvidia ~15,1-15,3 % ~16,0 % 18,4 %

 

V samostatných grafikách si Nvidia polepšila

Pokud bychom odečetli Intel, jak by se situace vyvíjela jen mezi Radeony a GeForce? Na první pohled by se z předchozích čísel mohlo zdát, že AMD něco málo získala na úkor Nvidie, protože mělo menší pokles prodejů (o 6,81 % proti 7,62 %). Ovšem to je jen díky započítání integrovaných grafik v procesorech APU. Těch se netýká onen propad prodeje samostatných grafik, takže vylepšují skóre AMD (a asi taky rostou jejich prodeje vůbec, protože AMD údajně ubírá na trhu procesorů z podílu Intelu). Pokud se však odečtou, pak prodeje samostatných Radeonů utrpěly výrazně více, než samostatných GeForce.

Samostatné grafiky Radeon jsou jsou skoro na nejhorších číslech za tuto dekádu

Podle Jon Peddie Researh v čtvrtém kvartálu podíl samostatných grafických karet Nvidia GeForce pro desktop stoupl ze 74,3 % v Q3 2018 na 81,2 % ke konci roku. AMD ztratilo několik procentních bodů a je z 25,7 % na 18,8 %. Před rokem (v Q4 2017) přitom Radeony měly 33,7 % a GeForce 66,3 %. Zde jsou jinak už čísla v rámci možností průzkumu přesná. AMD je tedy skoro na nejnižší úrovni za posledních několik let a ztratilo většinu podílu, získaného od Q2 2015 – tehdy firma byla na pomyslném dně s tržním podílem v samostatných grafikách jen 18 %.

trzni podily samostatne graficke karty q4 2018 jon peddie research Tržní podíly v samostatných grafických kartách za Q4 2018 (Zdroj: Jon Peddie Research)

Vzhledem k současné situaci, kdy obě firmy odbourávají skladové zásoby a jejich prodeje jsou nižší, než by normálně byly, ale není jasné, zda tyto podíly přesně odpovídají dlouhodobějšímu trendu – podle toho, v jaké míře je pokles/nárůst jednorázový, mohou být výsledky zkreslená na jednu nebo druhou stranu. Zde bude třeba počkat, kde se podíly ustálí po „strávení“ stále přetrvávajících následků tržní horečky – skladových zásob spojených ještě s hojností použitých GPU prodávaných bazarově.

Následky kryptobubliny budou cítit ještě v Q2 2019

JPR uvádí, že samostatných desktopových karet situaci tedy bude až v něm, neboli v dubnu až květnu (celý rok poté, co se začaly zprávy o problémech vyplývajících z prasknutí kryptobubliny šířit).

Galerie: Grafické karty Nvidia GeForce GTX 1660 Ti

Byl pro vás článek přínosný?