Hlavní navigace

Tržní podíly výrobců grafik v Q2 2014: AMD se vrací, Nvidia ztrácela

26. 8. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Uběhly nám tři měsíce od minula a tak je zde opět přehled tržního podílu grafických karet, v němž sledujeme soupeření Radeonů a GeForce, potažmo jejich zápas s početně nejsilnějšími integrovanými grafikami Intelu. V druhém čtvrtletí roku (Q2 2014) patřil k vítězům právě Intel, jehož podíl překročil 67 %, ale také AMD, které konečně zvrátilo trend a přestalo ztrácet na úkor Nvidie.

Půjdeme-li podle abecedy, dodávky všech grafik z produkce AMD stouply od minulého čtvrtletí o 11,1 %, což zvedlo tržní podíl firmy z 16,7 na 17,9 %. Oproti loňskému roku jde však i tak o 22% pokles, tehdy totiž Radeony a další grafiky AMD držely 21,9 % koláče. Aktuální zlepšení nastalo částečně díky lepším prodejům APU: v oblasti desktopu prodala firma o 16,7 % čipů více, mobilních APU pak o 10,3 % více. Komplikovanější to bylo v samostatných grafikách – zde firma měla o 10,7 % horší prodeje na desktopu, ovšem karty pro notebooky narostly o vysokých 30,6 %. Celkově si tedy AMD může gratulovat.

Tržní podíly výrobců GPU za druhé čtvrtletí 2014 (Jon Peddie Research)
Tržní podíly výrobců GPU za druhé čtvrtletí 2014 (Jon Peddie Research)

Také Intel narostl, a to o 4,1%. Díky tomu ještě podtrhl svou dominanci a z 66,8% podílu se vyšplhal až na 67,3 %. U Intelu je řeč jen o integrovaných GPU – těch pro stolní PC dodal Intel o 7,1 % více, v noteboocích už to bylo slabší, i zde ale došlo k nárůstu o 1,9 %.

Poraženým je tentokráte tedy hlavně Nvidia, na jejíž úkor jdou zisky zbývajících hráčů. Její celkové prodeje GPU klesly o 8,3 %, na čemž se podílel velký pokles prodeje samostatných karet pro desktop – těch udala o 21 % méně. Částečně to kompenzovaly lepší výsledky karet pro notebooky, kterých se podařilo prodat o 6,9 % více. I tak ale Nvidia přišla a hodný kus tržního podílu – z 16,6 % si zhoršila na 14,7 %.

Tržní podíly výrobců GPU za druhé čtvrtletí 2014 (Jon Peddie Research)

 

V samostatných grafikách dál dominují GeForce

Co se prodejů samostatných grafických karet pro stolní PC týče, došlo obecně k poměrně silnému propadu. Částečně je jen sezónně podmíněn, pokles je ovšem nadprůměrný, o 17,5 %. Za kvartál se prodalo 11,5 milionu kusů. Na tomto poklesu ovšem měla větší podíl Nvidia, které dodávky klesly o 21 %, zatímco AMD si pohoršilo jen o 10,7 % oproti Q1 2014, jak již bylo řečeno.

Tržní podíly pro samostatné grafické karty (Jon Peddie Research)
Tržní podíly pro samostatné grafické karty (Jon Peddie Research)

Z toho také vyplývá, že si červený tábor polepšil v tržním podílu, nyní drží 37,9 % trhu oproti 35 % před třemi měsíci, zatímco Nvidia klesla z 64,9 % na 62 %, což je ovšem stále dominantní postavení. Desetinka procenta zbyla na Matrox, S3 již vykazuje nulu. Zajímavé je, že rozložení sil se v podstatě vrátilo do stavu přesně před jedním rokem, jak můžete vidět v tabulce převzaté od Jon Peddie Research.

 

Zdroje: Jon Peddie Research (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?