Hlavní navigace

Tržní podíly x86 procesorů: AMD zase ubralo Intelu, ale v desktopu a serveru jen drobně

6. 2. 2020

Sdílet

Včera dorazily opět poslední statistiky tržních podílů procesorů architektury x86. Poslední dobou je poskytuje médiím přes své tiskové zastoupení přímo AMD, nicméně pocházejí od analytické firmy Mercury Research. Jako v předchozích obdobích aktuální data ukazují, že AMD pořád ubírá drobné dílky koláče Intelu, což je asi také důvod proč, je firma tak sdílná. Ovšem ve dvou oblastech se nárůsty do značné míry zabrzdily. AMD sděluje jenom svůj podíl, ale v současnosti můžeme operovat s předpokladem, že ostatní výrobci x86 čipů mají globálně téměř nulu, takže z čísel Mercury Research si můžeme podíl Intelu domyslet. A lepší informace o tom, jak se souboj Intelu s AMD vyvíjí, každopádně k mání nejsou.

(Pozvolný) přesun podílu od Intelu k AMD pokračuje

Nynější výsledky jsou za skončenou poslední čtvrtinu roku 2019 (o tom, jaké byly podíly v červenci až září neboli Q3 2019, jsme psali v listopadu). Statistika uvádí, že se celkové podíly na trhu procesorů x86, ovšem s odečtením sektoru IoT (internetu věcí) a herních konzolí, by měly být 15,5 % pro AMD a tedy asi 84,5 % pro Intel. O kvartál předtím mělo AMD tržní podíl 14,6 % a před rokem v Q4 2018 asi 12,3 %. S odečtením ještě serverů – tedy čistě jen na trhu PC – má AMD údajně 17,0 % a Intel zřejmě 83 %. Pro ilustraci trendu by v tomto počítání mělo AMD o kvartál dřív 15,9 % a o rok dřív 13,5 %.

Jinými slovy, AMD pořád vykazuje setrvalým růst (a Intel naopak propad), ovšem relativně pomalý. Nyní se prý AMD nachází na nejvyšším tržním podílu, jaký mělo od roku 2013, pořád se tedy ještě nevrátilo na své pozice z minulosti (z doby před Bulldozerem či dokonce předtím, než Intel vydal své přelomové procesory Core 2 v roce 2006).

Procesor AMD Ryzen 3000 kremikovy cip Matisse na 7nm procesu TSMC Fritzchens Fritz 12

Růst AMD v desktopu utuchá, bude muset posílit u OEM výrobců

AMD získávalo podíl a Intel ho ztrácel zřejmě ve všech sektorech trhu. V desktopu (mimo IoT produktů) stoupl podíl AMD na 18,3 % (z 18,0 % v Q3 2019 a 15,9 % v Q4 2018), má to být nejlepší výsledek od třetí čtvrtiny roku 2013. Na Intel by tedy zůstávalo 81,7 %. Nicméně všimněte si, že růst už zde není vůbec moc dramatický, takže zde AMD může začínat narážet na limity své expanze.

A to asi proto, že v retailovém trhu, tedy v prodeji samostatných komponent a mezi koncovými zákazníky, kteří si sami staví PC, už AMD docela přesvědčivě vládne prodejům (viz třeba pohled na žebříček nejprodávanějších CPU na americkém Amazonu nebo na statistiky z německého Mindfactory) a nemůže zde už přibrat moc dalších zákazníků. A tento trh je navíc i velmi malý. Většinu desktop PC prodávají velcí OEM výrobci, a v těchto hotových sestavách tradičně dominuje díky velikosti/vlivu/setrvačnosti i dalším faktorům Intel. AMD jen velmi pomalu přesvědčuje jejich výrobce, aby stavěli (a pak také nabízeli, distribuovali a inzercí propagovali) sestavy s Ryzenem. Další růst podílu proto bude pro AMD o dost obtížnější než retailový trh, kde se mu celkem podařilo si zákazníky získat.

Trzni podily x86 procesory AMD Intel za Q4 2019 Tržní podíly x86 procesorů AMD za Q4 2019 (Zdroj: Mercury Research, via AMD)

Podíl v serverech stoupl jenom kosmeticky

Už při probírání finančních výsledků AMD za Q4 2019 jsme konstatovali, že tržby firmy ze serverových procesorů jsou vzdor tomu, jaké mají aktuální 7nm Epycy technologické výhody, pořád jenom hodně malé, odhadem do 250 až 300 milionů dolarů. Nyní se ukazuje, proč. Zatímco v Q3 2019 byl podíl AMD na trhu x86 procesorů pro servery 4,3 %, během čtvrtého kvartálu se zvýšil jenom téměř zanedbatelně na 4,5 % (pro srovnání – před rokem v Q3 2018 byl podíl 3,1 %).

Poptávka po procesorech Rome se tedy pořád moc nerozproudila, i když je to opět zatím nejlepší tržní podíl od roku 2013. Podíl Intelu by tedy pořád měl být 95,5 %. A při pohledu na výsledky to vypadá, že rozdíl by byl ještě větší, pokud by se počítala procenta z tržeb a ne z počtu prodaných kusů CPU – Intel měl v Q4 jen z datacenter tržbu 7,2 miliardy $. AMD má však údajně stále za cíl dosáhnout letos na cca 10% tržní podíl, takže se pro něj snad situace zlepší nyní počínaje v Q1 a Q2.

Intel Xeon E procesor 1600

Větší zisky v noteboocích

Ovšem jsou i oblasti, kde to vypadá lépe. V noteboocích, které představují nadpoloviční většinu všech PC, se AMD na úkor Intelu vykrmovalo aspoň o trošku rychleji. Zde se v Q4 2019 rozdělení sil dostalo na 16,2 % pro AMD a zřejmě 83,8 % pro Intel; výsledek AMD má být nejlepší od Q2 2013. O kvartál dřív v Q3 2019 mělo AMD v noteboocích 14,7 % a před rokem v Q4 2018 jenom 12,2 %. Navíc teď firma uvádí slibně vypadající osmijádrové Ryzeny 4000 pro notebooky, které by díky výhodě efektivnějšího 7nm procesu mohly proti Intelu celkem slavit úspěchy (pochopitelně v rámci možností – jak je pro AMD těžké vytlačit mnohem větší Intel z pozic, ve kterých dlouhá léta zapouští kořeny, je z těchto statistik myslím celkem jasně vidět).

Letos by asi mohl trend slábnutí Intelu a velmi pomalého posilování AMD ještě pokračovat. V serverech má totiž Intel chystané novinky opožděné a 10nm Xeony asi výrazněji promluví až koncem roku. V desktopu pak bude mít Intel opět jenom 14nm Comet Lake se starou architekturou (ovšem velmi vysoko taktované) a byť se do notebooků dostane zajímavá nová architektura Tiger Lake, asi zase bude handicapovaná problémy 10nm procesu a nebude ani představovat majoritu nabídky Intelu. AMD by tedy letos mohlo získat další pozice, ale otázka bude, jestli to už budou významnější zisky, nebo jen drobné.

Galerie: Odhalení procesorů AMD Ryzen 4000 pro notebooky

Byl pro vás článek přínosný?