Hlavní navigace

Tržní podíly výrobců x86 procesorů: Intel dál ztrácí, AMD má 20 % desktopu a notebooků

6. 11. 2020

Sdílet

Zdroj: Fritzchens Fritz, použito se souhlasem autora – public domain
Jak se vyvíjí souboj Intelu s AMD v procesorech? Menší firma ještě před vstupem Zenu 3 do vřavy opět ubrala z podílu Intelu, Ryzeny teď mají přes 20 %.

Už nám uběhly zhruba tři měsíce od chvíle, kdy jsme měli poslední čísla o tržních podílech Intelu a AMD v procesorech x86. Lépe řečeno, čísla o podílu AMD (protože údaje zveřejňuje jen tato firma), z kterých si pak zbylý podíl Intelu dovozujeme.

Nyní byly vydány údaje o tržním podílu za třetí kvartál (červenec až září) 2020. Jde opět jako minule o čísla od firmy Mercury Research. Pro Intel jsou (jak už tomu poslední dobou bývá) negativní, protože opět ztratil tržní podíl ve prospěch AMD, které se údajně dostalo na procenta, jaká nezaznamenalo od roku 2007. Nicméně jak tomu už také poslední dobou bývá, nešlo zase o nějaké dramatické přesuny v tržním podíle, ale o pokračování pozvolného pomalého přibývání.

Ryzeny překročily pětinový podíl

V desktopových procesorech AMD ještě před tím, než situací případně zamíchají nové Ryzeny 5000, vzalo malý dílek Intelu. Dostalo v tomto kvartále na 20,1 % (Intelu by tedy mělo patřit zbylých 79,9 %). To je nejvyšší tržní podíl firmy od Q4 2013. V druhém kvartále ještě firma měla jen 19,2 % a před rokem v Q3 2019 jen 18,0 %.

Větší podíl v noteboocích než v desktopu

Hranici 20 % tržního podílu překročilo AMD také v noteboocích. Zde dosáhlo podle Mercury Research tržní podíl 20,2 % (tudíž Intel by měl mít 79,8 %, pokud tedy čínské Zhaoxiny na dálném východě neuhrály aspoň tu jednu desetinu procenta). Podíl je tedy dokonce ještě vyšší než v stolních počítačích. To je pozoruhodné, protože dříve mělo prakticky vždy v noteboocích horší tržní podíl. Prosadit se v nich se vždy AMD dařilo méně než v desktopech.

Procesor AMD Ryzen 3000C 06 Procesor AMD Ryzen 3000C (Zdroj: AMD)

V předchozím kvartálu vycházel tržní podíl 19,9 %. A před rokem v Q3 2019 dokonce jenom 14,7 %, takže relativně k předchozímu stavu narostl tržní podíl víc než o třetinu (čímž se nemyslí třetina trhu). I v této oblasti trvá tedy posilování AMD a má jít o vůbec největší tržní podíl v noteboocích, jaký kdy předtím firma dosáhla.

Tyto hodnoty jsou pro desktopové a notebookové procesory, ale AMD z trhu vyjímá použití v sektoru „IoT“, tedy „internetu věcí“. Pod tím je asi třeba rozumět embedded produkty. S jejich započítáním by asi Intel měl podíl vyšší. Podle AMD je podíl firmy v „klientských zařízeních“ (tedy osobní počítače a notebooky) celkově 20,2 %. Víceméně by asi mělo jít o součet předchozích segmentů.

Tržní podíly AMD v x86 procesorech desktop a notebooky Tržní podíly AMD v x86 procesorech: desktop a notebooky (Zdroj: AMD)

Servery jsou přes růst stále na nízkých procentech

Z hlediska pozice AMD a jeho ziskovosti se věnuje velká pozornost trhu serverů, z kterého AMD v první polovině dekády téměř úplně vypadlo, než se na trh dostala architektura Zen a nové serverové procesory Epyc. Zde nejdřív AMD údaje Mercury Research zveřejnilo, nicméně Tom's Hardware je získal přímo od analytiků. Tržní podíl v celkovém trhu serverů, síťové infrastruktury a souvisejících segmentech by nyní měl být 6,6 %, což je nárůst o necelý procentní bod proti 5,8 % v Q2 2020. Před rokem byl tržní podíl 4,3 %.

Zde tedy získávání pozic AMD jde hodně pomalu, přestože Intel má značné problémy a je de facto pořád na tři roky staré architektuře (ovšem mírně aktualizované) a 14nm čipech. Setrvačnost trhu tedy stále zdá se zůstává silná a 7nm Epycy 7002 získávají jen omezené množství klientů.

AMD samotné se odvolává na odlišnou statistiku serverů než tuto, proto si již dříve osobovalo vyšší čísla, než jsou v těchto zprávách. AMD preferuje pro statistiku čísla analytiků z IDC. Ty jsou soustředěné jenom na trh jednosocketových a dvousocketových serverů tradičního určení. V těch mělo AMD údajně už minule přes 10 % a nyní by asi mělo zase získat více. Čísla od Mercury Research navíc obsahují serverová CPU použitá v síťové infrastruktuře, storage infrastruktuře a „edge servery“ (Xeon D).

Toto je samozřejmě zkreslující, ale z pohledu AMD jeho procesory na těchto trzích tolik nesoutěží. Pokud tedy jde jen o to, jak dobře jsou na tom Epycy ve svém hlavním trhu, pak jsou vyšší čísla od IDC nápomocná. Ale z pohledu celkového boje AMD-Intel je číslo Mercury Research relevantnější.

intel Xeon D 1600 Hewitt Lake 1600 Intel Xeon D-1600 Hewitt Lake (Zdroj: Intel)

22,4 % i s konzolemi

AMD také uvádí hodnotu nazvanou „celkový podíl x86 procesorů“, kde má ještě větší skóre, údajně 22,4 %, přičemž před rokem tato hodnota měla být 16,1 % a minulý kvartál 18,3 %. Proč je toto číslo vyšší než kterékoli z předchozích, byť by je mělo průměrovat? Je to asi proto, že do těchto 22,4 % AMD započítává i všechny herní konzole s procesorem x86. Tedy ty od Sony a Microsoftu, založené na jím navržených a vyráběných semi-custom APU. Nejde o úplně nezajímavou informaci, ale pro normální konkurenci mezi Intelem a AMD toto moc neznamená.

Každopádně se tedy zatím nijak nezastavuje posilování AMD a pomalé přebírání tržního podílu, kterému podrobuje Intel. Ovšem jeho pozice se neoslabuje nějak silně, tato společnost zatím dokázala zvyšovat své tržby a zisky navzdory této posilující konkurenci od AMD. Ovšem nyní se podle finančních výsledků Intelu možná situace trošku začala měnit, takže je možné, že nyní už začne konkurenci cítit trošku víc.

Galerie: Odhalení procesorů AMD Ryzen 5000 a architektury Zen 3, oficiální benchmarky

Zdroj: AMD, Tom's Hardware

Byl pro vás článek přínosný?