Hlavní navigace

TSMC drží vysoké tempo. Sériová výroba čipů na 3nm procesu poběží už v roce 2022

8. 12. 2019

Sdílet

Tchajwanský podnik TSMC je teď pravděpodobně hlavním lídrem ve výrobě čipů, již loni jeho klienti mohli vydat 7nm mobilní čipy a letos vyšel už i hardware pro PC (Ryzeny 3000) nebo serverová CPU. Brzo by se měl přidat i 5nm proces, ale dobré zprávy přicházejí už i pro 3nm čipy. Vypadá to, že ani na tomto stupni TSMC neztratí tempo a i tato technologie by měla být dostupná už docela brzo. Senior viceprezident společnosti J. K. Wang nyní sdělil, že už přímo komerční sériová výroba na 5nm procesu začne v druhé polovině roku 2020, patrně by se tedy mohly v závěru roku už prodávat telefony s 5nm čipů od výrobců, kteří jsou s nasazením nejagresivnější (Apple, Huawei). 5nm GPU nebo procesory x86 od AMD ovšem jako obvykle budou mít nějaké zpoždění, takže u těch by asi uvedené mohlo být třeba až o rok později v druhé polovině roku 2021. AMD by teoreticky mohlo v té době použít 5nm technologii v Ryzenech 5000 a Epycu čtvrté generace, ale zatím nic takového není potvrzené.

Sériová výroba 3nm čipů začne už v roce 2022

Ovšem nejzajímavější jsou informace o 3nm technologii, která bude následujícím velkým krokem vpřed. Sériová výroba na této technologii se totiž má rozeběhnout opět už dva roky po 5nm procesu, v roce 2022. Tzv. risk production zkušebně samozřejmě poběží už dřív, ale v roce 2022 by tedy mohlo dojít na opravdu reálné nasazení, pokud se TSMC podaří harmonogram dodržet. V posledních letech měla firma úspěchy a sliby docela dodržovala, takže jsou asi důvody k optimismu, byť každá další technologická generace je náročnější a náročnější, jak se vývoj blíží k samotným fyzikálním limitům.

Teprve uvidíme, jaké přínosy bude příští rok (a rok poté v PC?) mít 5nm technologie, takže je trochu předčasné budovat očekávání pro 3nm čipy. Jak 5nm, tak 3nm proces by asi měly přinášet když nic jiného, tak lepší energetickou efektivitu, což by mohlo umožnit CPU s více jádry, ale hlavně lepší výkon GPU, kde se energetická efektivita přímo přetavuje v celkový výkon. Na druhou stranu ale vývoj čipů a pak asi i jejich výroba budou asi opět výrazně dražší a je otázka, jak se s tím výrobci čipů vyrovnají.

Procesor AMD Ryzen 3000 kremikovy cip Matisse na 7nm procesu TSMC Fritzchens Fritz 09 7nm křemík vyrobený TSMC z procesoru AMD Ryzen 3000 (Zdroj: Fritzchens Fritz)

Opět asi platí, že čipy relevantní pro PC hardware by asi měly mít zpoždění, procesory a GPU by možná mohly být v roce 2023 (možná Ryzeny 7000, pokud roadmapa AMD bude pořád mít každoroční nové generace). Letos například Nvidia odignorovala dostupnost 7nm procesu, ale toto nemusí znamenat, že tak učiní i s 5nm a 3nm procesy. V roce 2023 by tak teoreticky mohly vyjít 3nm Radeony i GeForce. Jde ovšem o dobu vzdálenou skoro čtyři roky, takže kdo ví, co skutečně bude.

V telefonech by ale opět mohly čipy ARM na 3nm procesu možná být už v tom samém roce, takže je možné, že na Vánoce za tři roky si už budou někteří z vás kupovat telefony s 3nm SoC.

Galerie: Práce na výrobě čipů v cleanroomu polovodičové továrny

Byl pro vás článek přínosný?