Hlavní navigace

TSMC je teď největší výrobce čipů na světě. Jak velké jsou křemíkové firmy?

21. 7. 2020

Sdílet

Zdroj: TSMC
Výrobce čipů TSMC teď překonal v tržní kapitalizaci Intel i Samsung. Ale které křemíkové firmy jsou reálně největší? Podívali jsme se na to podrobně.

Tento měsíc probleskla médii zpráva, že Nvidia překonala Intel a stala se „větším“ výrobcem čipů než tento tradiční gigant. Není to ovšem podle počtu zaměstnanců, tržeb nebo zisků, ale podle tzv. tržní kapitalizace. Tedy ceny akcií, vynásobené jejich počtem, což dává jakousi pomyslnou „hodnotu firmy“ v očích burzy.

Poměry ve výrobě čipů a počítačovém průmyslu se teď opravdu mění a tyto údaje o tom mohou dávat sice nepřímou, ale přece jen zajímavou představu. Nyní se totiž takto zahýbalo „pořadí“ opět a tentokrát na sebe strhlo pozornost tchajwanské TSMC, z nějž se klube jasný lídr polovodičové technologie. Nyní se stalo také „největším“ výrobcem čipů vůbec (alespoň burzovně), protože překonalo v tržní kapitalizaci nejen Intel, ale také Nvidii a Samsung.

TSMC největší polovodičový výrobce (na burze)

Cena akcií se neustále mění, takže jakákoli čísla jsou přibližná a brzy neaktuální, ale TSMC v průběhu posledního měsíce narostlo z ceny asi 55 $ na akcii přes hranici 66 $. Jeho tržní kapitalizace přitom překonala 300 miliard dolarů. Včera v noci tržní kapitalizace (celková cena akcií) byla již 325 miliard dolarů, čímž se právě stává největším čipovým podnikem globálně.

TSMC tímto spurtem překonalo Samsung, který byl včera (pokud dobře počítám) na tržní kapitalizaci asi 301 miliard dolarů. Za tím je Nvidia, jejíž rekordní cena akcií přes 420 $ ji nyní dává tržní kapitalizaci přes 258 miliard. Cena akcií Intelu poslední cca dva roky zdaleka tolik nerostla, momentálně je na necelých 259 miliardách dolarů. (těsně tedy zase předběhl Nvidii, zde ale kvůli volatilitě rozdíl 400 milionů $ nic neznamená).

Jak u Nvidie, tak u TSMC ukazuje masivní nárůst tržní kapitalizace, že trhy v těchto firmách vidí budoucnost a potenciál k velkému růstu, zatímco od Intelu zas tak velký rozmach ve srovnání se současností nečekají. A to i přesto, že je Intel konzistentně velmi ziskový a má vysoké tržby, několikanásobně vyšší než Nvidia. Na tomto je asi evidentní, že toto poměřování má svá úskalí. V případě finančních krizí nebo jiných otřesů může cena akcií, které rychle rostou, také mnohem více spadnout.

Procesor Intel 10 Generace Core Ice Lake Wafer Křemíkový wafer s čipy Ice Lake (Zdroj: Intel)

Když se držíme více při zemi: žebříčky výrobců čipů

Fabless a foundry polovodičové firmy: co to je?

Jen málo firem (např. Intel) dnes současně navrhuje a také fyzicky vyrábí čipy. Drtivá většina firem pouze tvoří, vyvíjí a pak prodává návrh, aniž by provozovaly továrnu, to jsou tzv. fabless firmy.

Fablesss společnosti potřebují někoho, kdo jim navržený čip fyzicky vyrobí. A to zase zajišťují tzv. foundry společnosti. Ty provozují továrny a vyvíjí výrobní proces, ale samy čipy neprodávají, slouží jen právě fabless firmám jako služba. Někdy může foundry službu nabízet i firma, která v továrně vyrábí vlastní produkty (Samsung, pokoušel se o to Intel).

Možná bude dobré se pro ilustraci podívat na to, jak jsou polovodičové podniky „velké“ co do svých momentálních tržeb, protože to dává zajímavý kontrast s tím, jako výrazně odlišně vidí jejich hodnotu akciový trh. Máme tu dvě tabulky od analytické firmy TrendForce, které dávají docela pěknou představu.

První tabulka je pořadí největších tzv. „fabless“ výrobců čipů, přičemž toto označení znamená, že jde o firmy prodávající GPU, CPU a jakékoliv další čipy, ale nevyrábějí je ve vlastních továrnách. To je dnes norma, drtivá většina signifikantních výrobců čipů je tohoto typu. Mít své vlastní továrny a vyrábět v nic, to dnes dělá prakticky jen Intel, Samsung a pak výrobci pamětí. Všichni ostatní výrobci pokročilých procesorů a podobných produktů jsou takto fabless. V tabulce jsou tržby fabless společností v prvním kvartálu 2020.

Lídrem pořád není Nvidia, ale Qualcomm (4,1 miliardy $/kvartál) a Broadcom (4,08 miliardy $). Nvidia měla tržby z polovodičových produktů 2,946 miliardy $. Firma ovšem nyní dokončila akvizici Mellanoxu a s ní teď její tržby výrazně narostou o nějakých 400 milionů i víc za kvartál. Takže se dá čekat, že se na Qualcomm a Broadcom dotáhne a časem by je opravdu mohla překonat. Tyto tržby ale hasnou v porovnání s Intelem – ten měl v Q1 tržby téměř 20 miliard dolarů a většina to budou tržby z čipů, takže je pořád 4–5× větší.

Můžete vidět, že čtvrtý největší po Nvidii je s výrazným odstupem MediaTek a pak AMD, které by možná mohlo výhledově na čtvrté místo poskočit. Ale to by muselo výrazně urvat z koláče Intelu na trhu serverů, což se zatím neděje. Poté následuje Xilinx, Marvell, do první desítky se ještě vejde Realtek a Synaptics.

Nvidia A100 GPU Ampere GA100 v provedeni SXM4 1600 Nvidia A100. GPU Ampere GA100 v provedení SXM4 (Zdroj: Nvidia)

Apple je ve statistikách neviditelný

Tento žebříček tzv. „fabless výrobců“ je ovšem poznamenaný tím, že v něm nejsou firmy, které nějaké čipy vyrábí, ale mají vlastní továrny – například Renesas, STMicro – ani zmínění výrobci pamětí. Také chybí Apple, protože neprodává čipy, ale jen zařízení oplácaná okolo nich. Tyto firmy by jinak pořadím menších subjektů jako AMD nebo Marvell silně zatočily.

Jak velké jsou „foundry“ firmy, které čipy fabless výrobců zakázkově vyrábí?

V předchozím žebříčku nejsou samotní provozovatelé továren zohledněni, třeba TSMC je schováno v tržbách Qualcommu, Nvidie i MediaTeku i AMD (a dalších). TrendForce ale má i druhý žebříček, kde jsou zase jen a pouze tržby firem, které jako subdodavatelé vyrábí čipy na zakázku těmto různým fabless firmám z předchozí statistiky. Tržby jsou tentokrát za druhý kvartál (a jde o odhady, ne finální čísla).

Jak můžete vidět, v tomto oboru TSMC opravdu vede, má tržby 10,1 miliardy dolarů za kvartál. To odpovídá víc jak polovině Intelu, což je obrovské, když si vezmete, že tržby TSMC jsou jen to, co fabless výrobci zaplatí jako cenu waferů (a nad co si ještě sami přidávjí vlastní marže). Součet konečných tržeb za čipy různých značek (včetně třeba Applu) pocházejících z TSMC by byl výrazně větší.

Samsung má tržby za „foundry“ byznys, tedy výrobu čipů pro další firmy, 3,69 miliardy $ a je druhým největším takovýmto poskytovatelem zakázkové výroby. Ovšem k tomu je třeba připočítat, že Samsung vyrábí i pro sebe a zejména má obrovské tržby z výroby pamětí. Pokud by se to dalo dohromady s foundry výrobou, budou tržby Samsungu jako u jediné z těchto firem blízké tržbám Intelu.

Třetí v pořadí GlobalFoundries je už o poznání menší, tržby v Q2 má jen 1,45 miliardy $. Tento rozdíl ve velikosti (objemu výroby a zakázek) je asi také klíčem k tomu, proč firma ze soutěže o 7nm a následující pokročilé procesy odpadla. Velmi podobné je tržbami tchajwanské UMC – 1,44 miliardy $ za kvartál. Ovšem UMC už se orientuje na poskytování o pár generací starších technologií dlouhou dobu.

Továrna Samsungu v Hwasongu, kde probíhá výroba čipů s technologií EUV Továrna Samsungu v Hwasongu, kde probíhá výroba čipů s technologií EUV (Zdroj: Samsung)

Na páté příčce je pak národní želízko komunistické Číny, podnik SMIC. Ten má teď tržby jen 941 milionů $ za kvartál, ale kvůli protekcionismu a politice jsou ambice větší. Tato firma chce 7nm proces poskytnout, takže záměr či touha je asi, aby se k ní jednou přesunula velká část výroby čínských čipů.

Tip: Dohání Čína TSMC, Samsung a Intel? Její SMIC prý ještě letos spustí výrobu 7nm čipů

Čísla odhalují hegemonii TSMC

Další v pořadí jsou už poměrně málo podstatné (alespoň pro PC hardware a spotřební elektroniku) malé firmy, jak můžete vidět. Z tohoto žebříčku a poměru tržeb TSMC a konkurentů je asi dobře vidět, proč je tento podnik na špičce – stáhl pod sebe většinu trhu a z těchto peněz může dobře financovat další vývoj a stavbu výrobních linek. Také to znamená, že má největší finanční sílu a tedy největší schopnost si také technologické prvenství udržovat a asi i prohlubovat. Vývoj pokročilých procesů stojí čím dál více peněz a pro rozpuštění nákladů je třeba co největší objem zakázek.

Toto teď TSMC má a při trojnásobné velikosti proti největšímu konkurentu je velmi pravděpodobné, že hegemonem zůstane. V minulosti mu konkuroval Intel a je teoreticky možné, že se k tomu vrátí, pokud by se mu podařilo dohonit skluz, který nabral, a investovat srovnatelné množství peněz a úsilí.

Interier továrny TSMC (Zdroj: TSMC)

Ale vzhledem k tomu, že TSMC celou svoji velikost specializuje jen na polovodičovou výrobu, kdežto u Intelu se zdroje rozkládají mezi jak výrobu čipů v továrnách, tak mezi vývoj různých takových produktů, je zde asi celkem pravděpodobný scénář, že TSMC už si náskok před Intelem udrží.

Vše dohromady: Intel versus TSMC, Samsung, Nvidia…

Nakonec ještě tabulka pro celkovou orientaci, kde jsou všechny hrušky, jablka (i když ty vlastně ne) i pomeranče dohromady. IC Insights tyto tyto žebříčky sestavuje i pro úplně všechny firmy, takže si můžete srovnat, jak velcí jsou v tržbách proti výrobcům logických čipů výrobci pamětí jako Samsung, Hynix, Micron a Toshiba/Kioxia (docela hodně, ale zase mají menší marže, takže tak silní být nemusí). Tyto údaje jsou za celý rok 2019. Jak můžete vidět, v takovémto počítání je Intel první, poté ho stíhá zásluhou pamětí Samsung a až s větším odstupem následuje jako čistý foundry výrobce TSMC.

V první desítce zbylo na konci místo pro Nvidii, před ní jsou výrobci pamětí, Broadcom, Qualcomm a TI. Na dalších místech jsou firmy víceméně nevyrábějící PC hardware (Sony, STMicro, Infineon, NXP) a z nám známých jmen je až na 15. místě onen MediaTek – AMD už se do Top 15 nevešlo.

Galerie: Pořadí a velikosti největších polovodičových firem

Zdroje: TrendForce (1, 2), EENews Europe, Yahoo Finance, EPS News

Byl pro vás článek přínosný?