Hlavní navigace

TSMC nVidii nestačí

17. 9. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nvidia nedávno začala dodávat grafické čipy G92b a G96b vyráběné 55nm postupem a další jádra jsou na cestě. Analytik Doug Freedman z firmy American Technology Research ale tvrdí, že TSMC, který pro Nvidii čipy vyrábí, nemá dostatek kapacity a vztah těchto dvou společností je proto „problematický“.

Pokud je pravda, že Nvidii (a pravděpodobně i ATI) se nedostává takových výrobních kapacit, které by dodavatelé GPU potřebovali, potíže se zřejmě v blízké době nevyřeší, naopak se budou zhoršovat. TSMC totiž nedávno oznámilo, že bude do modernizace výrobních linek investovat méně peněz. Je to dáno mimo jiné tím, že většina zákazníků TSMC využívá starší výrobní postupy, mezi nejoblíbenějšími je 130nanometrový.

Analytik zmínil jako oběť nedostatku kapacit pouze Nvidii. Ale stejně tak se s problémy může potýkat ATI a v budoucnu i procesorová divize AMD. Je totiž už prakticky jasné, že AMD se zbaví svých továren, tchajwanská výrobna zase podle některých zpráv koketuje se SOI výrobou, takže by mohla od AMD získat nějaké zakázky. ATI a Nvidia jsou na smluvních výrobnách závislé obě, pozice AMD je ale o to horší, že Intel má vlastní továrny a dění na Tchajwanu ho nemusí znepokojovat. A ačkoliv na trhu působí více výroben, velikostí a vyspělostí technologií se žádná v současné době nemůže vyrovnat TSMC.

Zdroj: X-bit labs

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku