Hlavní navigace

TSMC připravuje nový 4nm výrobní proces. Přijde ale až po 3nm, asi jako levnější alternativa

15. 6. 2020

Sdílet

Zdroj: TSMC
TSMC oznámilo, že vyvine 4nm proces, odvozený z 5nm technologie. Asi by měl být levnější alternativou 3nm, přijde totiž až po něm, v roce 2023.

Samsung už před třemi lety oznámil, že mezi „klasickými“ 5nm a 32nm výrobními procesy střihne ještě 4nm krok. Nejspíš se to už čekalo déle, ale i TSMC nyní oficiálně oznámilo, že bude proces označený jako 4nm nabízet. Tchajwanský podnik, považovaný od provalení 10nm šlamastiky Intelu za lídra nejmodernější polovodičové výroby, tím může opět upevnit svoje vedení.

TSMC na této technologii přirozeně muselo pracovat už předtím, ale až není ji oficiálně „přiznalo“; firma už jedná i s potenciálními zákazníky, kteří by ho mohli používat. Jeho 4nm proces má označení N4 a má být uvedený v roce 2023, čímž se asi myslí sériová výroba čipů zákazníků.

Bohužel k tomuto procesu ještě nebyly zveřejněné nějaké charakteristiky, které by ho srovnávaly s dalšími technologiemi. TSMC ho údajně chtělo oznámit až později, ale informace o jeho přípravách unikla do médií, takže byl potvrzen dříve, nicméně k němu firma ještě nemá připravenou oficiální prezentaci.

Všimněte si, že start výroby na procesu N4 má být poměrně pozdě. Technicky pokročilejší 3nm generace, která bude představovat špičkovou, tzv. „leading edge“ technologie, odstartuje sériovou výrobu už v roce 2022, tedy dříve. V případě procesu N4 jde tedy spíše o mezigeneraci, která bude vydaná později snad jako levnější alternativa 3nm procesu, ne jako jeho předchůdce.

Interier továrny TSMC (Zdroj: TSMC)

N4 by podle sdělení Marka Liu z TSMC měl být založený na 5nm technologii (N5) patrně i s EUV, ale obohacené o nějaká další zlepšení a vyladění, která by částečně mohla vycházet už ze 3nm technologie. Nebude ale jedinou evolucí 5nm procesu.

Další 5nm derivát N5P by prý mohlo používat AMD

Nejprve by v roce 2022 měla být v nabídce výkonnější verze N5P (P zřejmě znamená Performance), která by asi mohla být vyladěná na vyšší frekvence. Podle některých starších zpráv měl být tento proces vyvinutý pro AMD, ale to nemusí být přesné a technologie zřejmě pro něj nebude exkluzivní, jak se tehdy někde předpokládalo. Nicméně v roce 2022 by mělo AMD uvádět procesory s architekturou Zen 4, které mají být 5nm. Technologie N5P by u nich mohla skutečně být použita.

AMD roadmapa CPU 01 Epyc Genoa Roadmapa serverových procesorů AMD s architekturou Zen 4 plánovanou na rok 2022 a 5nm proces (Zdroj: AMD Financial Analyst Day 2020)

Zda AMD a/nebo Nvidia využijí také proces N4, není jasné. Tato technologie by mohla podobně jako 10nm proces a různé jeho evoluce (a možná také třeba 6nm procesy odvozené od 7 nm) být využita hlavně výrobci mobilních čipů ARM.

7nm křemíkový čip vyrobený TSMC z procesoru AMD Ryzen 3000 (Fotogalerie)

Zdroj: EE Times

Byl pro vás článek přínosný?