Hlavní navigace

Turecko možná zakáže Minecraft. Je prý založený na násilí

11. 3. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Turecko je známé pro cenzurování. V minulosti blokovalo YouTube a spoustu dalších služeb od Googlu. Bude to skoro rok, co zablokovalo přístup k Twitteru, v důsledku čehož následovalo ještě zamezení přístupu k veřejným DNS poskytovaných Googlem. Zákaz byl zrušen, ale Turecko dokázalo, že bylo aspoň odstaveno několik nepohodlných účtů.

Přesto zní překvapivě, že země uvažuje o zákazu Minecraftu. Dopad hry na mladou generaci asi netřeba rozepisovat – staví sociální mosty a rozvíjí představovanost, podobně jako předtím ohromně populární Lego. Jenže názor ministryně pro rodinnou a sociální politiku má jiný názor. Ve hře sice stavíte domy a např. chováte zvířata, jenže v noci na vás útočí nepřátelé.

 

Ty podle ní musíte zabít, tudíž je hra založena na násilí. Jako obvykle padly argumenty o tom, že děti si následně mohou plést realitu s herním světem. Některé děti si podle Aysenur Islam nemusí uvědomovat, že reálným zvířatům způsobí bolest, když je budou mučit. K dalším problémům řadí sociální izolaci, která se může objevit při hraní multiplayeru. Zmiňuje šikanu.

Není nicméně pravda, že byste museli nepřátele zabíjet, stačí se schovat do příbytku. (Aspoň pokud se něco nezměnilo od naší poslední zkušenosti.) Navíc Minecraft obsahuje režimy, které umožňují rozehrát partii kostek bez otravných nepřátel.

Aysenur Islam by měla každým dnem podat stížnost k soudu a ten rozhodne o tom, jestli budou děti v Turecku smět nadále legálně skládat virtuální kostky. V zemi nedáno publikovaná kniha o Minecraftu se stala bestsellerem v kategorii dětských knih. K zákazu hry dosud nepřistoupil ani jeden stát.

Zdroj: Hürriyet Daily News via Neowin

Byl pro vás článek přínosný?