Hlavní navigace

Český router Turris Omnia vychází v nové verzi. Zamíří i do USA

26. 3. 2020

Sdílet

Organizace CZ.NIC oznámila výrobu nového Wi-Fi routeru nazvaného Turris Omnia 2020. Správce českého národní domény již získal i povolení od amerického regulátora FCC, takže bude novinku konečně prodávat i ve Spojených státech, konkrétně prostřednictvím Amazonu.

Horší zprávou je, že jde jen o malou revizi původního modelu z roku 2016. Má nové stříbrné šasi místo modrého a na trh dorazí s předinstalovaným systémem Turris OS 4.0 (založený na OpenWRT), který ale lze nainstalovat na původní model.

Zůstává i vysoká doporučená cena 8600 Kč, což zamrzí vzhledem k tomu, že si stále nerozumí s nejnovějším Wi-Fi 802.11ax či rychlejším než gigabitovým Ethernetem. Výhodou Omnie je ale vysoká přizpůsobitelnost, výkon a počet dostupných konektorů.

Obsahuje dvoujádrový 1,6GHz procesor, 2 GB DDR3 paměti, 8GB úložiště, 5+1 gigabitových portů i SFP vstup pro optiku. Nese tři antény a Wi-Fi karty s podporou 3×3 MIMO 802.11ac a 2×2 MIMO 802.11b/g/n. Rozšířit jej lze pomocí dvou USB 3.0, dvou miniPCIe a jednoho kombinovaného miniPCIe/mSATA. Na těle je také slot pro SIM kartu (ale je třeba externí modem) a 12 RGB diod.

Nejnovějším konceptem CZ.NICu je modulární router Turris Mox, který se skládá jako stavebnice. Každý si může nakonfigurovat takové zařízení, jaké mu vyhovuje.

Zdroj: CZ.NIC

Byl pro vás článek přínosný?