Hlavní navigace

Tvůrce síťové neutrality Tim Wu se stal technickým poradcem prezidenta Joe Bidena

8. 3. 2021

Sdílet

Zdroj: Getty Images / Bloomberg
Do týmu nového amerického prezidenta Joe Bidena nastoupil Tim Wu. Zřejmě by šlo o jednu z mnoha běžných zpráv pro média zabývající se politikou. Jenže Tim Wu je člověkem, který v roce 2003 zavedl pojem „síťová neutralita“. Pro Spojené státy i celý svět by to mohlo znamenat větší tlak na velké technologické firmy. Facebook, Google ani operátoři z toho moc nadšené nebudou.

Tim Wu přišel se síťovou neutralitou v rámci svého popisu sítě jako běžného nosiče dat. Jde o princip rovnoprávnosti všech dat přenášených po internetu. Je tedy jedno, jestli stahujete multimediální obsah, nebo jen prohlížíte web, z pohledu sítě má jít o rovnoprávná data a operátor by neměl záměrně zpomalovat jeden typ dat proti jiným. Jenže se síťovou neutralitou zase klesá ochota velkých firem investovat do rozvoje sítí.

Velkým kritikem síťové neutrality jsou právě telekomunikační firmy, které argumentují zvětšujícím se počtem přenášených dat a nutností je nějak regulovat. Nejde jen o celkový objem dat, ale i o typy protokolů a způsob, jak zacházejí s přenosovým pásmem. Některé jsou agresivnější než jiné a takové p2p stahování jiné služby zpomalí, zatímco naopak tolik ne.

https://twitter.com/superwuster/status/1367814526159253506

Jenže síťová neutralita je důležitá i z dalšího důvodu. Bez ní by si velké společnosti mohly zařídit, že jejich data budou v síti upřednostněna. Často to účelově zaměňují s termínem kritických dat (infrastruktura nemocnic, řízení provozu…), nebo s vyhrazeným kanálem (například pro IPTV), u kterých potřebu „zvýhodnění“ a QoS nikdo nepopírá.

Síťová neutralita platí v EU, v USA nyní ne

Americký regulátor síťovou neutralitu prosadil v roce 2015, ale o dva roky později po nástupu Trumpa a nového ředitele ji zase zrušil. V Evropské unii princip síťové neutrality platí v podstatě od stejné doby, ale i tady se objevují pokusy, jak ji obejít. A nejen u lokálních operátorů a jejich služeb Pasy či StreamOn. Snaha zvýhodňovat datové pakety konkrétních služeb (čti: omezovat ostatní služby) se děje i v okolních zemích. Regulátoři se s tím snaží bojovat se střídavými úspěchy.

Tim Wu je dlouholetým kritikem těchto praktik i chování „big tech“, tedy technologických firem. K tématu napsal zajímavé knihy The Master Switch nebo The Curse of Bigness. Jeho nástup do týmu amerického prezidenta, konkrétně do národní ekonomické rady, by tak mohl znamenat návrat síťové neutrality v USA. I když její dodržování je možná ještě větší boj, než samotné zavedení.

zdroj: Ars Technica

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.