Hlavní navigace

TweetDeck: všechny sociální sítě v jedné aplikaci

23. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Soudě dle toho, kolikrát je Tweetdeck uveden jako zdroj různých tweetů, je to poměrně populární aplikace. Není přitom těžko pochopit proč: nabízí dobře organizované rozhraní, umožňující snadné sledování a publikování obsahu v několika oblíbených sociálních sítích.

Aktuálně jsou podporovány tyto služby:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Foursquare
  • Google Buzz (ten byl ale Googlem ukončen)

Okno aplikace je rozděleno do několika sloupců, ve kterých můžete sledovat a filtrovat informace z různých pohledů. Ikony v horní části rozhraní pak dovolují nastavit si celé prostředí podle svých představ – například vytvářet nové sloupce s příspěvky z Twitteru, Facebooku a Foursquare.

Jednou z výhod Tweetdecku je oficiální podpora pro Windows a Mac OS, jakož i pro mobilní platformy iOS a Android. Kromě toho můžete aplikaci nainstalovat jako doplněk prohlížeče Chrome, nebo provozovat online přímo v prohlížeči (v tomto případě jde zatím ale pouze o betaverzi). Při troše úsilí se dá zprovoznit také pod Linuxem. Podmínkou fungování na PC je nainstalovaný Adobe AIR.

Instalace

Instalace probíhá v rozhraní Adobe AIR a nepřekvapí žádnými nestandardními požadavky. Kromě cílové složky můžete ovlivnit jen to, zda má vytvořit zástupce na ploše a jestli se má TweetDeck po nainstalování spustit.

První spuštění

Při prvním spuštění se zobrazí uvítací obrazovka, skrze kterou můžete přidat své přihlašovací údaje k Twitteru, Facebooku a MySpace.

Jestliže jste již Tweetdeck používali a máte vytvořený účet, bude situace jednodušší – přes tlačítko Sign in to TweetDeck zadáte tento účet a heslo k němu, a aplikace si sama stáhne údaje k účtům, jež provozujete.

Prostředí aplikace

Ve výchozím nastavení jsou přítomny tyto panely:

  • All Friends – zobrazuje příspěvky všech lidí, které sledujete.
  • Mentions – zmínky o vašich tweetech a odpovědi na ně.
  • Direct Messages – zprávy poslané soukromě přímo vám.

Další sloupce lze pak přidat přes tlačítko Add Column, kde můžete vybírat z celé palety možností, z nichž jmenujme seznam nových followerů, oblíbené tweety, nebo aktuální témata. Tím ale možnosti nekončí. Zajímá vás nějaké konkrétní téma, nebo klíčové slovo? Pak stačí kliknout na ikonu Add column, v dalším kroku v sekci Search zadat požadovanou frázi, čímž vznikne nový sloupec, zobrazující všechny veřejné tweety obsahující požadovaný výraz. Toto se velice hodí v okamžiku, kdy chcete sledovat nějakou aktuální událost (např. zemětřesení, uvedení nového produktu, ...). Panel přitom zůstane v rozhraní, dokud se nerozhodlete ho odstranit, a bude se průběžně aktualizovat. Pořadí sloupců lze libovolně měnit, ikonkami pod nimi můžete zobrazit nejpopulárnější výrazy ve formě „oblaku“ a filtrovat/vyhledávat zadaný text.

Funkce Groups umožňuje roztřídit své následovníky do přehlednějších a jednodušeji „stravitelných“ skupin. V jednom sloupci tak můžete vidět například příspěvky svých kolegů, v dalším sledovat novinky z vašich oblíbených serverů, atd.. Tato funkce významně usnadňuje život, protože jakmile se dostanete nad nějakých sto aktivních uživatelů, může být sledování toku informací poměrně obtížné. Zde je ale nutné upozornit na jednu „mušku“: pokud omylem zavřete panel skupiny, skupinu tím nevratně ztratíte a je nutné ji znovu vytvořit.

TweetDeck nabízí poměrně široké možnosti konfigurace, díky kterým si můžete takřka vše nastavit podle svých představ. Jestliže vám nevyhovuje velký prostor, který aplikace zabírá (ostatně sám autor doporučuje používat ji na druhém monitoru), je zde režim zobrazení v jednom sloupci (Single column view), který přepne okno do kompaktnější velikosti, takže ho můžete použít jako postranní lištu. Mezi sloupci pak budete přepínat horizontálním posunem.

V nastavení lze konfigurovat zvuky a plovoucí okna, kterými budete upozorněni na nové příspěvky, přidávat další účty a spravovat používané služby. Pokud se vám nelíbí výchozí černé a šedé rozhraní, můžete kompletně změnit barevné provedení ( aplikace ale neobsahuje ani nepodporuje grafická témata, takže nastavení barev vyžaduje alespoň špetku kreativity).

Samozřejmě nechybí zásadní funkce sledování zmínek o vás, vzkazů, možnost okamžité reakce, blokování uživatelů a ohlašování spammerů. Problémem není ani více účtů – v takovém případě přepínači v horní liště určujete, za který z účtů chcete právě psát.

Hlavní výhodou je integrace více služeb do jediného rozhraní, takže není problém odeslat zprávu/status současně na váš Twitter, Facebook a MySpace. Pokud posíláte odkaz, lze nastavit službu, která ho zkrátí, abyste nepřicházeli o drahocenný prostor pro vaše písmenka. Bez problémů funguje i odesílání obrázků, pro jejichž upload můžete zvolit jednu z pěti služeb. Nahrát můžete také video z webkamery, nebo informaci o své aktuální poloze.

Z nejpopulárnější sociální sítě Facebook lze sledovat příspěvky na zdi, komentovat a udělovat hodnocení „to se mi líbí.“

Tweetdeck je sice samostatná desktopová aplikace, ale pokud se zaregistrujete, můžete synchronizovat a zálohovat účty a sloupce mezi více počítači a zařízeními. Škoda jen, že se nesynchronizují také informace o tom, které příspěvky jste už přečetli a které nikoli. Pro přihlášení ke všem sociálním sítím pak budete potřebovat pouze jediné heslo – to k TweetDecku.

Slabinou aplikace je využití paměti, neboť není problém při několikadenním používání bez restartu dosáhnout až stovek megabajtů obsazené operační paměti (někteří uživatelé hlásí až 1 GB). I přesto je celkově možné konstatovat, že Tweetdeck je jednou z nejlepších aplikací pro správu více sociálních sítí.

Byl pro vás článek přínosný?