Hlavní navigace

TweetZ: miniaplikace Windows pro práci s Twitterem

8. 11. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ve zkratce: Twitter je mikroblogovací služba s omezeným počtem znaků, které lze využít k poslání příspěvku o tom, co se vám právě honí hlavou, co jste viděli zajímavého, jaký užitečný web jste našli na internetu atd. Twitter je často využíván i k jakési formě zpravodajství z různých akcí, proslavil se také jako zpravodajské médium při posledních volbách v Íránu.

Tip: Podrobnosti k Twitteru najdete v článku Twitter: Když se srazí blog a chat.

Pro posílání zpráv na Twitter slouží webové rozhraní na jeho stránkách. To bohužel postrádá různé pokročilé funkce jako třeba zkracování URL při vkládání příspěvku. Je to přitom velmi podstatná funkce, kterou najdete snad ve všech alternativních klientech pro Twitter. Vzhledem k omezenému počtu znaků, které lze na zprávu použít, je potřeba, aby URL zabíraly co nejméně místa.

Alternativní klienti však nabízejí mnohem více. Díky nim totiž nemusíte mít otevřenu webovou stránku s Twitterem a stále ji aktualizovat. Pokud sledujete zprávy jiných uživatelů a chcete být informování pokaždé, když někdo přidá nový vzkaz na svůj Twitter, je alternativní klient prakticky nezbytný. Navíc můžete rychle reagovat nebo provést tzv. Retweet, čili odcitování původní zprávy.

Co nabízí TweetZ?

Jedním z alternativních klientů pro sledování a posílání zpráv na Twitter, je miniaplikace pro Windows Vista a Windows 7 s názvem TweetZ. Stáhnete si ji jako soubor s příponou gadget. Po spuštění tohoto souboru se zobrazí dotaz operačního systému, zda si miniaplikaci přejete přidat k ostatním. Poté je TweetZ stejně jako jiné nově instalované miniaplikace aktivován a rovnou zobrazen na ploše (ve Windows 7) nebo v postranním panelu (v případě Windows 7).

Abyste mohli s TwetZ začít fungovat, najeďte nad něj myší a klepněte na tlačítko s klíčem, které se zobrazí v plovoucím panelu na pravé straně miniaplikace. Zobrazí se okno s nastavením, do kterého zadejte své přihlašovací údaje pro Twitter. To pro začátek stačí a nastavení můžete potvrdit tlačítkem OK.

Později se do nastavení určitě vrátíte, abyste upravili výšku klienta ve zmenšené a zvětšené podobě. Dvě volby dole slouží k zapnutí zvuku s upozorněním na nové zprávy ze sledovaných účtů a k ukrytí fotek uživatelů v seznamu zpráv.

Tip: Nevíte jak pracovat s miniaplikacemi? Poradí vám článek Vše o miniaplikacích ve Windows Vista.

TweetZ má dva režimy zobrazení. Mezi nimi se přepnete tak, že najedete nad miniaplikaci myší a klepnete na tlačítko Větší velikost, které se objeví hned pod křížkem v plovoucím panelu vpravo.

Zprávy na TweetZ

Podobně jako u jiných klientů pro Twitter jsou zde zobrazeny nejnovější zprávy od uživatelů, které sledujete. Pro základní informace stačí malá podoba miniaplikace, která postrádá rolovací lištu a je tenčí:

Když se přepnete do většího rozhraní, uvidíte také obrázky uživatelů, snadněji se posunete na starší zprávy a zvětší se také ovládací tlačítka.

Trojice tlačítek v rohu každé zprávy slouží pro odpovědi, retweet a pro uložení zprávičky. Vlastní novou zprávu zadáte po stisknutí tlačítka s písmenkem t v horním rohu miniaplikace. Zobrazí se okno, do kterého zadáte svou zprávu. K dispozici je i služba pro zkracování URL.

Pomocí tlačítek na spodní části miniaplikace si přepínáte zobrazení zpráv, zmínek o vašem uživatelském účtu, přímých vzkazů, uložených oblíbených položek, vyhledávání a informace o vašem uživatelském účtu.

TweetZ je užitečný pomocník pro všechny uživatele Twitteru. V porovnání s jiným oblíbeným klientem, TweetDeckem, nabízí menší uživatelské rozhraní a zabírá méně místa na obrazovce. Funkční výbavou je na tom ve vztahu k Twitteru podobně. Kterému z nich dáte přednost? Používáte jiné klienty pro Twitter? Jak často tweetujete?

Byl pro vás článek přínosný?