Hlavní navigace

Twitter nezatížený algoritmy? Služba chce nabídnout snadné přepínání mezi obsahem

18. 9. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Aktuálně uvádí možnost se vrátit ke skoro čisté chronologicky řazené zdi s příspěvky. Zanedlouho pak Twitter nabídne snadné přepínání mezi proudem chronologicky řazených nových příspěvků a proudem příspěvků vybraných algoritmem.

V roce 2016 se Twitter odhodlal ke kroku, který jsme pozorovali snad u každé online sociální sítě. Striktně chronologické řízení příspěvků narušil tím, že rovněž začal ukazovat příspěvky, které by se nám mohly líbit (reakcí námi sledovaných), případně výběr zmeškaných příspěvků od námi sledovaných. Někteří to označili za omezení svobody slova a projevu. Minimálně šlo o další krok ke společnosti, kterou spoluutváří algoritmy. Přínosem takové funkce pak může být to, že vynechá příspěvky, která by vás nudily. Je ovšem právě namístě ptát se, zda taková selekce na člověka dlouhodobě působí příznivě. Buď jak buď, aspoň některé z vás potěší, že se Twitter zlepší v tom, aby nabídl alternativu k algoritmem sestavenému proudu příspěvků. Nepřekvapí, že Twitter uvádí, že díky algoritmu lidé mikroblogovací síť považují za relevantnější a užitečnější. Provozovatel sítě dále uvádí, že chce dosáhnout optima v podobě personalizovaného nabízení zajímavých příspěvků, ale také chronologického zobrazování nejnovějších příspěvků. Proto postupně dojde k určitým změnám.

Jak se Twitter mění dnes?

V platnost v těchto dnech vešla nová norma chování proudu vybraných příspěvků. Vypnutí předvolby „zobrazování nejlepších příspěvků jako první“, která je dlouhodobě nabízena v nastavení účtu, způsobilo, že už Twitter neukazoval příspěvky, které by se vám mohly líbit. Stále však zobrazoval zmeškané příspěvky od lidí, které sledujete, a také doporučoval tweety od lidí, které nesledujete.

Twitter dodnes nabízí alespoň tuto předvolbu, kterou ovlivníte podobu proudu příspěvků Twitter dodnes nabízí alespoň tuto předvolbu, kterou ovlivníte podobu proudu příspěvků. Chce ale nabídnout lepší možnost, jak zobrazit algoritmem méně dotčenou zeď s tweety

Algoritmus se tedy omezit dal, ale čistá chronologická zeď už zkrátka poslední dva roky neexistuje. Nově když však zmíněnou předvolbu vypnete, nebude vás už Twitter obtěžovat s příspěvky lidí, které nesledujete. Místo toho vám pouze ukáže příspěvky, které jste zmeškali, a to jen od lidí, které sledujete. Blíž k čisté chronologicky řazené zdi se už nejspíš nedostaneme. Nebo ano?

Co Twitter chystá?

Za pár týdnů nám Twitter v rámci pilotního testování nabídne přístupnější možnost přepínat se mezi navrženými a chronologicky seřazenými příspěvky. Jak jsem už naznačil, aktuálně máme k dispozici předvolbu ukrytou v nastavení, kde není po ruce, zvlášť pokud chcete zobrazení občas přepnout. Řada lidí ji tam může úplně přehlédnout. Není však jasné, jestli se chování této chronologické (či „chronologické“) zdi bude lišit od aktuálního chování popsaného v předchozí kapitole.

https://twitter.com/TwitterSupport/status/1041838959230238720

Byl pro vás článek přínosný?