Hlavní navigace

Twitter dostane 800milionovou injekci, celková hodnota už 8 miliard USD

21. 7. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Podle zákulisních informací prý Twitter dostane obrovskou investici, která má firmu nakopnou k lepším zítřkům a také vyplatit stávající investory a zaměstnance. Částka 800 milionů amerických dolarů tak bude rozdělena do dvou balíčků. Prvních 400 milionů budou sloužit pro rozvoj firmy, druhá polovina půjde na vyplácení.

Podle stejného zdroje se nyní hodnota Twitteru pohybuje okolo 8 miliard dolarů. Takový Facebook je minimálně 10× větší, ale mikroblog by měl být co do velikosti spíš porovnáván se Zyngou nebo Grouponem. Od všech čtyř zmiňovaných firem se očekává, že už brzy vydají akcie pro veřejný trh.

Facebook by měl na burzu vstoupit nejdříve, emise akcií Grouponu a Zyngy by měly následovat. Twitter se ale musí nejdříve stát soběstačným byznysem. Zatím není obchodní model dokonalý. Reklamní služby zkrátka nevydělají tolik, aby Twitter končil v zisku. To už Facebook, Zynga i Groupon mají vyřešeno.

Hlavním investorem by měla být ruská skupina DST Global, která má prsty (=peníze) i ve třech zmíněných firmách. Ale na 800milionové částce se mají podílet také stávající investoři Benchmark Capital, Union Square Ventures nebo třeba Spark Capital.

Mimochodem: v prosinci získal Twitter 200milionovou dotaci od Kleiner Perkins a hodnota činila 3,7 miliardy. Teď už je více než dvojnásobná. My můžeme očekávat větší tlak investorů na vedení firmy, která se zřejmě bude muset z mínusu vyhrabat další reklamou.

Zdroj: AllThingsDigital

Byl pro vás článek přínosný?