Hlavní navigace

U Alder Lake lze zapínat a vypínat big.LITTLE za běhu pomocí klávesnice. Scroll Lockem

8. 11. 2021

Sdílet

Zdroj: Intel
Ne všichni uživatelé a nadšenci do PC chtějí hybridní procesory. Zbavit se malých jader a big.LITTLE jde ale zdá se za běhu počítače úplně jednoduše. Stačí máčknout jedno tlačítko, které shodou okolností nechce už vůbec nikdo.

Procesory Intel Alder Lake přinesly dost novinek, ale největší změna je hybridní mix velký a malých (nebo lépe řečeno efektivních) jader E-Core místo uniformních stejných jader/vláken CPU. Nefunguje to úplně zle, ale ještě chvíli asi bude trvat, než bude software „big.LITTLE“ vyžívat ideálně. Vypadá to, že na problémy s malými jádry je nečekané nouzové řešení: klávesa Scroll Lock. Ta, kterou jste ještě nikdy nezmáčkli.

Ještě před vydáním se objevila nejasná zmínka, že Intel bude umožňovat vypnout malá jádra E-Core za běhu, dynamicky, a to stisknutím jedné klávesy, totiž toho Scroll Locku. Toto tlačítko máte na klávesnici mezi klávesami pro pohyb v textu, respektive nad nimi ve skupině Pause, Print Screen a právě Scroll Lock. Popravdě se to zdálo jako dost divoká kachna, protože dynamická změna počtu jader ve Windows by neměla úplně fungovat (aspoň v dřívějších verzích).

Ukazuje se ale, že to opravdu existuje a je to oficiální funkce. Intel v rámci BIOSů desek přišel s funkcí nazvanou „Legacy Game Compatibility Mode“, která přesně toto dělá. Její hlavní smysl je zdá se obejít problémy s hrami, které na Alder Lake odmítají běžet proto, že hybridní mix jader v CPU rozbíjí DRM Denuvo, takže některé hry nefungují, jak se řešilo již před vydáním. Ale stejně tak funkce bude použitelná, pokud budete mít problém se schedulerem Windows a bude potřebovat vypnout malá jádra, protože s nimi má procesor v nějaké konkrétní aplikaci špatný výkon.

Scroll lock na klávesnici IBM model M Scroll Lock na klávesnici IBM model M (Zdroj: Idly3, Wikimedia Commons)

Ono vypínání jader Scroll Lockem nefunguje automaticky. Musíte v BIOSu desky nejdřív aktivovat „Legacy Game Compatibility Mode“. Po uložení volby a restartu by firmware desky měl na klávesu Scroll Lock čekat a při jejím zapnutí aktivovat režim, kdy má procesor aktivní jenom velká jádra P-Core.

Není to zřejmě řešené úplným vypnutím malých jader, což můžete udělat v BIOS natvrdo, ale vyžaduje to restart. Co Scroll Lock dělá, by mělo být nucené uspání jader, která se přepnou do „standby“ či zaparkovaného režimu. Windows je asi normálně vidí, takže nezmizí vlákna v Task Manageru a nic by se nemělo najednou zbláznit. Ale pro systém E-Core neběží a Windows na ně nebudou umisťovat žádné úlohy.

Legacy Game Compatibility Mode a vypínání big.LITTLE pomocí scroll locku na procesorech Intel Alder Lake Legacy Game Compatibility Mode a vypínání big.LITTLE pomocí Scroll Locku na procesorech Intel Alder Lake (zdroj: Intel)

Pokud dohrajete hru s Denuvem nebo dokončíte práci, kde vám s E-jádry hapruje výkon, lze je při použití této funkce zase deaktivovat tím, že Scroll Lock zase vypnete. Jak zapnutí, tak vypnutí by se mělo zřejmě obejít bez restartu, takže je to zlepšovák příjemný pro uživatele, kteří mají neustále pootevírané stovky tabů v prohlížeči, rozdělanou práci a rozjetá stahování.

Zapnutí Legacy Game Compatibility Mode na desce ASRock Zapnutí Legacy Game Compatibility Mode v BIOSu desky (Zdroj: ASRock)

Scroll Lock je jinak nepoužívaný, původní záměr zapadl

Vypadá to, že tato obezlička je dostatečně jednoduchá, aby mohla být praktická. Použití Alder Lake s aplikacemi, kde by případně malá jádra dělala problémy tím bude snadnější, použití tohoto triku dá mnohem méně manuální klikací práce, než třeba ruční nastavování priorit. Scroll Lock byste neměli prakticky nikdy potřebovat, takže by to asi nemělo nikde dělat konflikty. Tato klávesa měla své zamýšlené použití v prvních PC pod DOSem, kdy po zapnutí Scroll Locku šipky místo posunu kurzoru po obrazovce prováděli posun obsahu okna, tedy scrolling (viz Wikipedii). Něco jako když dnes podržíte prostřední tlačítko myši a její pohyb pak místo pohybu myšítka ovládá posun obsahu v dokumentu nebo okně.

Už jste někdy použili Scroll Lock?

Dnes ale software tuto funkci nevyužívá (výjimka je snad Excel, ale stejně je to tam k ničemu), takže toto tlačítko asi mačkají jenom ti, kdo mají potřebu zkoušet, jestli svítí s ním spojená kontrolka. Scroll Lock má (pokud jste si náhodou nevšimli) jako Caps Lock a Num Lock svou indikační LED na klávesnici, což je pro funkci Legacy Game Compatibility Mode také výhoda, protože pohledem můžete vidět, jestli máte uspání/zaparkování efektivních/malých jader aktivní. Možná by nebylo od věci podobné přepínače režimů na toto tlačítko mapovat častěji. Například tichý režim chlazení, přetaktovaný režim pro lepší výkon, a tak podobně (některé takové se asi dají udělat softwarově).

Odhalení procesorů Intel Core 12. generace (Alder Lake) pro desktop: Prezentace

Zdroje: Tom's Hardware, AnandTech, Intel

Byl pro vás článek přínosný?