Hlavní navigace

U Radeonů R9 Fury můžete změnou BIOSu odemknout vypnuté bloky v čipu Fiji

5. 8. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Někteří z vás to možná už nezažili, ale existovaly časy, kdy se grafické karty daly nejen přetaktovávat, ale navíc se u levnějších karet s částečně deaktivovanými GPU daly jednotky opět odemknout, což zvedlo výkon a ještě měl člověk v případě úspěchu blahý pocit, že se ho dotkla štěstěna. V posledních letech moc příležitostí nebylo, nyní by ale toto dobrodružství mohlo opět být přístupné, a to s kartami Radeon. Již předloni se objevila možnost odemknout některé čipy Hawaii, nyní se podobná možnost otevírá i pro karty s čipem Fiji. Respektive jejich ořezaných modelů, Radeonů R9 Fury.

Uživatel s přezdívkou TX12 z fóra Overclock.net pro ně totiž vytvořil program Cuinfo, který GPU analyzuje a zjistí, které bloky jsou jakým způsobem deaktivovány. S těmito údaji lze pak vytvořit upravený BIOS, který zamčené jednotky odemkne, tedy za jistých okolností. Utilita není až tak jednoduchá, takže uděláte dobře, pokud si důkladně přečtete popis jejího fungování a návod k použití, případně i celé vlákno na fóru. Kromě GPU Fiji podporuje také detekci odstavených bloků u GPU Tonga a Hawaii.

GPU Fiji s HBM (Computex 2015)
GPU Fiji s HBM (Computex 2015)

Cuinfo by vám mělo dát graf zobrazující „pozice“ zamčených jednotek a říci, zda se o odemčení lze pokusit. Detekce by měla být vyvinuta s pomocí studia otevřených linuxových ovladačů; v matrici zobrazující uspořádání shader enginů na kartě značí tečka funkční blok CU (s 64 stream procesory), x blok deaktivovaný hardwarově a o blok deaktivovaný softwarově (X pak reprezentuje obě metody současně). Hardwarově zamčené bloky jsou někdy opět aktivovatelné přepsáním BIOSu, ovšem ne vždy jsou funkční – zejména pokud je pozice vypnutých CU nepravidelná, je pravděpodobné, že neprošly testy a vypnuté jsou proto z dobrého důvodu.

Takto vypadá výstup na plnotučném Radeonu R9 Fury X
Takto vypadá výstup na plnotučném Radeonu R9 Fury X

Zde je v před-předposledním sloupci vadná CU a pro symetrii šly pryč tři další v předposledním. Poslední sloupc by mohl fungovat
Zde je v před-předposledním sloupci vadná CU a pro symetrii šly pryč tři další v předposledním.
Poslední sloupc by mohl fungovat

 

Šance na 3840 shaderů u R9 Fury

Šance na úspěch je při odemykání GPU Fiji údajně tehdy, když některý ze dvou sloupců zcela vpravo obsahuje samé x, tehdy by jednotky v něm snad mohly být funkční. Nekompletně obsazené sloupce jsou pravděpodobně signálem, že je některá CU reálně vadná (typicky je solitérní a v dalším sloupci jsou deaktivovány tři další pro zachování symetrie).

Nástrojem makeroms.bat lze z vašeho původního BIOSu vygenerovat odemykací verze. U GPU Fiji jeden z nich odemyká všechny jednotky (bios_all.rom), což ale údajně nemá velkou šanci na úspěch, neboť většina GPU bude skutečně vadných. Verze bios_4high.rom odemyká jednotky v předposledním sloupci, pokud máte čtyři symboly x v něm; bios_4low.rom je zase určen pro případ, kdy máte čtyři symboly x v posledním sloupci.

Zde se podařilo odemknout poslední sloupec, který měl předtím všude symboly x
Zde se podařilo odemknout poslední sloupec, který měl předtím všude symboly x

U této R9 Fury byly kompletní oba dva sloupce. V jednom ale byla reálně vadná CU, takže se odemknout podařilo jen čtyři z osmi
U této R9 Fury byly kompletní oba dva sloupce. V jednom ale byla reálně vadná CU,
takže se odemknout podařilo jen čtyři z osmi

Tady bylo evidentně vadných jednotek vícero a nic asi odemknout nepůjde
Tady bylo evidentně vadných jednotek vícero a nic asi odemknout nepůjde

Tyto částečné BIOSy vám dají navíc 256 shaderů (celkem tedy 3840, jak už bylo řečeno), a přinejmenším testy v 3DMarku potvrzují, že je R9 Fury dokáže využít ke zvýšení výkonu.

Snímek částečně odemčeného Radeonu R9 Fury v GPU-Z. Karta má 3840 aktivních stream procesorů
Snímek částečně odemčeného Radeonu R9 Fury v GPU-Z.
Karta má 3840 aktivních stream procesorů

Pro karty R9 290 a R9 390 by měla být situace podobná. Hawaii i Tonga mají vypnuto po čtyřech CU (což opět potvrzuje, že plný čip Tonga má 2048 shaderů). Většině uživatelů ale zdá se Cuinfo hlásí, že odemčení BIOSem u těchto karet možné není. Vypadá to, že u těchto GPU nelze hardwarový zámek přepsat zpět jako u současných Fiji (u položky „HW locks“ je údaj „R/O“ místo „R/W“). U Tongy a Hawaii tedy mají tyto nástroje zdá se jen informační hodnotu.

V případě Tongy a Hawaii zatím odemčení možné není – deaktivaci bloků nelze přepsat (viz poznámku „(R/O)“ u položky HW locks)
V případě Tongy a Hawaii zatím odemčení možné není – deaktivaci bloků nelze přepsat
(viz poznámku „(R/O)“ u položky HW locks)

 

Jen na vlastní nebezpečí...

Tyto experimenty jsou rozhodně riskantní, takže je nijak nedoporučujeme (naopak bych před ní asi varoval, pokud nemáte peníze na novou kartu). Pokud se neovládnete, děláte vše na vlastní nebezpečí a vlastní zodpovědnost za případné škody.

 

Chcete-li přesto zariskovat, postupujte podle návodu a dejte pozor na to, abyste používali správné verze nástrojů (nepoužívejte například pro extrakci BIOSu GPU-Z, které přečte jen prvních 128 KB místo 256 KB – takto nekompletním BIOSem jeden uživatel údajně kartu znefunkčnil; dále nesmíte používat AtiWinflash.exe k nahrání BIOSU, použijte atiflash.exe z příkazové řádky). Také si pořádně zálohujte původní BIOSy pro případnou obnovu a nepoužívejte během procesu žádné 3D aplikace. Pokud se k operaci odvážíte, přejeme nicméně hodně štěstí a pochlubte se pak prosím v diskusi svými zkušenostmi.

AMD Radeon R9 Fury, provedení Tri-X od Sapphire (Zdroj: Tom's Hardware)
AMD Radeon R9 Fury, provedení Tri-X od Sapphire (Zdroj: Tom's Hardware)

Zdroje: Overclock.net, VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?