Hlavní navigace

Policie zveřejnila video ze smrtelné nehody samořiditelného Uberu. Kdo udělal chybu?

22. 3. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

V neděli došlo k prvnímu známému úmrtí, které způsobilo robotem řízené auto. K nehodě došlo v americkém městě Tempe, během noční jízdy srazil autonomní vůz Volvo XC90 ženu přecházející silnici mimo přechod pro chodce. Robotické Volvo patřící společnosti Uber v tu chvíli jelo na autopilota.

Firma pozastavila veškeré testy samořiditelných aut a spolupracuje s místní policií na vyšetření případu. Ta dnes zveřejnila palubní video zachycující nehodu. Na záznamu je vidět, že před nárazem řidička asi pět sekund nevěnovala pozornost silnici, ale zrak sklopila dolů. Obraz z venkovní kamery ženu přecházející silnici zaregistroval zhruba dvě sekundy před nárazem.

Vůz prý v době nehody jel okolo 60 km/h a před nárazem nezpomaloval. Nehoda se stala na rovném úseku, byť špatně osvětleném. Na vyšetřovatelích bude zhodnotit, zdali by mohl řidič nehodě zabránit. Dvě sekundy by na reakci stačit nemusely, lidské oko by ale mělo být za horšího světla citlivější než obrazový snímač kamery, a řidička tak mohla chodkyni vidět dříve. Ale také nemusela, protože chodkyně nesvítila a neměla na sobě ani vedeném kole reflexní prvky.

Jenže autonomní vozy mají zabránit právě těmto tragédiím, kdy lidský řidič na chvíli ztratí soustředění, není schopen vidět vše kolem sebe nebo nemá dost času na reakci.

Konkrétně ono Volvo od Uberu disponuje sedmi kamerami, radarem a laserovým snímačem, které všechny vidí kompletní 360° okolí vozu. Radar a laser jsou přitom ony klíčové komponenty, díky kterým autopilot rozpoznává překážky a ostatní účastníky provozu. Laser skenuje okolí ve 3D, radar rozpozná objekty daleko před sebou, a to i v mlze, dešti nebo sněhu. Standardní kamery slouží především pro sledování dopravních značek.

Neznáme přesná data, co všechno palubní systémy zachytily. Teoreticky je možné, že radar/lidar viděl překážku, ale počítač nedokázal objekt identifikovat a nevěděl, jak se zachovat. Laicky to ale vypadá jako ideální případ, při kterém by robot měl šanci nehodě zabránit.

Byl pro vás článek přínosný?