Hlavní navigace

Ubuntu to vzdává s mobily a tablety. Soustředí se na počítače, cloud a IoT

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mark Shuttleworth překvapil linuxový svět. Ve svém blogpostu napsal, že pro Canonical i Ubuntu je budoucností cloud a IoT, nikoliv mobil a konvergence. Počítače, servery a internet věcí jsou perspektivnější oblasti a Ubuntu v nich dokáže růst. Prostředky tak soustředí na ně.

Ubuntu se ještě před Microsoftem (Continuum) nebo Samsungem (DeX) snažilo spojit mobily, tablety a počítače jedním systémem a společnými aplikacemi, jejichž uživatelské rozhraní by se dynamicky přepínalo podle připojené obrazovky. V praxi s tím ale Ubuntu žádnou díru do světa neudělalo.

Takhle si Canonical představoval konvergenci Takhle si Canonical představoval konvergenci

S tím souvisí i konec desktopového prostředí Unity. Canonical u své stěžejní distribuce přešlo z Gnome na vlastní prostředí v Ubuntu 11.04. Vydrží s ním jen sedm let. Shuttleworth potvrdil, že až příští rok v dubnu vyjde Ubuntu 18.04, vrátí se ke Gnome. Roky vyvíjené Unity 8, jehož finální nasazení se stále odkládalo, se tak již dokončení nedočká. Bylo to právě Unity 8, které mělo ještě více propojit mobily a počítače.

Po Symbianu, webOS, Firefoxu OS, Meego a BB OS tak končí další alternativní systém pro smartphony. Zdrojové kódy samozřejmě zůstanou a kdokoliv může ve vývoji pokračovat, ale proč by to kdo dělal…

Byl pro vás článek přínosný?