Účty za elektřinu narostou o stovky až tisíce korun. Záleží na tom, zda jen svítíte nebo i topíte

12.10.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Většina domácností bude mít dražší účty za elektřinu. Dodavatelé totiž postupně zdražují. Velké energetické firmy už ceníky zvýšily, další společnosti se na to chystají. Hlavní vlna nárůstu cen má podle expertů nastat na podzim nebo po Novém roce.

Několik let po sobě dodavatelé udrželi ceníky elektřiny na uzdě. Že se letos situace změní, bylo jasné už v červnu, kdy jako první zdražení oznámila společnost ČEZ, největší dodavatel elektřiny na českém trhu. Navýšení cen o 4 % se dotklo zákazníků, kteří neměli fixovanou cenu elektřiny. V průběhu léta oznámily zdražení i další dvě velké energetické firmy – E.ON a Pražská energetika. „Zdražovat už letos nebudeme, učinili jsme tak na etapy v průběhu léta,“ říká Petr Holubec z Pražské energetiky.

Postupně se přidávali i další dodavatelé, například Centropol, Amper Market nebo Bohemia Energy. „Vzhledem k tomu, že ceny elektřiny na velkoobchodních trzích rostou, a to nejenom kontrakty s dodávkou v roce 2019, ale i kontrakty s dodávkou v roce 2018, jsme nuceni přistoupit od října letošního roku k úpravě cen u vybraných produktových řad,“ konstatuje Hana Novotná, tisková mluvčí Bohemia Energy.

Výhled? Cena elektřiny poroste

Analytik Petr Woff ze společnosti Smarteon, která programuje chytré domy, se domnívá, že s ohledem na postupné zdražování na energetickém trhu nebudou na podzim navyšovat ceny všichni prodejci elektřiny. „Vzhledem k ekonomickým prognózám lze ale očekávat, že v následujících zhruba dvou letech bude ještě postupné zdražování pokračovat,“ dodává.

Podobný názor sdílí i Jan Schindler, analytik kalkulátoru TZB-info.cz. „Někteří dodavatelé již ceny elektrického proudu zvýšili, jiní počkají se zdražením až na leden či březen příštího roku. Navíc při setrvání velkoobchodních cen v příštím roce na současné úrovni bude zdražování pokračovat.“

V současné době jsou celkové ceny elektřiny, včetně státem regulovaných poplatků za distribuci a daní vyšší zhruba o 3 až 11 % oproti loňskému roku. „Příští rok tedy lidem přijdou řádově o stokoruny až tisícikoruny vyšší faktury než letos. A podobné zdražování můžeme zažívat ještě v následujících dvou letech, protože poměrně rychle stoupá i cena elektřiny, kterou dodavatelé na burze nakupují pro rok 2020,“ doplňuje Petr Woff.

 

O stovky až tisíce dražší elektřina

O tisícovky dražší účty za energie mohou očekávat zejména lidé s vyšší spotřebou, kteří elektřinou vytápí. O stovky korun navíc si připlatí domácnosti, jež elektřinou jen svítí a napájí běžné spotřebiče, jako je televize nebo lednička.

Například domácnosti odebírající elektřinu od Pražské energetiky, která má své zákazníky hlavně v Praze, budou mít podle Petra Holubce účty za elektřinu vyšší o 3,5 až 4 % měsíčně. „Připlatí se tedy asi o 35 korun,“ doplňuje.

Důvod? Zdražuje silová elektřina

Hlavním důvodem nepopulárního kroku je navýšení ceny silové elektřiny na energetických burzách. „Ceny stoupají od roku 2016 a v posledních měsících se nárůst výrazně zrychlil. Jen za poslední tři měsíce se zvedly o 20 %,“ vysvětluje Alice Horáková, tisková mluvčí společnosti ČEZ. S ohledem na dřívější zdražení elektřiny v první polovině letošního roku energetický gigant další navýšení cen v dohledné době neplánuje. „Budeme se snažit udržet stávající ceny, co nejdéle to půjde,“ dodává Alice Horáková.

Vývoj silové ceny elektřiny na burzách ovlivňuje několik faktorů. „Prvotní příčinou byla nejistota v souvislosti s provozem a budoucností jaderných elektráren v Německu a ve Francii. Nyní dominují ceny emisních povolenek, ceny uhlí a rostoucí poptávka po elektřině vlivem hospodářského růstu,“ uvádí Jan Schindler.

Také Petr Woff vidí za zdražováním elektřiny ekonomický růst. „Firmy mají více zakázek, zaměstnancům rostou platy, takže stoupá poptávka. Například loni měla Česká republika nejvyšší spotřebu elektřiny za celou dobu, kdy Energetický regulační úřad tuto proměnnou sleduje, a obchodníci zkoušejí na dobrých časech maximálně vydělat. Naopak zlevňování energie bývá důsledkem hospodářské krize, kdy odběratelé musejí šetřit, jsou vybíravější, takže od dodavatelů chtějí lepší nabídku,“ uzavírá.


Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 10 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ