Hlavní navigace

Udělejte z mobilu skener papírových fotek. Aplikace od Googlu odstraní i odlesky

16. 11. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google včera vydal novou aplikaci Fotoskener (PhotoScan) pro Android (Play Store) a iOS (App Store). Slouží k jednoduché digitalizace starých papírových fotek, které se vám válejí někde v krabici. A svůj účel plní kupodivu velmi dobře.

Aplikace totiž využívá foťák v mobilu chytře. Snímek ležící na stole totiž vyfotí hned pětkrát. Jednou jako celek, pak vás průvodce vyzve, abyste foťák posouvali do čtyř rohů. Díky vícenásobné expozici z různých míst se fotka zbaví odlesků. Google navíc snímek správně otočí, ořeže a opraví perspektivu.

 

Velkou nevýhodou je jen slabší výstupní rozlišení. Z fotek s poměrem 3:2 udělá digitální snímek s rozlišením jen 2000 × 1333 px (2,6 Mpx). Sice pak nejsou vidět deformace fotopapíru, ale zase se ztratí spousta detailů, které na fotce opravdu jsou. Jde o první verzi aplikace, takže zlepšení může ještě přijít. Otázkou budou hardwarové nároky.

Výsledek z Fotoskeneru
Výsledek z Fotoskeneru

Funkci jsem vyzkoušel na Nexusu 5X. Vyfocení i zpracování jedné fotky zabere asi 20 sekund. Určitě je to kratší čas než, kdybyste měli fotku projet skenerem nebo vyfotit pořádným foťákem s dobrým rozptýleným světlem a následně upravit v počítači. Jenže takový výsledek by byl zároveň kvalitnější.

Schválně jsem stejnou fotku nasnímal i výchozí fotoaplikací a následně upravil v počítači. Rozlišení je vyšší, ale výsledek není tak ostrý, je vidět nepříjemný odlesk na levné straně a fotka má i slabší dynamický rozsah (na stěnách jsou přepaly). Výstup z Fotoskeneru zkrátka vypadá lépe. Jen to rozlišení…

Snímek pořízený foto aplikací a upravený v ZPS
Snímek pořízený foto aplikací a upravený v ZPS

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?