Hlavní navigace

Filmařům došly nervy a domluvili se s výrobci TV, aby jim nekazili obraz

30. 8. 2019

Sdílet

Je to necelý rok, kdy scenárista a režisér Christopher McQuarrie společně s Tomem Cruisem vyslali do světa zprávu, ať si lidé na televizorech vypnou funkci motion smoothing. Jde o algoritmus, který mezi 24 filmových snímků za sekundu uměle dopočítává nové mezisnímky, jež udělají obraz plynulejším, ale za cenu ošklivých artefaktů. Expertům vadí i samotná plynulost, neboť obraz pak připomíná telenovelu (však se mu též přezdívá „soap opera effect“). K filmu odjakživa patří trhaný obraz ve 24 fps, naopak televize používají jemnějších 50 či 60 fps. Detaily o tom, jak dopočítávání funguje a co všechno způsobuje, najdete v původním článku.)

Filmmaker Mode

Proč to ale opět zmiňujeme? Protože se filmaři s výrobci televizorů konečně dohodli a společně připravují nový režim nazvaný Filmmaker Mode, který na televizorech vypne všechny podobné „zlepšováky“. Fungovat to bude tak, že přímo ve filmových souborech budou metadata, která na kompatibilním televizoru Filmmaker Mode automaticky zapnou po dobu přehrávání, a následně nastavení TV vrátí do původní podoby. Přímo na ovladačích by ale mělo přibýt též tlačítko pro rychlé ruční spuštění. Funkce se bude všude jmenovat stejně, aby si uživatelé nemuseli pamatovat tucet zkratek.

Na co všechno bude mít režim vliv? Kompletně vypne veškerý post-processing. Filmy tak budou v podobě, jakou zamýšleli jejich tvůrci. Zůstane původní snímková frekvence (fypicky 24 fps), poměr stran (obraz se nebude ořezávat, aby se zbavil černých pruhů), nastavení barev i kontrastu. Na obraz by se tak nemělo aplikovat ani umělé HDR, redukce šumu nebo umělé doostřování. Jak to bude s přepočtem do vyššího rozlišení, ale nevíme.

RECENZE: Samsung Q70R je „kvantový“ televizor, který převede SD vysílání na HD

Podporu Filmmaker Modu už přislíbily společnosti LG, Panasonic a Vizio, ze studií pak Warner Bros, Universal a Amazon Prime. Pravděpodobně se ale přidají i další, členy UHD Alliance jsou všichni velcí výrobci TV. U studií je to horší, chybí Disney a jeho dceřinky, HBO či Netflix, ale díky ručnímu přepnutí na ovladači bude obraz bez úprav samozřejmě také u nich. Otázkou je, jestli půjde funkci doplnit i pomocí aktualizace firmwaru, nebo bude dostupná jen na nových modelech.

RECENZE: TCL EP68 – jak chutná televizor z Číny?

Zavedení nového režimu chválí režiséři jako Martin Scorcese, James Cameron, JJ Abrams nebo Christopher Nolan. Kvituje jej též Ang Lee, kterému telenovelový efekt ale rozhodně nevadí, protože experimentuje s natáčením ve 120 fps. Při takové frekvenci vzniká jeho nové sci-fi Gemini Man s Willem Smithem. Filmmaker Mode ale klidně povolí i oněch 120 fps, pokud bude film v takové podobě distribuován také na videu.

PS: Vypnout motion smoothing a jiné postprocessingové efekty lze i dnes, ale funkce jsou rozesety na několika místech nastavení, všude se jmenují jinak a změna je to pak trvalá pro všechna videa.

Zdroj: UHDA via Ars Technica

Byl pro vás článek přínosný?