Hlavní navigace

Ulož.to žádá náhradu škody po majiteli práv k filmu Šarlatán kvůli požadované kontrole souborů

26. 4. 2021

Sdílet

Zdroj: CinemArt, koláž Cnews
Majitelé práv k filmům mají spory se stahovacím serverem Ulož.to. Podrobněji o tom psal i server Lupa. S Ulož.to se soudí agentura Dilia i CinemArt, obě společnosti zastupuje stejný právník. U CinemArt jde aktuálně o film Šarlatán, kde Cinemart požadoval po Ulož.to, aby kontrolovalo, zda nově ukládané soubory neobsahují zmíněný film.

Předběžné opatření Městského soudu v Praze ukládalo cloudové službě Ulož.to, respektive firmě Uloz.to cloud a.s. zajistit nedostupnost souborů, jejichž název obsahuje slovo „šarlatán“ a stejnojmenné audiovizuální dílo. Ulož.to soudem nařízenou povinnost respektovalo.

Po odvolání Vrchní soud v Praze tuto povinnost zrušil. Následující krok je možná trochu kuriózní – server Ulož.to požádal CinemArt o náhradu škody, která mu kvůli tříměsíčnímu kontrolování souborů měla vzniknout. Požaduje zaplacení částky 789 086 Kč, z čehož samotný monitoring tvoří 585 tisíc a zbytek jsou soudní výlohy. CinemArt tvrzení o vzniklé škodě odmítá a považuje ji za výhružku namířenou proti všem majitelům autorským práv. Tvrdí mj., že hlídání zmíněného filmu „banální“ kontrolou nemůže stát takovou částku.

Ulož.to požaduje témeř 800 000 Kč

Vrchní soud ve svém rozhodnutí rozlišil zcela nelegální služby (jako Pirate Bay) od jiných
služeb informační společnosti a shledal, že zatím nemá v předběžném řízení za osvědčené,
že by Ulož.to splňovalo pojmové znaky nelegální služby, zároveň ale stahování filmů nijak
neposvětil a službu Ulož.to nezprostil povinnosti zajistit nedostupnost notifikovaného
nelegálního obsahu.

Tip: Uloz.to musí zabránit stahování pirátských kopií šesti filmů, rozhodl soud. Může to být zásadní precedens

Částku komentuje i František Fuka na svém blogu, kde naopak uvádí, že podobná kontrola nemusí být vůbec jednoduchá. Pokud by šlo pouze o kontrolu jména souboru, tak by to tak možná bylo, ale nelze předpokládat, že se soubor bude vždy jmenovat název_filmu.mkv. Skutečná kontrola musí probíhat kontrolou obsahu, což lze provádět pomocí strojového učení (jako v případě nahrávání videí na YouTube), nebo ručně pomocí brigádníků. Na server Ulož.to je přitom denně nahráno obrovské množství souborů.

Je možné, že CinemArtu stačila prostá kontrola podle jména souboru, nicméně to zřejmě nebylo takto upřesněno. A právníci toho využívají na obou stranách.

Film jde nyní najít i stáhnout velmi snadno

Mimochodem, pro účel tohoto článku jsem na službě Ulož.to zkusil vyhledat a stáhnout film Šarlatán, což se hned z prvního odkazu podařilo.

Ulož.to Šarlatán Ulož.to a film Šarlatán

„Problém je v tom, že slovo šarlatán není jen film Šarlatán. Plošné cenzurování tohoto slova by postihlo i množství obsahu, který žádná pravidla neporušuje, a omezilo by tak svobodu celé řady uživatelů internetu. Abychom předběžnému opatření vyhověli a zároveň chránili legitimní obsah našich uživatelů, museli jsme najmout externí agenturu. Ta, skrze funkci vyhledávání, hledala soubory, které mají slovo Šarlatán v názvu, a následně posuzovala, zda jde či nejde o předmětné audiovizuální dílo. Tento proces musel fungovat nepřetržitě po dobu několika měsíců. Tyto nesmyslné náklady budeme po CinemArtu požadovat zpět. Byla odeslána predžalobní výzva a obáváme se, že budeme muset i podat žalobu,“ vysvětluje mediální zástupce Ulož.to cloud a.s. Tadeáš Novák.

zdroj: TZ CinemArt, František Fuka, Ulož.to

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.