Hlavní navigace

Ultimátní zahlazení stop: jak nevratně smazat data z disku

26. 5. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

File Shredder: zvolte si vlastní úroveň jistoty

Freewarový prográmek pro mazání stop stáhnete např. z této adresy. Díky prostému a účelovému rozhraní File Shredderu můžete jít ihned po startu na věc – veškeré funkce najdete na hlavní a jediné obrazovce v levém sloupci okna.

Pomocí položek Add Files(s) a Add Folder(s) přidáte do seznamu, který tvoří převážnou část okna, soubory, resp. složky určené k likvidaci; tlačítky Remove Slected a Remove All je pak následně ze seznamu odstraníte. Pokud se vám nechce nic dalšího studovat a jednoduše byste se rádi vybraných souborů zbavili, už vám stačí jen kliknout na tlačítko Shred Files Now v dolní části okna – aplikace použije ve výchozím nastavení algoritmus se sedmi průchody (o významu počtu průchodů viz dále).

Pokud chcete tímto způsobem odstraňovat větší dávky dat, určitě se vyplatí si s File Shredderem trochu pohrát. V nastavení (položka Shredder Settings v levém sloupci) na kartě Algorithms najdete celkem pět algoritmů pro zahlazování stop. Algoritmy jsou rozděleny podle počtu provedených mazacích cyklů – od jednoho (Simple One Pass) a dvou průchodů (Simple Two Pass) přes sedmiprůchodový algoritmus podle standardu ministerstva obrany USA až po Guttmanův algoritmus s pětatřiceti průchody.

TipJak obnovit smazaná data ve Windows? Zkuste Recuvu

Pokud se ptáte, proč by někdo měl chtít mazat určitá data pětatřicetkrát – vždyť jednou to snad stačí – pak vězte, že čtecí/zapisovací hlava vašeho disku není neomylná. Nemusí se trefit vždy přesně na to samé místo, takže určitá datová rezidua po smazaných datech můžete nacházet i po více cyklech.

Různé algoritmy navíc využívají odlišné metody s různými vlastnostmi: zatímco např. jednoprůchodový algoritmus nahradí smazaná data nulami, DoD 5220-22M (DoD je zkratka pro Department of Defense, tj. jedná se o standard ministerstva obrany USA) používá náhodně vygenerované kusy kódu.

Kromě mazání cílových souborů umožňuje File Shredder kompletní vyčištění již smazaných dat na pevných discích. Když v levém sloupci zvolíte položku Shred Free Disk Space, aplikace, opět podle zvoleného algoritmu, přepíše místa na disku určená k přepisu, takže budou odstraněna nenávratně. Tato funkce je totožná s funkcemi Wipe u dalších dvou nástrojů.

ZDelete: postará se o čištění automaticky

ZDelete pro přepis dat rovněž využívá algoritmu DoD 5220.22-M. Stáhnout jej můžete zde.

I když máte ZDelete bezplatně k dispozici jen na testovací lhůtu 30 dní, řada jeho funkcí rozhodně za vyzkoušení stojí. Ovládací rozhraní, které dělí nabízené služby celkem do čtyř karet, opět umožňuje cílené nevratné smazání konkrétních souborů – karta Custom Items a vyčištění míst na discích určených k přepisu – karta Disk Wiper.

ZDelete se integruje i do Průzkumníku (resp. jiných souborových manažerů), takže v kontextovém menu pevných disků najdete položku ZDelete Disk Wiper a v kontextovém menu adresářů/souborů položku ZDelete Item.

Zajímavější funkce ovšem najdete na záložkách System Folders a ZDelete Options. Na první jmenované můžete řídit čištění obvyklých systémových úložišť (odpadkový koš, různé složky historií a často používaných souborů apod.) a udržovat pořádek v pracovních složkách vašich prohlížečů (dočasné soubory, cookies, oblíbené a historie).

Na kartě ZDelete Options se pak nachází pod heslem Security Level rolovací nabídka s volbou použitého algoritmu – je jich k dispozici kolem dvaceti, přičemž počet provedených cyklů najdete vždy v závorce.

Velice šikovná je pak možnost naplánovat si čištění pravidelně (denně/týdně/měsíčně i jinak) nebo ve stavu nečinnosti systému. Můžete tak trvale udržovat stav nedohledatelnosti jednou vymazaných dat – ovšem pozor, vymažete-li nějaká data omylem, znamená to, že jsou pro vás nedosažitelná i sebelepším obnovovacím programem.

Active Kill Disk: jednoduše nechte váš disk „oddělat“

Active Kill Disk se na permanentní likvidaci dat dívá trochu jinak – s funkcí Kill nezůstane na celém zvoleném disku po původních datech ani stopa. Verzi pro Windows najdete zde.

Tvůrci Kill Disku tvrdí, že i po zformátování jsou data z disku obnovitelná (viz např. Unformat.com). Tlačítko Kill na liště nástrojů v horní části okna vám u zvoleného disku zajistí nemožnost vydolování dat třetí osobou. Aplikace rovněž podporuje úklid po smazaných datech příkazem Wipe, podobně jako oba již zmíněné programy. Konkrétní soubory (jako třeba s File Shredderem) s Active Kill Diskem nesmažete.

Byl pro vás článek přínosný?