Hlavní navigace

UMC spolupracuje s ARM Holdings, může vyrábět Cortex-A7 28nm technologií

15. 1. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Čipy s procesory ARM Cortex-A7 budou zase o něco levnější a dostupnější. Společnost ARM Holdings, která procesorová jádra navrhuje, oznámila, že ve spolupráci s tchajwanskou společností United Microelectronics Corporation dokončila fyzickou implemetaci Cortexu-A7 na 28nm výrobní postup UMC. Přeloženo do češtiny to znamená, že UMC od nynějška může vyrábět SoC s těmito procesorovými jádry, což by dříve pro zákazníky (kvůli nutným úpravám) bylo nerentabilní.

Továrna na čipy (TSMC)

UMC se po dlouhá léta pyšnila titulem světové dvojky na poli nezávislných výroben mikročipů, v roce 2012 ji z této pozice odsunula mladá společnost Globalfoundries. Jedničkou pochopitelně nadále zůstává TSMC, která od UMC sídlí takřka přes ulici (obě firmy mají centrálu v technologickém parku ve městě Hsinchu) a co do obratu je přibližně pětkrát větší.

 

UMC typicky zaostává v implementaci nejnovějších výrobních postupů a oproti TSMC nabízí levnější služby. Výrobní technologie těchto dvou firem ale nejsou kompatibilní. Změna dodavatele tak znamená nutnost přepracovat návrh čipu. To se většině zákazníků nevyplatí a ti, kteří používají hotové obvody od firem jako ARM Holdings nebo Imagination Technologies, tuto možnost ani nemají. Blýská se však na lepší časy. Předevčírem jsme vám přinesli zprávu, že UMC se stala jedním z partnerů Intelu pro výrobu čipů Atom SoFIA, včera přišlo oznámení o spolupráci s ARM.

   
Schéma jádra Cortex-A7 a nabídka 28nm procesů u UMC

Cortex-A7 je jádro architektury ARMv7, které se používá v levných SoC pro mobilní telefony a tablety, uplatnění může však nalézt i v síťovém vybavení a jiné elektronice. Čipy se u UMC budou vyrábět postupem 28HLP (high performance, low power), který namísto HKMG (high-κ, metal gate) má hradlo klasické konstrukce a jako dielektrikum používá oxynitrid křemíku (SiON). Cortex-A7 by v nich měl spolehlivě dosahovat frekvencí až po 1,2 GHz. Pilotní výroba čipů pro zákazníky již běží, na plné obrátky se má rozjet v době, kterou ještě pořád budeme nazývat počátkem roku 2014.

Zdroj: X-bit labs, DigiTimes

Byl pro vás článek přínosný?